Sivut

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Pasharaakakakku (maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton, vegaaninen, sokeriton, vhh)


Blogi on ollut pienellä tauolla päivitysten suhteen, koska valmistaudumme tulevaisuuteen ;) Pääsiäinen on kuitenkin täydellinen hetki polkaista päivitykset taas käyntiin. Sen kunniaksi valmistin pääsiäiseen täydellisesti sopivan pasharaakakakun, maidottomana tietenkin! Tässä kakussa ei myöskään ole kananmunia, viljaa, lisättyä sokeria ja se sopii täydellisesti paleoon ja vegaaniseen ruokavalioon. Kakku on myös varsin vähähiilihydraattinen verrattuna moneen muuhun raakakakkuun.
Perinteiseen pashaan tulee kermaa, rahkaa, munia, voita ja sokeria. Tässä versiossa ei ole mitään niistä, mutta kaloreita tästäkään versiosta ei puutu. Kermainen täyte on valmistettu kookoskermasta, jota saa ainakin Prismasta 400g tölkeissä varsin huokeaan hintaan. Kermana voi myös käyttää kookosmaitopurkin päältä kaavittua paksua massaa, mutta olen kokenut tölkeissä valmiina myytävän kookoskerman helpommaksi ja edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Pohja on valmistettu raakakakkupohjien tapaan pähkinöistä ja kuivahedelmistä, tällä kertaa saksanpähkinöistä sekä aprikooseista ja taateleista. Aprikoosit sopivatkin tähän kakkuun todella hyvin. Saksanpähkinöiden tilalla voi käyttää hyvin myös esimerkiksi manteleita tai jos pähkinät ja mantelit eivät sopi, kokeile auringonkukansiemeniä.
Täyte sisältää pashan tapaan sitrushedelmien, tässä tapauksessa appelsiinin ja sitruunan makua. Rusinoitakaan ei ole unohdettu, mutta jos et pidä niistä, voit jättää ne pois. Makeutus on hoidettu tällä kertaa steviajauheella. Laitoin sitä 0,75tl ja testimaistelijoiden arviot olivat hyvin erilaiset. Toisten mielestä täyte oli hieman turhan kirpeää ja toisten mielestä juuri sopivaa. Kirjasin siten reseptiin määräksi teelusikallisen, mutta maistele seosta ja makeuta makusi mukaan. Stevian tilalla voit käyttää myös mitä tahansa kuivaa makeutta antavaa ainetta.

Täytteen kanssa kävi pieni moka, sillä se jäi aavistuksen pehmeäksi. Kakku kyllä pysyy hyvin kasassa, mutta kauniita viipaleita siitä ei saa leikattua. Täyte on siten pashamaisen pehmeää. Jos haluat täytteestä jämäkämpää, lisää siihen 1-2dl kookosöljyä tai raakakaakaovoita. Raakakaakaovoi antaa täytteelle samalla rommimaisen aromin. Voit myös käyttää edellisten yhdistelmää.
Hetkinen, kuinka tuo pashan rahkamaisen hapan maku, mihin se jäi? Älä huoli, se ei ole jäänyt mihinkään. Sitä varten kakkuun lisättiin aimo annos rahkalle kirpeän maun antavia maitohappobakteereja hapankaalin muodossa. Tässä kohtaa herkimmät sulkevat koneen ja juoksevat kirkuen kohti vessanpönttöä, mutta takaan, että kukaan ei ikimaailmassa tietäisi kakussa olevan hapankaalia, ellet sitä itse paljasta heille. Tärkeintä on hienontaa täyte täysin sileäksi, sillä hapankaalin ystävänä en kuitenkaan usko erillisten kaalinsuikaleiden olevan kovin kivoja kakussa. Toinen erityisen tärkeä vinkki on käyttää tavallista hapankaalia, jota myydään kylmähyllyssä ja jossa on vain kaalia, suolaa (ja usein myös porkkanaa), älä siis sorru valkosipuliseen versioon :D Riemukasta pääsiäistä kaikille!

HELPPO JA NOPEA PASHARAAKAKAKKU
(1 halkaisijaltaan 24cm kakku)

Pohja:
5dl saksanpähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä
2dl kuivattuja pehmeitä aprikooseja
½dl pehmeitä taateleita
½tl suolaa

Täyte:
3kpl 400g tölkkiä kookoskermaa (eli noin 12dl kookoskermaa)
4dl hapankaalia
2 (luomu) appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu (6rkl)
2rkl sitruunamehua
noin 1tl steviajauhetta (lue johdantoteksti!)
(1-2dl kookosöljyä tai raakakaakaovoita sulatettuna)
1½dl tai maun mukaan rusinoita silputtuna veitsellä pienemmäksi
Laita pohjan aineet tehokkaaseen, sekoitinkapulalla varustettuun blenderiin tai monitoimikoneeseen ja hienonna kunnes seoksesta muodostuu yhtenäinen massa. Pähkinät, mantelit tai siemenet saavat jäädä hieman karkeaksi. Painele taikina halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Tarvittaessa voit käyttää painelussa apuna kookosjauhoja, mikäli taikina tuntuu takertuvan liikaa sormiin.
Valmista täyte laittamalla kaikki aineet rusinoita ja öljyä lukuun ottamatta blenderiin tai monitoimikoneeseen ja hienonna kunnes hapankaali on täysin hienontunut. Seos saattaa tässä vaiheessa hieman juoksettua, mutta siitä ei kannata välittää. Mikäli haluat täytteestä kiinteämmän lisää lopuksi sulatettu rasva ja sekoita täyte sekaisin. Kaada seos pohjan päälle ja siirrä se jääkaappiin. Kun seos hieman kiinteytyy (mutta on vielä vetelää), sekoita rusinat joukkoon. Liian vetelään täytteeseen sekoitettaessa rusinat painuvat helposti pohjalle, joten tämä kikka auttaa asiaa. Osan rusinoista voit ripotella pinnalle, jolloin ne toimivat samalla koristeena.
Anna kakun hyytyä vähintään 4 tuntia jääkaapissa. Kakun voi myös pakastaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti