Avokadopasta oli muutama vuosi sitten iso hitti Suomessa. En
ehtinyt suurimpaan hehkutukseen mukaan, vaan seurasin tilannetta sivusta ja
lopulta päätin itsekin kokeilla kyseistä hittireseptiä. Hankin Pecorinon ja
lehtipersiljan ja luin kaikki mahdolliset niksit kyseisen pastan valmistukseen
liittyen. Todennäköisesti kaiken sen hehkutuksen jälkeen odotin jotain niin
mieletöntä makuelämystä, että maistaessani lopputulosta, totesin sen olevan vain
"ihan hyvää", ei mitään ihmeellistä. Mausta jäi mielestäni puuttumaan
jotain, ja raaka valkosipuli peitti muut maut alleen.
Hieman pettyneenä jääkaappi avokadoa ja persiljaa täynnä
päätin kokeilla lähestyä reseptiä toiselta kantilta. Tomaatti tuo mukavasti
tuoreutta ja raikkautta vähän tuhdin oloiseen pastaan. Samalla päätin tehdä
omastani maidottoman jättämällä juuston pois. Juusto tuo kuitenkin moniin
ruokiin täyteläisyyttä ja halusin omaan ruokaani myös sitä samaa fiilistä.
Jostain mielen sopukoista kumpusi ajatus paahdetuista pähkinöistä joka jalostui
lopputulokseen pinjansiemeninä. Pinjansiemenet ovat toki arvokkaita, mutta
pieni määrä riittää pitkälle. Ne kannattaa ehdottomasti paahtaa, jolloin niiden
herkullinen maku korostuu. Ne tuovat ruokaan myös suutuntumaa, jota jäin
alkuperäisessä hieman kaipaamaan.
Chilin jätin tällä kertaa pois, sillä vaikka pidänkin
mausteisesta ja tulisesta ruuasta. Pastan muut maut korostuvat siten paremmin.
Lipstikka on omasta mielestäni tässä ehdoton mauste. Sitä löytyy nykyään jo
paremmin varusteltujen ruokakauppojen valikoimasta ja jos sellaista ei omalla
pihalla tai parvekkeella satu vielä kasvamaan, suosittelen lämpimästi sen
hankkimista, sillä se on erittäin helppohoitoinen eikä sitä saa kuolemaan juuri
millään. Se on erittäin tuottoisa ja kesän kuluessa sitä voi kerätä ja kuivata,
jolloin sitä voi käyttää ympäri vuoden. Mikäli kuitenkin haluaa ruokaan vielä
juustoista makua ilman maitotuotteita, voi ruokaan lisätä lautasella
ravintohiivalastuja. Maun takia se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Lopputuloksena syntyi omaan makuuni mainio nopeatekoinen
pasta, joka on samalla sekä raikas, että täyteläinen.
AVOKADO-TOMAATTIPASTA
1 avokado
2 luumutomaattia
1rkl limen mehua
2rkl pinjansiemeniä
½-1tl valkosipulirouhetta tai -jauhetta
½-1tl pippurisekoitusta rouheena
1tl kuivattua lipstikkaa
2tl meiramia kuivattuna
1rkl tuoretta basilikaa
½tl yrttisuolaa
½tl timjamia kuivattuna
½tl rakuunaa kuivattuna
Tuorepastaa tai kaupan gluteenitonta pastaa
(ravintohiivahiutaleita maun mukaan)
Halkaise avokado, poista kivi ja pilko avokado kuoressaan
pieniksi kuutioiksi. Kaiverra avokadon liha kulhoon. Pilko tomaatti pieniksi
kuutioiksi ja lisää avokadon joukkoon. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla
miedolla lämmöllä. Varo polttamasta! Lisää pinjansiemenet ja loput aineet
kulhoon. Sekoita. Keitä pasta ja lisää kuumana avokadon joukkoon. Tarjoile heti!
Mikäli haluat juuston makua ilman maitoa, on yksi hyvä tapa toteuttaa se
ripottelemalla päälle lopuksi ravintohiivahiutaleita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti