Sivut

tiistai 16. helmikuuta 2016

Nopea viljaton "ruis"mikrosämpylä (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, vhh, paleo, ei pähkinää eikä mantelia)


Lapsena ruisleipä oli suosikkileipäni ja paras leipä syntyi mielestäni seuraavasti: päälle ensin reilusti voita, siihen meetvurstia ja lopuksi tomaattisiivuja. Veljelläni oli tapana kiusata minua kommentoimalla leipääni, että siinä on hevosmakkaraa, tarkemmin analysoituna islanninPONImakkaraa harrastuksestani ja lempihevosestani johtuen:D



Koska ideat ruokkivat toinen toisiaan sain tuota tapausta muistellessa helposta ja nopeasta gluteenittomasta ja hiivattomasta mikrosämpylästä idean kehitellä vastaavan "rukiisen" version. Samalla leipä muuntui myös pähkinättömäksi ja mantelittomaksi, sillä jätin mantelijauheen pois ja korvasin sen tummalla pellavajauheella ja carob-jauheella. Kookoshan ei ole pähkinä vaan hedelmä! Tosin allergisia ajatellen kannattaa aina varmistaa syöjältä mikä sopii hänen ruokavalioonsa. Jos carob ei ole tuttu, niin voit lukea siitä enemmän viljattomien ruispalojen ohjeesta. Tästä leivästä tuli sekä minun, että äitini suosikki!
HELPPO JA NOPEA HIIVATON JA VILJATON "RUIS"MIKROSÄMPYLÄ
(1 iso sämpylä)
1½rkl carob-jauhetta
1rkl tummia pellavansiemeniä jauhettuna
0,25tl soodaa
ripaus suolaa
1 iso kananmuna
1½rkl vettä tai muuta nestettä
Sekoita jälkiruokakulhossa tai pienessä murokulhossa kaikki aineet lusikalla sekaisin. Kypsennä mikrossa kunnes leipä on kypsää. Halkaise tai leikkaa kolmeen osaan riippuen paksuudesta ja päällystä kuten haluat. Itse kypsensin leipää 900W noin 2,5 minuuttia.







10 kommenttia:

  1. Tämä pitää testata vielä tänään! Meillä on kaapit täynnä venemessutuliaisia eli erilaisia kalasäilykkeitä, mutta ei ole tullut syötyä koska mielestäni kaipaavat kaverikseen tummaa leipää.

    VastaaPoista
  2. Onpa mainiot ideat sinulla kummassakin leivässä rukiinoloisissa "rus"paloissa ja näissä mikrosämpylöissä. Pitääpi kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Ihana ohje, tätä pitää kokeilla vaan kun löydä carobia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carobia löytyy ainakin luontaistuote kaupoista ja vastaavista ja myös isompien markettien "superfood"hyllyissä olen nähnyt sitä.

      Poista
  4. Voiko carob-jauheen korvata jollain... vai onko se leivän juju?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carob-jauheen tilalle voi laittaa enemmän pellavajauhetta ja halutessaan ripauksen tummaa kaakaojauhetta. Lopputulos ei tosin ole aivan sama, mutta tuota voisi kokeilla.

      Poista
  5. Nämä oli ihan älyttömän HYVIÄ !! Seuraavan kerran lisään vain hieman siemen- tai pähkinämurskaa . Oli aivan kuin saaristolaisleipää. Carobissa tosin on hiilareita, mutta eihän tähän paljoa sitä tule. Loisto resepti ja nopea !Kiitos !!!

    VastaaPoista