Harmikseni monet vähähiilihydraattiset leipäreseptit
sisältävät maitotuotteita, kuten rahkaa tai juustoraastetta. Suuremmissa määrin
siemenet taas tuntuvat aiheuttavan tukkoisen olon, joten siemennäkkäreitäkin
syön vain harvakseltaan. Toisinaan tekee kuitenkin mieli leipää. Se on helppo
eväs ja se tekee kevyen keittoaterian täyttävämmäksi ja ruokaisammaksi.
Nämä sämpylät on muokattu edellisen postauksen
pullareseptistä. Niiden maku ja koostumus on kuin perinteisissä sämpylöissä.
Sämpylät sopivat mainiosti hot dogiin tai hampurilaisiin ja niistä voi tehdä
lämpimiä voileipiä tai krutonkeja. Köyhät ritarit voisi olla myös kiva
toteuttaa. Ehkä sitten ensi kerralla...
GLUTEENITTOMAT JA VILJATTOMAT SÄMPYLÄT
90g mantelijauhetta
25g kookosjauhoa
45g psylliumia
1tl soodaa tai 2tl leivinjauhetta
½-1tl suolaa
3 isoa munaa
2,5dl vettä kädenlämpöisenä
Sekoita kuivat aineet kulhossa sekaisin. Lisää munat samalla
sähkövatkaimella vatkaten. Lisää heti perään vesi ja jatka vatkaamista, kunnes
taikina muuttuu paksuksi ja muovailtavaksi. Aikaa menee vajaa minuutti.
Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja paina niitä hieman
litteämmäksi. Tarvittaessa voi leipomiseen käyttää apuna manteli- tai
kookosjauhoa. Paista sämpylöitä 175C noin 25–30 minuuttia tai kunnes ne ovat
saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä.
Hieno blogi Anna, innolla odotan jatkoa 😊. Huomenna menee sämpylät kokeiluun. Tuleeko yhdestä taikinasatsista 10 sämpylää, niin kuin yhdessä kuvista näytti olevan?
VastaaPoistaKiitos kommentista! Yhdestä taikinasatsista tosiaan tulee noin 10kpl sämpylöitä. Tosin riippuu myös paljon siitä miten suuria tekee ;) Ideoita uusista resepteistä voi myös heittää sähköpostiin. On kiva saada kehitellä uusia juttuja toisten iloksi :)
PoistaEka sämpyläsatsi paistettu ja maistettu. Hieman jäi keskeltä raaoiksi, olisi saanut meidän uunissa olla pidempään kuin tuon 30 min. Mutta maku oli todella hyvä :) . Ei puskenut liikaa läpi mantelin eikä kookoksen maku. Meni heittämällä omiin suosikkeihin :) . Kiitos inspiraatiosta, jotain tällaista olin jo hartaasti odottanutkin. Ens viikolla sit pastan testaus :)
VastaaPoistaHyvän makuisia, mutta eivät nouseet noin komeiksi.
VastaaPoistaMullakin on välillä tullut vähän matalia, varsinkin pullien tapauksessa. Olen huomannut tärkeäksi ainakin sen, että pullia (tai oikeastaan taikinaa) ei kannata kauheasti painella leivottaessa, vaan jättää ne "kuohkeiksi". En osaa sanoa miksi näin on, mutta esimerkiksi korvapuusteja tehdessä käy niin, että kun taikinaa joutuu keskeltä painamaan, että saa aikaiseksi puustin, niin paistaessa ne kohoavat normaalisti, mutta lässähtävät uunista otettaessa. Kun tekee normaaleja pullia pyörittäen painamatta niitä juurikaan, niin lopputuloksena on kuohkea pulla/sämpylä.
VastaaPoistaToinen seikka mikä vaikuttaa on koko. Ei kannata tehdä kovin isoja sämpylöitä, vaan mieluummin vähän pienempiä, niin lopputulos on parempi. Pienempiähän voi vaikka syödä sitten useamman ;-) Onnea kokeiluihin!
Ei ole vaakaa. Mitä nuo määrät tekevät deseinä?
VastaaPoistaMantelijauheen määrä on noin 2dl + 2rkl, kookosjauhojen määrä noin 3,5rkl ja psylliumin hieman päälle 5rkl.
PoistaVoiko tuon kookosjauhon korvata vaikka riisijauholla? Onkohan määrä silloin sama?
VastaaPoistaMulla tuo kookos tökkii ja pahasti. En kyllä oo jauhoja koskaan kokeillu, eli tuleeko se kookoksen maku pahasti läpi jos käyttääkin niitä?
Kiitos blogista! Just löysin tänne facebookin kautta ja näyttäis kyllä löytyvän reseptejä joita testata :)
-T-
Moi,
PoistaEn ole kokeillut riisijauhoilla, joten vaikea sanoa varmasti. Mutu-tuntumalla sanoisin, että kannattaa varmaan lähteä liikkeelle 1dl riisijauhoja. Tiedän, että kookos jakaa suomalaisten mielipiteet aikalailla kahtia, joko sitä rakastaa tai sitten vihaa :)
Mielestäni kookos ei noissa sämpylöissä maistu pätkääkään vaan maku on mielestäni todella lähellä "oikeita" sämpylöitä. Muutenkaan kookosjauhot eivät maistu samalla tapaa kookokselle kuin esimerkiksi hiutaleet tai kookosmaito. Toki niissä on kookoksen makua, mutta maku on miedompi ja lievästi makea. Suosittelen silti kokeilemaan tällä ohjeella, tee vaikka puolikas tai kolmannes annos alkuun, siltä varalta ettet pidä. Tai anna ylijääneet naapurille ;D
Ainakin yksi kookosvihaaja piti näistä ja sanoi ettei maistunut kookosta niissä!
Kiitos vastauksesta!
PoistaEhkäpä astun hiukan syrjään sieltä mukavuusalueeltani ja kokeilen noita kookosjauhoja :)
Jos ei sitten miellytä niin testaan seuraavalla kerralla riisijauhoilla.
Onnea kokeiluun :) Kerrohan kuinka kävi! Suosittelen vielä, että tekee sämpylöistä riittävän pieniä ja paistaa niitä riittävän pitkään, sillä jäävät helposti raaoiksi ja siten niistä ei tule kuohkeita.
VastaaPoistaSiis käytitkö sähkövatkaimesta taikinakoukkuja vai niitä samoja, joilla vaahdotetaan kermaa? Miten taikina lähtee irti vatkainosista?
VastaaPoistaKäytin ihan tavallisia, kerman vatkaamiseen tarkoitettuja vatkainosia. Taikinan vatkaamisen voi lopettaa siinä vaiheessa kun se on paksua ja muistuttaa valmista hiivataikinaa. Sen jälkeen kannattaa heti putsata vatkainosat . Minulla lähtee se kyllä irti melko helposti vain koputtelemalla vatkaimia kulhoa vasten ja tarvittaessa sormin irrottamalla. Sen jälkeen vatkaimet kannattaa laittaa veteen likoamaan, ellei pese niitä heti, niin myöhempi tiskaus käy vähän helpommin :)
PoistaÄsken testasin reseptiä, laitoin tosin vain 4 rkl psylliumia ja sen tilalle 1 rkl sokerijuurikaskuitua. Nostelin pellille möykkyjä lastalla, juurikaan niitä käpälöimättä. Paistoin kiertoilmalla, lämpöä himpun vähemmän. Oikein kuohkeita ja hyviä tuli. Olen hirveän laiska leipomaan, joten tämä oli suorastaan saavutus. :)
VastaaPoistaKiva kuulla! Nämä sämpylät on tosiaan siitäkin kivoja, että valmistuvat nopeasti :)
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNo niin taas! Tässä oli kysymys siitä kumpaa mantelijauhetta suosittelen näihin sämpylöihin, rasvatonta (vähärasvaista) vai täysrasvaista, mutta tulinkin sitten vahingossa poistaneeksi viestin :D Nöyrin anteeksipyyntö! Ei todellakaan ollut tarkoitus!
PoistaVastauksena kysymykseen, että olen käyttänyt vain tavallista täysrasvaista mitä tavallisissa ruokakaupoissakin myydään, sillä en ole edes löytänyt niistä vähärasvaista versiota. Alkuperäinen pullaohje, josta nämä sämpylät on muokattu, oli tehty vähärasvaisesta mantelijauhosta, joten luulen että nämä toimivat kummalla vaan :)
Kiitos kivasta blogista ja hyvistä resepteistä! Tein näitä eilen ja niistä tuli oikein kauniita. Kananmunan maku on vaan aivan liian voimakas, vaikka yleensä karppileipomuksissa en ole kananmunista pahastunut. Voisiko munien määrää vähentää jotenkin?
