Sivut

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Jouluinen saunatuoksu/glögimausteliemi (sokeriton, vähähiilihydraattinen, paleo)

 
Joulun tuoksu on minulle yhtä kuin piparkakkumausteen tuoksu eli toisin sanoen kanelin, neilikan, inkiväärin ja pomeranssin lyömätön liitto. Monet lisäävät myös kardemummaa, mutta itse en halua laittaa sitä ainakaan paljoa, sillä muuten lopputuloksena on liian pullamainen maku tai tuoksu.
Äitini kehitti tämän seuraavan litkun muutama vuosi sitten korvaamaan kaupan glögit. Liemi toimii täydellisesti glögimausteena ja sitä voi hyvin sekoittaa myös esimerkiksi smoothien joukkoon. Kuitenkin se, mihin me sitä pääasiassa käytämme, on saunan kiuas! Kun lorauttaa tätä glögitiivistettä löylyveteen, saa saunaan ihanan piparkakkumaisen tuoksun, silloin joulusauna on aivan täydellinen!

Koska liemi ei sisällä mitään keinotekoista, vaan se on valmistettu täysin luonnollisista raaka-aineista, se on täysin turvallista käyttää. Valmiita kaupan glögitiivisteitä ei kannata kiukaalle heittää, sillä niissä on sokeria tai muita vastaavia aineita, jotka palavat kiukaalle ja aiheuttavat kitkerän ja palaneen hajun (en tosin ole kokeillut, mutta maalaisjärkeni mukaan näin tulee tapahtumaan). Kannattaa siis siivilöidä liemi hyvin ennen kiukaalle huitaisua! Tätä saunavinkkiä kannattaa todellakin kokeilla! Jos sinulla ei ole valmista maustesekoitusta glögille voit sekoittaa oman makusi mukaan kanelinpaloja, kardemummaa, kokonaisia neilikoita ja joko sitruunankuorta tai pomeranssia.

Tässä on myös hyvä lahjavinkki, kun niiden perään on jo kovasti kyselty. Lisää lahjavinkkejä on tulossa vielä myöhemmin.


ITSE TEHTY JOULUSAUNATUOKSU/GLÖGIMAUSTELIEMI
2½ litraa vettä
50g glögimausteseosta (sis. kaneli, kardemumma, neilikka,  sitruunapala)
2 kanelitankoa
1-2tl kuivattua inkivääriä
Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi liemi huolella. Lorauta haluamasi määrä löylyveteen ja nauti joulun tuoksusta!





8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :) Suosittelen, tulee todella hyvä, aito piparkakun tuoksu saunaan. Samalla tavalla kuin keittiöön, kun paistaa piparkakkuja!

      Poista
  2. Kiitos tästä! Menee kokeiluun täälläkin :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan tunnelmallinen postaus. Tässäpä oiva lahjaidea. Tätä täytyy kokeilla. 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on tosiaan kiva jouluinen lahjaidea ja lisäksi todella helppo ja nopea tehdä :)

      Poista
  4. Kuinkahan kauan tämä säilyy purkissa käyttökelpoisena..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilytys jääkaapissa ja säilyy useamman viikon.

      Poista