Sivut

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Ranskalaiset vohvelit, myös normaaliversio (gluteeniton, sokeriton, maidoton vaihtoehto)


Ranskalaiset vohvelit ovat aina kuuluneet perhepiirissämme juhlapöydän välttämättömiin tarjottaviin. Ne maistuvat kaikille ja aina kun niitä on pöydässä, tulee juhlallinen olo.
Niille, joille ranskalaiset vohvelit eivät ole tuttuja kerrottakoon, että kyseessä on kermainen voitaikina kaulittuna ohueksi levyksi, jonka pintaan ripotellaan sokeria ennen paistoa. Paistamisen jälkeen kaksi vohvelikuorta laitetaan vastakkain ja väliin laitetaan kahvilla maustettua voikreemiä.



Alkuperäinen resepti, jolla äitini aina leipoo vohvelit, on peräisin pitokokki Elssi Lanneelta. Alapuolella kuvassa oleva käsinkirjoitettu resepti on ilmeisesti myös hänen kirjoittamansa. Vuotta en valitettavasti tiedä. Elssi kävi aikoinaan taloudessamme leipomassa ja oli myös kokkina vanhempieni häissä 80-luvun taitteessa. Näihin vohveleihin kiteytyy paljon historiaa ja muistoja!

Alkuperäiset vohvelit sisältävät paljon epäterveellisiä ei-niin-terveellisiä aineita eli reilusti sokeria ja vehnäjauhoja ja maitotuotteita välttelevien harmiksi vielä sitäkin enemmän voita. Mutta ah miten ihania kaloripommeja ne ovatkaan! :)
Nämä ovat aina olleet yksi suurimmista suosikeistani. Joten tietysti minun oli pakko kokeilla näitten valmistamista gluteenittomana ja sokerittomana. Parin epäonnistuneen kokeilun jälkeen homma alkoi toimia. Valitettavasti en saanut gluteenittomista versioista lehteviä kuten alkuperäiset vehnävohvelit ovat, mutta maku oli mielestäni jopa parempi, sillä kaura toi mukavaa lisämakua vohveleihin.
Alkujaan yritin tehdä näitä täysin ilman viljaa, mutta siitä ei tullut yhtään mitään joten annoin sen verran periksi, että kelpuutin näihin gluteenittoman kaurajauhon. Eihän näitä ole joka päivä tarkoitus syödäkään (ai ei vai??)
Mielestäni täytteen voi on ehdoton! Tarvittaessa sen voi kirkastaa tai jos käyttää maidotonta margariinia, niin sekin käy, mutta maku ei ole yhtä hyvä (oma mielipiteeni, en ole koskaan käyttänyt margariineja).
Alla on ohje ja kuvat sekä perinteisille, että gluteenittomille vohveleille.
 
 
KAURAISAT GLUTEENITTOMAT RANSKALAISET VOHVELIT
(noin 20-25kpl)
100g voita (tai maidotonta margariinia)
120g gluteeniton täysjyväkaurajauho
3rkl ´haluamaasi kasvimaitoa

Päälle:
erytritolia eli Karppisokeria (tai sokeria)
 
Täyte:
40g voita tai maidotonta margariinia
1/4tl vaniljajauhetta
½ munan keltuaista
noin 1rkl vahvaa kylmää kahvia
Nypi voi, jauhot ja psyllium kevyesti sekaisin. Sekoita joukkoon kasvimaito ja laita taikina hetkeksi jääkaappiin.
Kauli taikina ohueksi levyksi käyttäen mahdollisimman vähän kaurajauhoja apuna ja leikkaa taikinapyörällä pieniksi neliöiksi, noin 3cmx3cm. Ripottele niiden päälle erytritolia ja pistele haarukalla.
Paista 200C, kunnes ovat kauniin kullan värisiä (n. 8-10min).
Täytettä varten vaahdota voi, vanilja ja erytritoli. Lisää vatkaten keltuainen ja kahvi.
Laita jäähtyneen neliön päälle VAROVASTI täytettä ja laita toinen neliö päälle.




6 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Täytyypä kokeilla.. jouluksi

    VastaaPoista
  2. Ihana ohje. Kaurajauho on jo kauppalistalla 😊.

    VastaaPoista
  3. Hei! Oletko kokeilla pakastaa näitä? Voisi tehdä sitten hyvissä ajoin valmiiksi. -Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Elina! Olen pakastanut ja sovetuvat erinomaisesti pakastettaviksi. Mielestäni näitä kannattaa tosiaan tehdä kerralla ainakin tuo yksi satsi, kun hommaan alkaa. On meinaan sen verran hyviä, että juhlissa hupenevat alta aikayksikön! Ensin jokainen ottaa yhden, sitten toisen, kolmannen, neljännen.... ;)

      Poista