VastaaPoistaKiitos palautteesta <3 Kauheasti en munien määrää lähtisi vähentämään, sillä niillä on sitova vaikutus. Mutta jos haluat, niin voisit kokeilla ottaa yhden munan pois, tällöin voi tosin joutua vähentämään myös psylliumin määrää :) Jos sinua ilahduttaa, niin voin paljastaa että mielessä on ollut kehitellä viljaton, maidoton, hiivaton ja munaton leipä-/sämpyläresepti :)
VastaaPoistaJuuri nautiskelin herkkusämpylän, namnam! Minusta on kyllä täydellinen koostumus näissä! Toki olen kananmunan ja kookoksen ystävä, mutta minusta ei maut tule ollenkaan "läpi". Iso kiitos blogista ja toimivista resepteistä :) . Itse olen turhan askeettinen ruoanlaitossa, mutta reseptiesi ansiosta aion laajentaa kokkailuja, seuraavaksi menee kokeiluun pizza! Kiitos vielä ja maukasta kesää sinne!
VastaaPoistaKiitos ihanasta palautteesta <3! Reseptejä julkaisen läpi kesän :)
PoistaAnna, voiko mantelin korvata jollain muulla? Olen allerginen mantelille ja pähkinälle.
VastaaPoistaMantelit voi korvata vaikka jauhetuissa auringonkukan tai kurpitsansiemenillä. Vaarana tosin on, että sämpylöistä tulee vihreitä. Makuun se ei silti vaikuta, ulkonäkö on vain vähän hurja :D Värjäytyminen johtuu siementen reagoinnista soodan kanssa.
PoistaMiksiköhän sämpyläni eivät onnistuneet? :/ ne olivat sisältä ihan raakoja ja taikina oli löysää, vielä tunninkin uunissa olon jälkeen :/ ulkoapäin näyttivät kyllä hyviltä, ja ihan kuin kuvassakin. Olikohan taikinani liian löysää? Tein kyllä ohjeiden mukaan :/ :( -harmistunut
VastaaPoistaTaikinan tulisi olla leivonta vaiheessa helposti leivottavaa, joten jos taikina on kovin tahmeaa ja käsiin tarttuvaa, voit lisätä siihen vähän kerrallaan psylliumia ja/tai kookosjauhoja, kunnes koostumus on sopivaa. Minullakin tulee välillä millaista sattuu riippuen mm. munien koosta. Sitten vain lisätään jauhoja tai nestettä sen mukaan mihin suuntaan taikinan koostumusta halutaan muuttaa. Minulla on tästä taikinasta tullut aina kypsiä sämpylöitä ja tuolla kypsennys ajalla tosiaan olisi pitänyt olla jo kypsää. Ehkä taikinasi oli liian kosteaa. Käytithän kookosjauhoja et kookoshiutaleita?
PoistaHei, Kumpi on parempi sooda vai leivinjauhe? :)
VastaaPoistaOlen itse tehnyt nämä aina soodalla ja on onnistunut hyvin. Jotkut ovat kuitenkin raportoineet, että leivinjauheella tulee parempi, joten se on siten varmaan varmempi valinta. Vaihtoehtona on käyttää soodaa ja korvata pieni määrä nesteestä jollain happamalla, esimerkiksi 3rkl viinietikkaa (ei maistu valmiissa sämpylöissä!).
PoistaKiitos, kokeilen leivinjauheella kun sitä jo valmiiksi löytyy! Mitä luulet voisiko mantelijauhetta korvata osittain soijajauholla vai kannattaako vain mennä ohjeen mukaan?
PoistaValitettavasti minulla ei (vielä) ole kokemusta soijajauhosta leivonnassa, joten en osaa sanoa, onnistuuko. Jos kuitenkin kokeilet, niin olisi ihana kuulla, miten onnistui :)
PoistaSitten semmoinen asia jäi myös mietityttämään, että mitä psylliumia itse käytät? Onko niissä eroja? Itsellä on jäänyt hieman fiber huskia, mutta ei riittävää määrää näihin sämpylöihin. 45 g psylliumia kuullostaa aika isolta määrältä... :)
PoistaOlen käyttänyt Risetin psylliumia kun se on markettien halvin. Mielestäni psylliumeilla ei ole käytännössä eroa ja sitä tulee juurikin noin paljon :) Taikinan koostumus saattaa myös välillä vaihdella, toisinaan on tarttuvampaa, niin jos on kovin kosteaa, niin psylliumia/kookosjauhoja/mantelijauhoja varovasti lisää, kunnes taikina on muotoiltavaa :)
PoistaHei, kestävätkö nämä sämpylät pakastamista? Ja kuinkahan kauan säilyvät hyvinä esim. jääkaapissa? Mietin, että jos tekee tuon 10 sämpylää itselleen, niin ei niitä heti tule kaikkia ahmittua, vaikka tuoreena kaikki yleensä maistuukin parhaalta. :)
