Sivut

maanantai 15. helmikuuta 2016

Helppo ja nopea viljaton mikrosämpylä (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, vhh, paleo)


On niitä päiviä, kun ruuanlaitto ei voisi vähempää kiinnostaa. Silloin haluaa jotain helppoa ja nopeaa nälän yllättäessä. Mikä silloin onkaan luonnollisempi valinta kuin leipä? Sopivat päälliset leivälle ja ääntä kohti ja taas on parempi fiilis. Tai no olisi, jos siinä ei olisi gluteenia ja hiivaa. Koska aina ei ole itse tehtyjä leipiä valmiina, eikä aikaa tai jaksamista niiden tekemiseen, kehittelin nopean mikrossa kypsennettävän sämpylän, joka valmistuu viidessä minuutissa.

Jauhojen korvikkeena käytin kookosjauhoja ja mantelijauhetta, kohotusaineena soodaa, sekaan vielä hieman suolaa, kananmuna ja tilkka vettä, sekoitus ja mikrotus ja leipä on valmis! Tästä se lähti, laiska sunnuntai!

Olen tehnyt leivästä myös tummemman, "rukiisen" version joka on myös tietenkin maidoton ja viljaton sekä myös ilman pähkinää ja mantelia. Ohje löytyy klikkaamalla tästä.


HELPPO JA NOPEA HIIVATON JA VILJATON MIKROSÄMPYLÄ
(1 iso sämpylä)
0,25tl soodaa
ripaus suolaa
1 iso kananmuna
1rkl vettä tai muuta nestettä
Sekoita jälkiruokakulhossa tai pienessä murokulhossa kaikki aineet lusikalla sekaisin. Kypsennä mikrossa kunnes leipä on kypsää. Halkaise tai leikkaa kolmeen osaan riippuen paksuudesta ja päällystä kuten haluat. Itse kypsensin leipää 900W noin 2,5 minuuttia.








6 kommenttia:

  1. Oon tehnyt kauan tämmösiä melkein joka aamu. Mun resepti menee niin, että pikkunokare voita sulatetaan, lisätään 4rkl mitä tahansa jauhoa (yleensä 1 rkl manteli, 2rkl vehnälese ja 1rkl seesaminsiemen) ja yksi muna. Sekoitetaan ja kypsennetään 1min 10sek mikrossa täydellä teholla. :) aina onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mikrosämpylät on niin kivoja, kun on helppo muunnella ja valmistuu pikavauhtia. Joka aamulle voi tehdä erilaisen :D

      Poista
  2. Mitäs jos näitä pyörittelisi uunipellille, paljonkohan kannattaisi laittaa asteita ja aikaa? Minä kun olen liian iso mikrokokiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin on aina vähän vaikea vastata varmuudella, ennen kuin kokeilee itse, mutta lähtisin 175C ja seuraisin tilannetta (eli kuinka kauan pitää paistaa, vaikkauksena 15-20 minuuttia). Voi tosin olla, että 200C on myös hyvä, mutta 175C ei ainakaan polta niitä ja kypsyy varmuudella!

      Poista
  3. Millä voisi kananmunan korvata?

    VastaaPoista
  4. En ole kokeillut munatonta versiota, mutta jotkut käyttävät ns. pellavamunaa eli 1rkl pellavajauhetta + 2-3rkl vettä vastaa yhtä munaa. Tosin oman kokemuksen mukaan ei ole kovin hyvä korvike. Jää helposti liian kosteaksi eikä kohota. Suosittelisin siten ennemmin vaikka maissi tai perunajauhetta + vettä tai kikhernejauhetta + vettä ja munattomaan versioon aina hieman lisää kohotusainetta.

    VastaaPoista