Kun miettii suomalaisia leivonnaisia, niin monelle tulee ensimmäisenä mieleen korvapuustit, voisilmäpullat ja muut pullapohjaiset leivonnaiset. Pulla on kotoista, tuttua ja turvallista. Samalla sekä arkista, että juhlavaa. Se tuo lapsuuden mieleen. Mutta se sisältää vehnää, hiivaa, maitoa ja sokeria, jotka aiheuttavat vatsa- ja suolistovaivoja ainakin itselle. Vatsa turpoaa ja on tukala olo, ilmavaivoista puhumattakaan.
Erilaisia pullakokeiluja on tullut tehtyä. Tämä ohje on
kuitenkin ehdottomasti paras. Siinä ei ole lainkaan viljoja, maitotuotteita,
hiivaa tai sokeria. Maku on kuitenkin kuin oikealla vehnäpullalla ja
koostumuskin antaa uskoa, että kyseessä on hiivaleivonnainen. Ohje voisi olla
myös nimeltään pikapullat, sillä taikinan sekoittaa kymmenessä minuutissa. Ohje
on alun perin MTV3 sivuilta ja ravintovalmentaja Hanna Skyttän käsialaa pienillä
muutoksilla:
1. Itse käytin mantelijauhona täysrasvaista mantelijauhetta,
sillä sitä saa lähikaupastani. Vähärasvaista versiota olisi pitänyt tilata
nettikaupasta ja se on myös arvokkaampaa kuin peruskaupan täysrasvainen versio.
2. Korvapuustien täytteenä käytin kirkastettua voita. Kirkastettu
voi ei juurikaan sisällä maitoproteiinia tai laktoosia, joten pystyn sitä
käyttämään ilman oireita poikkeuksena muihin lehmänmaitotuotteisiin. Mikäli et
halua käyttää mitään maitotuotteita, voit korvata sen omenasoseella, raastetulla
päärynällä tai kookosöljyllä tai -massalla.
3. Itse olen tottunut vähemmän makeisiin leivonnaisiin,
joten korvapuusteja tehdessä vähensin taikinaan tulevan erytritolin määrää.
Perinteisissä pullissa voi käyttää ohjeen mukaista määrää. Makuasioita ja
tottumiskysymyksiä, joten kokeile mikä on juuri sinun makuusi sopiva määrä.
4. Ohjeesta poiketen korvasin leivinjauheen soodalla, koska
leivinjauhe sisältää ruokasoodan (natriumbikarbonaatti) lisäksi
natriumpyrofosfaattia ja tärkkelystä. Tärkkelyksenä käytetään usein joko maissia
tai perunaa, mikä kannattaa huomioida, jos leipoo peruna- tai maissiallergiselle.
Soodan määrä on puolet leivinjauheen määrästä. Vaikka monesti sanotaan, että
soodan kanssa pitäisi käyttää jotain hapanta, niin olen usein surutta suoraan
korvannut leivinjauheen soodalla ilman hapanlisää, enkä ole huomannut maussa
tai koostumuksessa mitään eroa vastaavaan leivinjauheleivonnaiseen.
5. Tärkeimmät vinkit tulevat tässä: alkuperäisestä ohjeesta
poiketen suosittelen lisäämään veden kädenlämpöisenä, jotta sooda toimii
uunissa. Lisäksi pullien koostumuksen kannalta paras lopputulos on tullut, kun
ei painele pullia turhaan. Korvapuusteissa tämä ei tietysti onnistu, mutta
lopputulos on silti ihan hyvä. Vaikka alkuperäisessä ohjeessa käsketään
leikkaamaan rulla paloiksi, ja kääntämään ne leikkuupuoli ylöspäin, niin
kuohkeampi lopputulos tulee, kun ei käännä paloja, vaan paistaa ne
sellaisenaan.
VILJATON PULLA
2 dl (90 g) mantelijauhoja
4 rkl (25 g) kookosjauhoja
4 rkl (40 g) psyllliumia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
120g erytritolia
1rkl kardemummaa
3 isoa munaa
2½ dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää munat
samalla sähkövatkaimella vatkaten ja heti perään vesi. Jatka vatkaamista kunnes
taikina paksuuntuu. Tähän menee muutama minuutti. Anna taikinan seistä vielä
5-10minuuttia ja pyörittele siitä sen jälkeen pullia. Voitele munalla ja
koristele halutessasi esimerkiksi mantelilastuilla, erytritolilla tai
kanelilla. Paista pullia 175C noin 30minuuttia kunnes ovat saaneet väriä ja
tuntuvat kypsiltä.
Taikinasta saa tehtyä myös korvapuusteja. Itse vähentäisin
tällöin taikinan sokerin määrää 85–100 grammalla sillä itse olen laittanut
väliin perinteiseen tapaan voita, erytritolia ja kanelia. Tällöin pullat eivät
tietenkään ole enää maidottomia. Mikäli haluat maidottomia voi voin tilalle
laittaa kookosöljyä tai vaikka hedelmäsosetta, omena ja päärynä toimivat
ainakin loistavasti kanelin kanssa.
Korvapuustit eivät kohoa samalla tavalla kuin perinteinen
pyöreä pulla. Varmaksi en voi sanoa, mutta uskoisin, että se johtuu siitä että
taikinaa painetaan puusteja muotoillessa. Maku on kuitenkin mainio! Kuohkeampia
tulee kun leikkaa rullatun taikinan paloiksi ja paistaa palat sellaisenaan. Älä
myöskään käännä niitä leikkuupinta ylöspäin, sillä sekin vaikuttaa asiaan, eikä
lopputulos ole ihan yhtä kuohkea, henkimaailman asioita ilmeisesti ;-)
Hei, ihana ohje :) pullat uunissa. Oli vain kolme munaa, ni vähensin pikkuisen aineita ja käytin intiaanisokeria. Toivotaan että onnistuu, perheessä keliakiaa ja pullaa tekee mieli. Olisko munalle vaihtoehtoa? Ts. vegaaninen versio kiinnostaa.
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta :)
T.Hanna
Hei Hanna,
PoistaKiitos palautteestasi. Epäilen, ettei munia voi hirveästi korvata millään, mutta voisi sitä toki kokeilla lisätä munien tilavuuden verran nestettä enemmän (tai osa siitä sulatettua rasvaa tuomaan mehevyyttä), sitten lisää hieman chian siemeniä, että saa löysää hyytelöä ja lisää myös hieman soodaa (sekä tarvittaessa psylliumia). Tuollainen kävi mielessä, käytännön onnistumisesta ei tietoa, mutta jos kokeilet niin kerrohan mitä muutit ja miten ja kuinka onnistui. Voisin toki joskus kokeilla itsekin :)
Heips, pullat onnistui hyvin, tuli aika tummia, mutta hyviä. Aion kyllä kokeilla ilman munaa, ehkä jo vkl. Kerron sit onnistuiko.
VastaaPoistaT.Hanna
Moi, Ihana kuulla <3 Odotan innokkaana ja mielenkiinnolla munatonta pullakokeilua. Uskoisin chiansiementen, toimivan munan korvikkeena, lisää tarvittaessa vähän psylliumia jos taikina on kovin tahmaista :)
PoistaJustiinsa laittelin simaa tulemaan ja tuota hiivaa jäi tottakai yli tarpeen, mitäs jos laittaisi noihin pulliin oikeeta hiivaa leivinjauheen sijaan?
VastaaPoistaLuulen, että onnistuu kyllä! Kannattaa liottaa hiiva veteen ja sitten leipoa ja kohottaa pullat kuten "oikeat" pullatkin :)
VastaaPoistaVoiko tuota mantelijauhoa korvata vaikka auringonkukansiemen jauhoilla ?
VastaaPoistaUskoisin, että pystyy :)
PoistaHyvä ohje, kiitos. Itse en kovin rakasta kookoksen makua, joten vaihdoin kookosjauhot hasselpähkinäjauhoihin. Lisäksi vaihdoin veden punaiseen maitoon. Tosi hyviä tuli. Onko joku kokeillut ilman munaa? Millä se korvataan?
VastaaPoistaHeippa! En ole kokeillut ilman munaa, on ollut kyllä mielessä ja sen tässä joskus kyllä teenkin :) Munaa voisi yrittää korvata esim. chiansiemenhyytelöllä. Tässä ohjeessa tuo kookosjauho ei mielestäni maistu lainkaan, joten sitä uskaltaa kyllä pistää, vaikkei pitäisikään kookoksen mausta :)
PoistaKananmunan vois korvata Organ No Egg kananmunankorvikkeella ? :)
VastaaPoistaMinulla ei ole siitä kokemuksia, joten en osaa sanoa, mutta ainahan kaikkea voi ja kannattaa kokeilla! :) Jos kokeilet sillä, niin olisi kiva kuulla miten onnistui! :D
PoistaKiitos reseptistä :) Testasin voisilmäpullina korvaamalla erytrolin raakaruokosokerilla ja hyviä tuli. Sopivat myös yhdelle tuttavalle, jolle eivät käy normi gluteenittomissa olevat riisi- tai perunajauhot.
VastaaPoistaKiitos ihanasta palautteesta! Hienoa, että löytyi resepti, joka soveltui tuttavallesi! :)
PoistaOlipas herkullisia korvapuusteja. 😊 Leipominen oli tosin hiukan haastavaa, mutta maku oli kuin vehnäpullassa. Jälleen kerran selkeä ja toimiva resepti! Kiitos!
PoistaKiva kuulla, että maistui! Tuosta taikinasta tulee toisinaan hieman liian kosteaa, niin silloin voi lisätä esim. kookosjauhoja tai psylliumia tai molempia, kunnes koostumus on leivottava! :)
PoistaMoikka! Nää sun reseptit on ihania! :) Mutta en tykkää erytritolista olleskaan, niin oisko vinkkiä paljonko kannattais laittaa intiaanisokeria tai tav. luomusokeria?
VastaaPoistaVoit laittaa sokeria saman määrän tai maun mukaan :)
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta! Voisko kookosjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla? En niin kauheesti tykkää kookoksen mausta ja gluteenittomia jauhoja löytyy kaapista. Jos voi korvata, niin oon lueskellu sun muitakin ohjeita, niin onnistuuko sama vaihto niissäkin. Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)
VastaaPoistaKiitos Tiina! En ole kokeillut korvata kookosjauhoja muilla, mutta ainahan sitä voi yrittää. Gluteenittomia jauhoja tosin voi joutua laittamaan hieman enemmän, kookosjauhot kun imevät itseensä todella paljon. Sen voin kuitenkin sanoa, että tässä ohjeessa ei tuo kookos kuitenkaan maistu yhtään :)
VastaaPoistaMoi! Löysin blogisi tässä parisen viikkoa sitten ja on jo monet reseptit testattu :) mahtavia reseptejä kyllä :) koetin näitä korvapuusteja tehdä mutta miksi en saa tuota taikinaa paksuuntumaan vaikka vatkasin varmaan 10 minuuttia. Seurauksena uunipellikorvapuustit kun taikinaa ei pystynyt rullaamaan.
VastaaPoistaPaksuuntoiko taikina yhtään siitä mitä se oli aivan alussa? Käytitkö sitä hienoa kookosjauhoa (eli mistä on rasvaa poistettu) etkä sitä karkeaa, jota myydään usein nimellä "leivontakarkea"? Jos taikina tuntuu vatkaamisen jälkeen liian löysältä niin lisää kookosjauhoja ja/tai psylliumia, munien koko kun välillä vaihtelee, niin sekin voi vaikuttaa.