VastaaPoistaVoi pakastaa ja säilyy jääkaapissa varmaan viikon verran. Kannattaa luottaa omiin aisteihinsa, ensin näkö-, sitten haju- ja lopuksi makuaisti ;)
PoistaMiä en ikinä kommentoi blogeihin enkä edes seuraa blogeja. Käytyäni funktionaalisella ravintovalmentajalla, joka määräsi minut gluteenittomalle, maidottomalle ja sokerittomalle aloin epätoivoisesti etsiä reseptejä. Sitä vaan mietti, että mitä sitä muka vois enää syödä. Sitte miä löysin sun blogin. Olet taivaan lahja! Kiitos! <3
VastaaPoistaKiitos kauniista sanoistasi! Jos tulee mieleen reseptitoiveita, niin älä arkaile lähettää sähköpostia ;)
PoistaHeips. Kokeilin sämpylöitä vaikka kaapistani löytyi vain osaksi mantelijauhoja eikä ollenkaan kookosjauhoja. Korvasin kurpitsansiemenjauheella sekä vaalealla jyttejauholla ja käytin myös sen 1rkl sokerijuurikaskuitua. Mahtavia sämpylöitä! Nyt sitten koitin tehdä munattoman version korvaamalla munan 1dl vettä + 1rkl chiaa hyytelöityneenä. Uunissa oli viel oikein lupaavaa mutta kun uunin piipatessa miel otti pois ne niin tulos oli lähinnä kurttuisia onttoja uuniperunoita muistuttava jos jotenkin voi kuvailla 😯😂 Liekö pitempi aika uunissa voisi pelastaa vai mitä luulet kannattaako kokeilla? Soodaan tein.
VastaaPoistaEi taida tuolla tavalla onnistua ilman kananmunaa. Chia- ja pellavahyytelöä käytetään usein korvaamaan kananmunaa suhteessa 1rkl chiansiemeniä tai pellavajauhetta + 3rkl vettä / 1 kananmuna, mutta kun olen sitä useasti kokeillut, niin ei ole mielestäni kovin toimiva korvike. Toki se sitoo (vai pitäisikö sanoa "liimaa") taikinaa yhteen jonkin verran, mutta kyseisessä seoksessahan ei ole mitään mikä kypsyisi. Siitä syystä taikina jää todella usein raa'aksi tai ainakin kosteaksi (mikä ei tietenkään aina ole ollenkaan huono juttu), mutta koostumus esimerkiksi leivissä ei välttämättä ole paras mahdollinen. Suosittelisin korvaamaan munat mielummin tärkkelyksellä, joka kypsyy ja tekee kuivemman ja kuohkeamman rakenteen. Chia- ja pellavamunan toimimattomuutta voi kuvitella silläkin tavalla että, miettii miten sille käy, jos sen laittaa kuumalle paistinpannulle....muna kypsyisi, chiahyytelö vain kiehuu, eikä siitä muodostu mitään järkevää! :) Multa löytyy tuolta leipä osiosta ainakin yksi munaton leipäresepti, katsopa se. Ajattelin myös kunnostautua kokeilemaan riisi- ja maissijauhoja leivonnassa yms. joilla saisi aikaan rapeamman pinnan. Pataleipäkin on suunnitteluasteella. :)
PoistaHei
PoistaLuin ohjeen ja ehdottomasti menee kokeiluun, kiitos.
Kananmunan vaihtoehdoksi kannattaa kokeilla kik-herneiden lientä. Itse tein vegaanin brownie -taikinan sillä ja onnistui mainiosti =)
-Windolyn-
Oletko kokeillut lisätä porkkanaa taikinaan? Tekisi niin mieli porkkanasämpylöitä. :)
VastaaPoistaOlen kokeillut sämpylöitä myös porkkanaraasteella ja onnistui ihan hyvin. Ohje viljattomiin porkkanasämpylöihin löytyykin jo blogista :) Kokeile esim. kategoriasta "leivät".
VastaaPoistaPakko ihan tulla kiittämään aivan mahtavasta blogista! En tiedä miten tämä on minulta aiemmin jäänyt löytämättä, mutta tämän sämpyläreseptin myötä tuntuu, että (pakon edessä) gluteenittomaksi muuttunut elämäni parani taas kertaheitolla! Ja nämä sämpylät, parhaita gluteenittomia leipätuotteita, mitä olen ikinä syönyt! Suuri kiitos omasta puolestani, että jaksat nähdä vaivaa reseptien luomisessa meille ruokarajoitteisille.
VastaaPoistaKiitos ihanasta palautteestasi ja kannustuksesta 😍.
PoistaKiitos ihanasta palautteestasi ja kannustuksesta 😍.
PoistaTäälläkin äsken tuli uunista, nam!!! Herkullisia, omaan makuun voisin laittaa vähän enemmän suomaa puol tl laitoin nyt :)
VastaaPoista😊
Poista😊
Poista