Sivut

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Whole Foods, New York

Lupasin New Yorkia koskevassa matkakertomuksessa tehdä erillisen postauksen Whole Foodsista. Hiukan kesti, mutta täältä viimein pesee. Jos olet kiinnostunut lukemaan juttua matkan aikana käymistämme ravintoloista ja syömistämme ruoista, niin klikkaa tänne.
Whole Foods Market on Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Isossa-Britanniassa toimiva "terveysruokakauppaketju". Whole Foodsin perusti John Mackey 1980 Texasissa, jossa sijaitsee myös kauppaketjun pääkonttori. Nykyään Whole Foodsilla on yli 400 markettia. Whole Foods on kuin tavallinen isompi ruokakauppa, mutta suurin osa sen myymistä tuotteista on jollakin lailla hyväksi miellettyjä, kuten esimerkiksi luomua, gluteenitonta, lähiruokaa tai ilman keinotekoisia säilöntä-, väri tai makuaineita. Whole Foods myy vain tuotteita, jotka sopivat sen omaan laatustadardiin. Jos olet kiinnostunut asiasta enemmän, niin Whole Foodsin sivuilta löytyy lista tuotteista (tai oikeastaan raaka-aineista), jotka eivät sovi kaupan imagoon. Whole Foodsista löytyy myös ihon hoitoon ja hygieniaan kuuluvia tuotteita.
Ennen matkalle lähtöä eli eniten innoissani juuri mahdollisuudesta tutustua Whole Foodsiin, sillä olin kuullut siitä todella paljon juttua. Tutustuin sen valikoimaan jo etukäteen netin kautta ja laadin alustavan kauppalistan, mitä sieltä toisin mukanani Suomeen. Tässä kohtaa pitää muistaa rajoitukset elintarvikkeiden tuonnista Yhdysvalloista Suomeen. Muun muassa kaikki liha- ja maitotuotteet ovat kiellettyjä ja hunajalle, kananmunille ja kalalle on tuontimäärärajoitukset. Rajoituksiin ei kuitenkaan lueta esimerkiksi makeisia ja leivonnaisia eli esimerkiksi maitosuklaata saa tuoda. Maitojauhetta taas ei. Tarkemmat tiedot tuontirajoituksista löytyy Eviran sivuilta.
Whole Foods pyrkii myymään lähiruokaa ja välttämään tuontitavaraa. Se pyrkii myös edistämään tuotantoeläinten parempaa kohtelua kieltäytymällä myymästä häkkikanaloiden munia. Lihatiskillä on esillä sen viisiportainen luokittelujärjestelmä, jossa myytävä liha on jaoteltu sen mukaan miten eläin on saanut kasvaa.
Tutustuin ensin Chelsean Whole Foodsiin, joka oli hotelliamme lähinnä. Myöhemmin kävin vielä Boweryn Whole Foodissa, joka olikin todella iso kahdella kerroksellaan kaikkine mielenkiintoisine tuotteineen, kuin Stockmannin herkku kahdessa kerroksessa yhdistettynä Ruohonjuureen.
Ensin kaupassa oli tietenkin hedelmä- ja vihannesosasta, jossa oli todella laaja valikoima luomutuotteita laidasta laitaan. Kaikkien tuotteiden kohdalla luki missä se oli tuotettu ja esillä olevat kasvikset ja hedelmät olivat todella hyvännäköisiä. Hyllystä löytyi pitkä rivi erilaisia valmiiksi pilkottuja hedelmäsekoituksia. Tosin tässä kohtaa voisi kritisoida sitä, että valmiiksi kuoritut ja muovirasiaan pakatut tuotteet eivät ole kovin ekologisia, vaikka Whole Foods kertoo toimivansa myös ympäristöystävällisesti. Whole Foods sai aikoinaan paljon kritiikkiä myymällä valmiiksi kuorittuja appelsiineja muoviin pakattuna, mutta luopui siitä kritiikin takia.
Liha- ja kalatiskit näyttivät myös hyviltä ja leipäosastolla oli laaja valikoima leipää vähän joka lähtöön. Tosin en niihin kovin tarkasti perehtynyt, sillä ne eivät ostoslistaani sisältyneet. Kaupassa oli myös erittäin kattava salaattipöytä sekä myös lämpimiä ruokia oli reilusti tarjolla. Siitä olisi ollut helppo napata eväät mukaan, löytyi valikoimaa varmasti lähes jokaiseen ruokavalioon. Hinta on tosin myös sen mukainen, mutta loppupeleissä Whole Foodsin tuotteet eivät olleet yhtään sen kalliimpia, kuin tavallisesta kaupasta Suomessa ostamani vastaavat tuotteet. Osa jopa halvempia, joten mukaan lähti lopulta myös sellaisia tuotteita, joita en alkujaan ajatellut tuovani, koska niitä saa myös Suomesta.