PoistaEnsimmäinen eritrytoli kokeiluni. :) Pullat oli tosi hyviä ja uunissa ollessaan komean näköisiä. Uunista otettua lässähtivät saman tien. Ja paistoin huomattavasti pidempään kuin ohje sanoi, eivät meinanneet kypsyä. Olisiko aavistuksia mikä meni vikaan? Vaikka tuli lässähtäneetkin syötyä. :D
VastaaPoistaVarmuudella on toki vaikea sanoa, kun en ole ollut takapiruna seuraamassa mitä on tullut tehtyä :D Mulla on kuitenkin käynyt itse samalla tavalla, joten tässä muutama vinkki:
PoistaTaikinan tulisi olla sen verran paksua, että sitä on helppo pyöritellä. Jos se tuntuu löysemmältä ja tarttuu kovasti käsiin, niin lisää psylliumia ja/tai kookosjauhoja vähän kerrallaan ja odota hetki, kunnes koostumus on sopivaa.
Olen huomannut, että tämä taikina ei oikein kestä kovaa painelua ja kaulimista, muuten nämä eivät kohoa...tai siis kohoavat uunissa, mutta lässähtävät heti kun ottaa sieltä pois. Joten pullia tehdessä kannatta vain kevyesti pyöritellä taikinasta pieniä pullia eikä kovasti painaa niitä, kuten normaalilla hiiva-vehnätaikinalla voi tehdä. Tässä kun ei ole yhtään sitkoa.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle! <3
Vaikuttaa herkulliselta! Tuo soodajuttu on ikään kuin kääntynyt väärin päin - että sooda tarvitsisi hapanta. Se on vanhoissa keittokirjoissa niin päin, että happaman kanssa laitetaan soodaa, ei leivinjauhetta:)
VastaaPoistano niinpä onkin, enpä ole koskaan edes ajatellut asiaa! :) Olen tosin käyttänyt "sääntöjä" uhmaten soodaa myös vaikkei taikinassa mitään hapanta olisikaan, ja aina on onnistunut.
PoistaKiitos ohjeesta! Ensimmäinen satsi on uunissa ja hyvältä näyttää.. Tosin taikina oli kyllä todella kosteaa, tarttui käsiin kiinni. Eli sen pitäisi olla vehnäpullataikinamaista? Taikina kyllä kiinteytyi vatkatessa, mutta jäi kosteaksi murotaikinamaiseksi. Vähän haasteellista oli tehdä korvapuusteja, mutta sain jotain niiden näkösiä uuniin. :)
VastaaPoistaIhan yhtä helppoa tämän taikinan käsittely ei ole kuin perinteisen hiiva-vehnätaikinan, mutta ei sen kuulu käsiinkään takertua. Jos taikina tuntuu kovin kostealta, voi joukkoon lisätä lisää psylliumia ja/tai kooosjauhoja, kunnes koostumus on sopiva. Kannattaa muistaa, että edellä mainituilla raaka-aineilla kestää hetken, ennen kuin vaikutus näkyy eli ei kannata heti kipata sitä 2dl kookosjauhoha joukkoon ;) Vähän kerrallaan...
PoistaMoikka! Miten paljon 120g on dl? :D olisi tarkoitus tänään leipoa :)
VastaaPoistaHei Freija. Anteeksi että vastaus tulee vasta nyt. Joko ehdit leipoa? Reissuväsymys viivytti vastausta. 120g erytritolia on noin 1,5dl mutta voi laittaa ihan maun mukaan.
PoistaJos haluan käyttää maitoa, laitanko yhtä paljon kuin vettä? Voiko kookosjauhot korvata sellaisenaan vaikkapa mantelijauholla? Kiitos upeasta blogista ja työstäsi suomalaisena edelläkävijänä paremman ruokavalion puolesta!
VastaaPoistaKiitos palautteesta! Maitoa voi laittaa saman verran kuin vettä, mutta kookosjauhoja ei voi laittaa suoraan saman verran mantelijauhetta ja toisin päin. Kookosjauhot ovat hyvin kuitupitoisia ja imevät paljon nestettä tuomatta rasvaisuutta, kun taas mantelijauhetta pitää laittaa huomattavasti enemmän kuin kookosjauhoja saman lopputuloksen saamiseksi.
PoistaMiten ohjeessa lukee 3 munaa mutta kuvassa 5 ? :D
VastaaPoistaTein tupla-annoksen ja nuo munat ovat todella isoja 😊.
Poista