Sivut

maanantai 30. marraskuuta 2015

Lebkuchenit eli saksalaiset piparkakut (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, paleo, vegaaninen, ei pähkinää tai mantelia)


Kun kysytään mitä ruokia tai herkkuja tulee mieleen sanasta joulu, on monen vastaus todennäköisesti kinkun ja joulutorttujen ohessa piparkakut. Piparkakkuja on pakko olla jouluna, vaikka eivät ne kuuluisikaan suurimpiin suosikkeihin. Näin on ainakin minulla. Piparkakkujakin on monenlaisia, on ohuita, on paksuja, on pehmeitä, on rapeita, on vaaleita ja tummia ja eri jauhoin tai sokerein tehtyjä. Minusta parhaita ovat ohuet, rapeat ja nekkumaiset piparkakut, paksut ja pehmeät tai vaihtoehtoisesti paksut, kovat ja mauttomat pahvit eivät ole mieleeni. Tähän on tosin yksi poikkeus, saksalaiset lebkuchenit.

Lebkuchenit ovat paksuja ja sitkeän pehmeitä ja kuorrutettu usein sokerikuorrutteella tai suklaalla. Niissä on vahva ja hyvä piparkakun maku. Lebkucheneihin käytetään runsaasti juoksevaa hunajaa, jonka ansiosta keksien rakenne jää pehmeäksi. Kehittelin oman ohjeen lebkucheneita mukaillen ja sain kun sainkin aikaan pehmeitä keksejä. Maku oli hunajaisen voimakas. Lisäksi käytin hieman tummaa melassisiirappia joka antoi kekseille tummemman värin ja hieman maltaisen maun. Melassin voi toki korvata lisäämällä hunajan määrää ja jos ei halua käyttää hunajaa (esimerkiksi vegaanit) on kookospalmusiirappi hyvä vaihtoehto. Nämä keksit ovat vegaanisia käytettäessä kookossiirappia, sillä en lisännyt taikinaan myöskään munaa.

VEGAANISET JA VILJATTOMAT SAKSALAISET LEBKUCHENIT
1dl hunajaa tai kookospalmusiirappia
1rkl melassisiirappia tai hunajaa/kookospalmusiirappia
50g voita tai kookosöljyä
1tl pomeranssia
½tl kardemummaa
1tl inkivääriä
½tl neilikkaa
0,25tl muskottipähkinää
ripaus suolaa, jos rasvassa ei ole
2rkl vettä tai kasvimaitoa
1rkl pellavajauhetta
1tl soodaa
Laita hunaja, melassi, rasva ja mausteet kulhoon ja kuumenna mikrossa, kunnes voi sulaa. Lisää joukkoon neste ja pellavajauhe. Sekoita ja lisää kookosjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Vaivaa taikina sekaisin ja laita jääkaappiin kunnes taikina hieman kiinteytyy ja on kaulittavaa. Kauli taikinasta noin ½cm paksu levy ja ota siitä muotilla kuvioita. Paista piparkakkuja uunissa 175 noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä täysin ja koristele haluamallasi tavalla.







2 kommenttia:

  1. Oi, onkin ollut ikävä noita, kun lapsena tuli usein jouluna syötyä �� kuinka kauan piparit mahtavat säilyä? Ja mistä pellavajauhetta saa? Olen nähnyt kaupoissa vain
    rouhetta? Voiko sen korvata jollain tai jättää pois? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä säilyvät jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Olen jauhanut pellavat itse tehosekoittimessa. Mikä tahansa muukin vastaava vehje kyllä käy. En ole kokeillut miten toimii ilman pellavaa, mutta voit kokeilla korvata sen vaikka sillä kaupan rouheella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä pellavajauhetta itse. :)

      Poista