 
 

Tässä kohtaa on helpompi esitellä niitä tuotteita ja tuotehyllyjä, joiden sisältöön kajosin tarkemmin tuliaisten muodossa. Olisin saanut kulutettua kaupassa varmasti koko päivän, mutta jostain kumman syystä muu matkaseurue ei ollut asiasta niin innoissaan. Ihmeellistä porukkaa!
Ostoslistallani oli alun perin mm. vaniljauutetta, vaahtera-aromia, suklaauutetta, kookosaromia, riisilasagnelevyjä, leveitä riisinuudeleita, makustevioita, pikaespressoa ja paljon muuta. Lopulta mukaan lähti edellisten lisäksi mm. vaniljalla maustettua makeuttamatonta kasvimaitoa (koska halusin kokeilla millaista se on), luontaisia elintarvikevärejä, manteliuutetta, ravintohiivaa, kelp nuudeleita, dulsea, agar agaria, maustamatonta kookosjugurttia, kimchiä, villiriisiä, mantelivoita ja nestesavua.
Pasta- ja murohylly olivat uskomattomia, sillä niin paljon niissä oli gluteenitonta valinnanvaraa. Ostinkin nuo riisilasagnelevyt tuliaiseksi ystävälleni, joka tuskailee, kun Suomen ruokakaupoista ei löydy gluteenittomia lasagnelevyjä, joitka eivät sisältäisi perunaa, palkokasveja tai tattaria. Näissä lasagnelevyjen valmistusaineet olivat whole grain brown rice flour ja rice flour, ei muuta. Valikoimissa oli myös muun muassa kvinoapastaa.

 

Maitohyllyssä oli monenlaista luomumaitotuotetta sekä iso hyllyllinen erilaisia luomukasvimaitoja, mustettuna ja maustamattomana sekä makeuttamattomana. Toki löytyi myös luomutonta vaihtoehtoa :) Jäätelöitä olisi ollut myös iso pino maidottomina. Vähän toisenlainen valikoima, kuin Suomessa.
 
 
Myös maidotonta suklaata oli jonkin verran tarjolla. Kahvia pystyi ostamaan kokonaisina papuina haluamansa määrän sekä valmistamaan itse pähkinä- tai siemenvoita koneella. Luomumausteita oli tarjolla runsaasti, montaa eri merkkiä. Kasvissyöjille ja vegaaneille oli tarjolla monenmoista vaihtoehtoa aina valmisruokiin saakka. Jos jotain pitäisi kritisoida, niin ainakin käymissäni kaupoissa hyllyvälit olivat todella ahtaat ja ihmisiä paljon, mutta kärsivällisyydellä siitäkin selviää, minäkin!
 
Jonotus oli sitten oma lajinsa. Se näytti pahalta kaukaa katsottuna, sillä jonot muistuttivat lähinnä Suomen ruokakauppojen jonoja jouluaattoa edeltävänä päivänä ja aattoaamuna. Ne olivat superpitkät. Kassalle oli tietääkseni neljä jonoa, jossa yksi oli niin sanottu pikajono, niille joilla on korkeintaan 15 tuotetta. Yllätyksekseni, jonotus sujui kuitenkin nopeasti, sillä kassoja oli paljon ja pääsimme lopulta kassajonosta pihalle hyvinkin nopeasti. Vuohenmaitosuklaa jäi saamatta, mutta ehkä joskus toisten tarjoutuu siihenkin mahdollisuus.

Suosittelen kaikille erityisruokavalioisille tai luomusta kiinnostuneille käyntiä Whole Foodsissa, mikäli sellainen mahdollisuus tarjoutuu. On ainakin näkemisen arvoinen pakka, jos ruoka kiinnostaa!
10 kommenttia:

 1. Whole Foods onkin ihana kauppaketju, ja kävinkin niissä kun asuin USA:ssa.Täälläpäin on hieman samantapainen mutta pienempi ketju, mutta se ei voi kilpailla Whole Foodsin suuren tarjonnan kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WF oli todella mielenkiintoinen. Se valikoiman määrä oli jotain aivan muuta mihin olen tottunut, niin olihan sitä sellainen olo, kuin olisi taivaassa! :D On myös mukava kuulla millaisia vastaavia ketjuja muualla on.

   Poista
 2. Heippa! Olipa kiva postaus, olen itse monesti haaveillut että kunpa pääsisi Amerikan Whole Foodsiin mutta vielä en ole päässyt käymään. Kiva näin päästä "reissuun"!

  Mutta sitä lähdin kommentoimaan että kun mainitsit että ystäväsi etsii pastaa missä ei ole perunaa, tattaria jne. Sanoppas hänelle että tutustuu iHerbin ja Vitacostin valikoimaan. Sieltä kun tilaa alle 33 eurolla (pitää sisältää lähetysmaksun, mikä on noin 4 dollaria) ja valitsee halvimman airmailin niin saa noin viikon sisällä kotiinsa kasoittain riisipastaa! Ja ihan Suomen hinnat on noissa riisipastoissa. Hakee vain esim. "rice pasta" niin valikoimaa löytyy vaikka muille jakaa. :) ITse olen tilannut tuolta kymmeniä kymmeniä kertoja ja hyvin onnistuu.

  VastaaPoista
 3. Tukholmaan on vähän aikaa sitten avattu ihana kauppa nimeltä Paradiset, löytyy Södermalmilta. Ei tietenkään yhtä massiivinen kuin whole foods, mutta kuulostaa vähän samantyyliseltä. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti tästä tiedosta Jada! Täytyykin tutkia asiaa tarkemmin. 😉

   Poista
 4. Esimerkiksi Urtekramin gluteenittomat luomulasagnelevyt eivät sisällä kuin riisiä, maissia ja vettä, ettei tartte Atlantin takaa hakea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä. Pitää katsoa seuraavalla kerralla, jos löytyisi meidän lähikaupasta 😊!

   Poista