Sivut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Piparkakkublondiet (gluteeniton, viljaton, maidoton, vähäsokerinen ja vähähiilihydraattinen vaihtoehto)


Päätin ottaa osaa Dansukkerin kilpailuun, jossa piti kehitellä ja toteuttaa resepti, jossa oli käytetty Dansukkerin tummia sokereita ja siirappeja. Näin joulun alla sain idean piparkakkublondieista. Blondie on kuin brownie, mutta ilman suklaata. Brownie on taas mokkapalaa muistuttava amerikkalainen suklaaleivonnainen. Monet luulevat virheellisesti valkosuklaisen brownien olevan blondie, mutta näin ei ole, vaan kyseessä on vain valkosuklaabrownie.
Halusin, että kakun koostumus on pinnalta kypsä, mutta sisältä mehevä ja hieman toffeemainen. Resepti on tuttuun tapaan viljaton ja siten myös gluteeniton. Maidottoman siitä saa käyttämällä rasvana kookosöljyä tai maidotonta margariinia, jos sellaista käyttää. Käytin taikinaan tavallista fariinisokeria ja ruokosokerisiirappia. Samalla kirjasin tähän reseptiin myös vähäsokerisemman vaihtoehdon, jonka saa korvaamalla fariinisokerin erytritolilla ja toffeestevialla.

Koska pelkät kakkupalat näyttivät vähän tylsiltä, niin mietin, miten ne koristelisi. Suklaa on tietysti jouluinen, mutta sitten sain idean perinteisestä sokerikuorrutteesta ja strösselikoristelusta. Tietysti olisin voinut käyttää tummaa sokeria myös sokerikuorrutteessa, mutta halusin pinnasta vaalean, jolloin se on jouluisempi ja myös strösselit tulevat kauniimmin esille. Nämä herkkupalat ovat helppo ja nopea valmistaa, sillä taikina valmistuu vain sekoittamalla.
Halutessasi voit käydä äänestämässä kilpailuehdokastani äänestyssivulla, jonne pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa!

http://ruoka.fi/dansukker/aanesta
 

PIPARKAKKUBLONDIET
(noin 16 palaa)
150g voita (tai kookosöljyä maidottomaan versioon)
4rkl ruokosokerisiirappia tai kookossiirappia
2tl piparkakkumaustetta
1½tl vaniljasokeria tai ½tl vaniljajauhetta
1½dl fariinisokeria tai erytritolia (jos käytät erytritolia, niin lisää samalla 20 tippaa toffeesteviaa)
ripaus suolaa
4 isoa munaa
1dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa (tai tavallista maitoa)
1tl soodaa

Kuorrute:
5rkl tomusokeria tai tomuerytritolia (+ pari tippaa steviaa, jos käytät erytritolia)
2tl vettä
Laita rasva, siirappi, piparkakkumauste, vanilja, sokeri (tai erytritoli ja stevia) ja suola kulhoon ja laita mikroon, kunnes rasva on sulanut. Sekoita seos tasaiseksi. Lisää munat ja maito ja vatkaa sekaisin. Lisää lopuksi kookosjauhot, joihin olet sekoittanut soodan ja sekoita aineet sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoituun noin 20x25cm vuokaan ja paista kakkulevyä uunissa 175C noin 20-25 minuuttia, tai kunnes se on pinnalta ja reunoilta kypsää, mutta tuntuu hieman pehmeältä keskeltä. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja siirrä se sitten jääkaappiin, kunnes se on täysin viilentynyt.
Sekoita sokerikuorrutteen aineet keskenään ja levitä se kakun pintaan. Ripottele pinnalle strösseleitä tai koristele muulla haluamallasi tavalla. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa kakkulevy haluamasi kokoisiksi neliöiksi.








10 kommenttia:

  1. Näyttää upealta, suklaalle allergisena ja brownieita ikuisesti haikailevana aion ehdottomasti testata. Toivottavasi koostumus ei kovin kärsi No-egg -korvikkeesta (muna-allergia >:( )

    Blogisi on loistava. Oon sitä mieltä, et osaisit halutessasi valmistaa vaikka kultaa.

    Terkuin, Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D hahah tämä oli hyvä! Voisinkin seuraavaksi kehitellä jalokiviä ;)

      p.s. munattomia reseptejäkin on tulossa ;)

      Poista
    2. Millä tässä voisi korvata munat? Siis onko joku no egg-mahis?

      Poista
    3. Olen nähnyt kaupassa jotain no-egg tms. myytävän pusseissa. Minulla ei siitä ole yhtään kokemuksia, millaista on käyttää, mutta kaikkeahan voi aina kokeilla :) Tästä on nyt yllättäen tullut todella paljon kyselyjä, miten voisi tehdä ilman munia, niin lupaan jossain vaiheessa kokeilla selaista reseptiä, jos onnistuisi :) Valitettavasti en ihan heti sitä ehdi tekemään, mutta koitan jossain vaiheessa :)

      Poista
  2. Olen jostain lukenut chia-siemenistä tehtävästä kananmunankorvikkeesta. Kävisikö se?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä voisi kokeilla, mutta on vähän sellainen olo, ettei se välttämättä toimi kovin hyvin. Se saa leivonnaisen pysymään ehkä paremmin koossa, mutta epäilen ettei se saa aikaan yhtä kuohkeaa leivonnaista. Voit kuitenkin kokeilla :) Laita chiansiemenjauhetta 1rkl ja vettä 3rkl munaa kohden ja lisää ohjeeseen vielä hieman lisää soodaa. Jos kokeilet, niin olisi mukava muulla lopputuloksesta! :)

      Poista
  3. Tein juuri melkein tällä samalla ohjeella ja ai että tuli hyvää! Korvasin, kuten aioinkin, munat No-eggillä (5 "munaa") ja laitoin kaurajauhoja kookosjauhojen sijaan. Lisäksi vähän sovelsin tuota piparimaustetta kun ei ollut, tuli sitten kanelia, vaniljaa ja inkivääriä:) Nam nam!

    Terkuin, Suvi

    VastaaPoista
  4. Pitääkö taikinaa vatkata sähkövatkaimella vai käsin? Kokeilin reseptiä mutta jostain syystä se ei onnistunut, taikina jäi koostumukselta kananmunamaiseksi. Tosin korvasin kookosjauhon mantelijauholla sillä en tähän hätään löytänyt kookosjauhoa. Vinkkinä jatkossa, olisi helpompi seurata ja varmistaa oma onnistuminen mikäli myös taikinasta ja sen koostumuksesta olisi kuva ennen uunia tms. :) ihania reseptejä kehittelet, mahtavaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina valmistuu ihan vaan käsin sekoittamalla, vatkainta ei tarvita! Todennäköisesti vika on juuri tuossa jauhojen vaihtamisessa, sillä mantelijauhe ja kookosjauho ovat hyvin erilaisia ominaisuuksiltaan. Kiitos vinkistä, pitää alkaa ottaa enemmän vaihekuvia, pakkaa aina unohtumaan :) Mukavaa alkanutta vuotta sinulle Eve! :)

      Poista