Sivut

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Maidoton sangriajäätelö (maidoton, munaton, sokeriton, gluteeniton, viljaton, vegaaninen, paleo)


Sain vähän aikaa sitten aivan mahtavan jäätelöidean ja tein sangriajäätelön käyttäen makulähteinä punaviiniä, appelsiinia ja ananasta. Ensin kokeilin tehdä jäätelöstä "perinteisemmän" kermajäätelöversion käyttäen kuohukermaa ja raejuustoa ja siitä tuli totaalinen hitti testimaistelijoideni keskuudessa (resepti löytyy TÄÄLTÄ). Koska itse kuitenkin pyrin syömään maidottomasti ja muutenkin haluan kehitellä erilaisia versioita niin tutuista, kuin uusistakin ruoista, niin tein hittijäätelölle myös maidottoman version.
Maitotuotteet korvasin cashewpähkinöillä, jotka toivat kermaisen maun ja rakenteen. Tämä jäätelö on maidottoman lisäksi myös sokeriton ja munaton, joten se sopii myös vegaaneille. Jos et halua tehdä jäätelöstä sokeritonta, voit korvata erytritolin eli Karppisokerin samalla määrällä tavallista sokeria. Reseptiin lisätty ksantaani tekee seoksesta paksumpaa ja "kermaisempaa", mutta halutessaan jäätelön voi tehdä myös ilman sitä. Ksantaania löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista.
Jos oli maidollisen sangriajäätelön jäätymisessä ongelmaa, niin tässä sitä oli vieläkin enemmän. Kuten aiemmin kerroin, punaviinin sisältämä alkoholi estää jäätymistä. Jäätelön tapauksessa se tekee sopivana määränä seoksesta pehmeämpää, mikä on toki hyvä juttu, mutta kun siihen yhdistää vielä pehmeitä kasvirasvoja pähkinöistä (eivät myöskään jäädy) on ongelma kaksinkertainen. Toki jäätelökoneeni on halpaversio, joten ehkä paremmalla koneella jäätelömassa jäätelöityisi (uusi sana! :D) tehokkaammin. Minulla jäätelö pyöri koneessa vajaan tunnin, jonka jälkeen se oli hieman paksuuntunut, mutta muistutti edelleen reilusti sulanutta jäätelöä. Massa rasiaan ja pakkaseen, kyllä se muutaman päivän aikana oli jäätynyt kovaksi. Jäätelö kuitenkin sulaa huoneen lämmössä huomattavasti nopeammin, kuin kotitekoinen jäätelö normaalista, mikä muodostuikin pieneksi ongelmaksi kuvatessa. Paniikissa kyhättiin assistentin kanssa studio pystyyn ja räiskin kuvia kuin viimeistä päivää. :D Hyvää tämä silti oli pienistä haasteista huolimatta, suosittelen kaikille täysi-ikäisille!

Voit halutessasi muuttaa punaviinin ja mehujen suhdetta sekä makeutuksen määrää omaan makuusi sopivaksi, joten maista seosta valmistusvaiheessa. Jäätelön väri on hieman hailakka, joten jos haluat siitä voimakkaamman punaista, voit lisätä joukkoon punaista elintarvikeväriä tai punajuurijauhetta (sitä ei maista seoksesta!), jotka värjäävät seoksen tummemman punaiseksi. Koska hyvään sangriaan kuuluu tietenkin tuoreet hedelmän palat, lisäsin niitä myös tähän jäätelöön. Alla on oma ehdotukseni, mutta voit muutella niitä ihan niin kuin parhaaksi näet. Esimerkiksi mansikka sopisi tähän myös todella hyvin! Ja muista, maidollisen sangriajäätelön johdantotekstiä lainatakseni: "Jos syöt, et aja!" ;-)
MAIDOTON JA VEGAANINEN SANGRIAJÄÄTELÖ
(noin 1 litra)
5dl cashewpähkinöitä (suolaton ja paahtamaton eli naturel)
2 ison appelsiinin mehu (2,5dl) + kuori raastettuna (vain pintaosa, valkoinen osa on kitkerää!)
2dl punaviiniä (käytin 13%, puolimakeaa)
1dl ananasmehua
1dl erytritolia tai sokeria (tai paleoversioon esim. hunajaa)
0,25tl suolaa
(punaista elintarvikeväriä tai punajuurijauhetta, jota saa netistä)
Lisäksi joukkoon:
pala omenaa
muutama siivu appelsiinia pieneksi pilkottuna
tai mitä hedelmiä ikinä haluatkin sekoittaa joukkoon!
Laita väriainetta ja ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet blenderiin ja hienonna, kunnes seos on täysin tasaista ja sileää. Lisää halutessasi väriaine ja sekoita. Lisää koneen käydessä ksantaani ripotellen joukkoon ja käytä vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta. Laita seos jääkaappiin yön yli ja valmista seuraavana päivänä jäätelöksi. Minulla on halpa tarjousjäätelökone, joten voi olla, että vähän laadukkaammalla koneella seos jäätyy paremmin. Itse sekoitin jäätelöseosta koneessa melkein tunnin, jolloin se oli hieman jäätynyt ja paksuuntunut, mutta edelleen liian löysää. Sekoitin joukkoon hedelmänpalat ja sen jälkeen pakastin jäätelöä lisää pakastimessa.

 
 

1 kommentti:

  1. TERVETULOA SALLIVAAN FACEBOOK RYHMÄÄN: https://www.facebook.com/groups/374424309416148/

    VastaaPoista