Sivut

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Maailman kevyimmät browniet (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, vhh)


Laitoin jokin aika sitten Antipastan Facebook- ja Intragram-sivuille kuvan näistä kehittämistäni maailman kevyimmistä brownieista ja sain heti yhteydenottoja, joissa pyydettiin reseptiä. Eikä ihme, sillä vaikka näissä suklaaherkkupaloissa ei ole energiaa kuin 25kcal palaa kohti, ei maku ole kuitenkaan yhtä vaatimaton.

Koska toisinaan on kiva "leikkiä" ruualla ja koettaa kehittää milloin mitäkin, päätin kokeilla suklaan suurena ystävänä kehittää niin kevyitä mokkapaloja / brownieita, kuin suinkin pystyn uhraamatta liikaa makua. Rasvan sijaan käytin pohjana myskikurpitsasosetta, jonka valmistin itse höyryttämällä kurpitsanpaloja kypsäksi ja soseuttamalla ne. Myskikurpitsa on maultaan mietoa, hieman makeaa ja aavistuksen voisen ja pähkinäisen makuista ja kuitenkin erittäin kevyttä, joten ajattelin sen olevan hyvä pohja kevyisiin suklaabrownieisiin. Suklaan maku tulee tietenkin tummasta makeuttamattomasti kaakaojauheesta, jonka makua korostaa pieni määrä pikakahvimurua. Taikinan kokoaa munanvalkuainen, joka tuo suklaapaloille samalla proteiinipitoisuutta. Myös psyllium auttaa sitomaan taikinan ja antaa hieman kuitua. Makeutus hoituu kalorittomasti erytritolin (eli Karppisokerin) ja nestemäisen maustetun stevian avulla. Kaneli on myös yksi suklaan makua korostava tuote, joka auttaa myös tasoittamaan verensokeria, joten nämä palat sopivat mainiosti niin diabeetikoille, kuin laihduttajillekin. Ja mikä parasta, taikina valmistuu todella helposti vain aineet sekoittamalla!

MAAILMAN KEVYIMMÄT RASVATTOMAT BROWNIET / MOKKAPALAT / SUKLAAPALAT
(8kpl)
2dl myskikurpitsasosetta
3rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl pikakahvia
1rkl makeuttamatonta mantelimaitoa
3 erittäin isoa valkuaista (XXL munista)
1-1,25dl erytritolia
ripaus suolaa
30-40 tippaa toffeesteviaa
2tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki aineet sekaisin joko kulhossa tai tehosekoittimessa ja kaada taikina leivinpaperoituun vuokaan (21x12cm). Paista uunissa 175C noin 25 minuuttia ja anna jäähtyä täysin, enne kuin leikkaat levyn kahdeksaan palaan. Säilytä kylmässä. Näiden koostumus on erittäin mehevä!







17 kommenttia:

  1. Millä korvaisit allergiselle mantelimaidon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maito tai mikä tahansa maidon korvike käy myös tai esim. vaikka appelsiini mehu. Valitsin mantelimaidon siksi, että se on maidon korvikkeista vähäkalorisin. :) Toisaalta uskoisin, että sen voi myös jättää ihan kokonaan poiskin!

      Poista
  2. Menee heti kokeiluun, kunhan saan sen kurpitsan hyppysiini. Rakastan muutenkin
    myskikurpitsaa, joka muodossa.
    Nämä kuulostavat lupaavilta, kiitos taas , olet ihana, kun jaksat kokeilla ja keksiä näitä herkkuja !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Anne! Nämä tosiaan olivat oikein hyviä näinkin vähäkalorisiksi, ei tietenkään aivan samanlaisia kuin täysrasvaiset suklaalla ja sokerilla, mutta nyt mentiinkin kevyemmälle puolelle vaihteeksi ;)

      Poista
  3. Voisikohan mysikurpitsasoseen korvata kukkakaalisoseella tai esim omenasoseella? Näyttää hirmuhyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MIkä ettei, kunhan on riittävän tönkköä sosetta. Kukkakaali kuulostaa hieman oudolta, mutta saattaa hyvinkin toimia! Omenasose kuulostaa herkulliselta! :)

      Poista
  4. Kiitos, ihanankuuloinen ohje! Voisikohan kurpitsan korvata jollain toisella vähäkalorisella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksua omena- tai bataattisosetta voisi kokeilla :)

      Poista
  5. Kiitos hyvänkuuloisesta reseptistä, meni juuri uuniin ja taikina maistui hyvältä. Mietin vain, onko tuon vuoan mitat ihan oikein? Laitoin taikinan suurinpiirtein tuonmittaiseen vuokaan, ja se näyttää enemmänkin kakulle :) Ei varmaankaan vaikuta makuun, mutta minun leivonnaisistani ei tule läheskään noin ohuita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittasin käyttämäni vuoan ilman leivinpaperia niin mitat olivat 14x22cm :) tosin rypistetty leivinpaperi vie hieman tilaa, mutta jotain tuota luokkaa kun on vuoka niin hyvä on! :D

      Poista
  6. Huomenta, kiireesti kun piti kokeilla, niin minäkin tein sillä Bonne omenasoseen lopulla enkä laittanut lainkaan nestettä, kun se on sen verran löysää .Kurpitsalla tulisi varmaan parempi koostumus. Mutta olivat oikeasti hyviä ja helppoja, KIITOS! Valkuaisina purkki-sellaisia ja taikinan lusikoin silikonimuffinsvuokiin. Taatusti tulee tehtyä jatkossakin!!

    VastaaPoista
  7. En löytänyt kaupasta erytrolia enkä toffeesteviaa :O Millä ne voi korvata? Ei ainakaan makeutusainehyllyllä ollut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monessa Prismassa on erytritolia, myydään nimellä Karppisokeri. Steviaa olen tilannut nettikaupoista. Ne voi korvata millä tahansa kiteisellä paistonkestävällä sokeria vastaavalla makeutusaineella. Myös esim. Kookossokeria voi käyttää mutta lopputulos ei tietenkään ole enää niin kevyt. ☺

      Poista
  8. Voisikohan valkuaiset korvata laittamalla psylliumia enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkäämpä, että browniet eivät silloin pysy lainkaan koossa ja kypsy, valkuainen kun toimii tässä sitovana aineena. Jos valkuainen on pannassa niin voisi kokeilla korvata sen kikherneliemellä tai sitten riisijauhoilla tai peruna- tai maissitärkkelyksellä ja lisätä hieman nestettä jos tarpeen, ettei ole liian kuivaa. Toki makrot ja kalorit muuttuvat silloin hieman.

      Poista
  9. Kuinkahan monta normaalinkokoista valkuaista tähän menisi? Entä jos erytritolin korvaa ihan sokerilla/kookossokerilla/hunajalla, mitä tulisi ottaa huomioon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit laittaa kaupan normaalikokoisia valkuaisia 4kpl (kaupan isoja). Jos ne on pieniä niin 5kpl. Erytritolin voi korvata samalla määrällä mitä tahansa sokeria (jos jätät stevian pois, niin sokeria voi laittaa hieman enemmän, tämä on tietysti makuasia, kuinka makeasta kukakin pitää). Jos laitat hunajaa, niin vähennä hieman mantelimaidon määrää, sillä hunaja tuo nestettä taikinaan.

      Poista