Olen pienestä pitäen ollut äärimmäisen kiinnostunut
ruuanlaitosta ja leipomisesta ja kehitellyt uusia reseptejä jo lapsesta asti.
Kokeiltuani maidotonta, sokeritonta ja viljatonta ruokavaliota reilu vuosi
sitten, huomasin oloni selvästi paremmaksi. Nykyään monet noudattavat
erityisruokavalioita ja ne ovat mielestäni todella mielenkiintoisia nimenomaan
reseptin laatijan ja keittiökemistin kannalta :). On inspiroivaa keksiä uusia
juttuja ja kokeilla niitä käytännössä, varsinkin, jos ne sattuvat toimimaan.
Olen useasti kuullut ihmisten voivottelevan miten hankalaa on, kun pitäisi olla
gluteenitonta, viljatonta, maidotonta ja milloin mitäkin ruokavaliota. Mitä
ihmettä sitä sitten syö? Tämä on todella yleinen ajatus monella. Minusta taas siinä
ei ole mitään vaikeaa. Päinvastoin, monet erityisleivonnaiset ovat monesti jopa
helpompia valmistaa ja uusien erityisreseptien kehittely ja testaus on suuri
intohimoni kohde, jota voisin tehdä kaiket päivät. Jaettuani useasti
reseptejäni, vinkkejäni ja neuvojani muilla päätin läheisten kannustamani
perustaa tämän blogin. Valtaosa resepteistä on erityisreseptejä, mutta voi
joukkoon eksyä välillä jotain aivan "tavallistakin". Otan myös
mielelläni vastaan palautetta ja ideoita jatkoa varten.
Ensimmäiseksi reseptiksi ajattelin postata blogini nimen
inspiraation lähteen. Viljaton tuore pasta on maultaan ja koostumukseltaan
todella aidon pastan oloista. Reseptin löysin muinoin Hiidenuhma-blogista. Ohje sisälsi
tuorejuustoa, mutta muokkasin ohjetta niin, että siitä tuli maidoton. Kuvan
pastaan käytin pelkkiä keltuaisia, mutta niiden tilalle voi laittaa myös
kokomunia. Olen tehnyt pastaa eri taikinakoostumuksilla. On ollut kiinteää ja
niin löysää, että sen on voinut vain kaataa leivinpaperin päälle sekä siltä
väliltä. Kaikki käy, mutta mielestäni parhaaseen ja al dentemäisimpään
lopputulokseen pääsee, kun tekee taikinasta niin paksua, että siitä saa
muodostettua pallon, jota voi muovailla kuin muovailuvahaa. Kauliminen vaatii
hieman voimia, mutta on sen arvoista. Kannattaa kaulia levy mahdollisimman
ohueksi. Valmiin pastan voi pakastaa, jos ei kaikkia tule lähiaikoina
käytettyä. Pastan voi tarvittaessa kuumentaa uudelleen upottamalla se kuumaan
veteen noin minuutiksi.
Toivon, että saat blogistani apua omiin kokkailuihisi ja
viihdyt seurassani. Tervetuloa mukaan!
3 munaa tai 9 keltuaista
1tl suolaa
½ dl psylliumia (n. 27g)
oliiviöljyä
Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella munien rakenne rikki
yhdessä suolan kanssa. Lisää psyllium ja sekoita voimakkaasti. Seos paksunee
nopeasti. Jätä tekeytymään noin 10 minuutiksi. Muotoile taikinasta pallo
kevyesti voidellulle leivinpaperille ja aseta toinen voideltu paperi (voideltu
puoli alaspäin) päälle. Kauli taikina paperinohueksi levyksi. Jätä
leivinpaperit paikalleen ja paista levyä uunissa 150C n. 10-15 minuuttia. Anna levyn
jäähtyä. Leikkaa levy haluamasi levyiseksi nauhapastaksi esimerkiksi
leikkurilla tai vaihtoehtoisesti rullaamalla levy tiukaksi rullaksi kuten
kääretorttu ja leikkaamalla terävällä veitsellä sopivan levyisiä paloja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti