Sivut

lauantai 7. marraskuuta 2015

Maidoton "leipäjuusto" (gluteeniton, viljaton, munaton, maidoton, paleo, vhh, vegaaninen, sokeriton)


Tässä on taas yksi järjetön idea minkä keksin. Pidän kovasti leipäjuustosta ja sitä tekee toisinaan mieli. Toisinaan syön pieniä määriä maitotuotteita eikä niistä aiheudu mitään ongelmia, joten sen puoleen voin nauttia erityisistä maitoherkuista silloin tällöin. Lukijakuntaani kuuluu kuitenkin paljon niitä jotka eivät voi tai halua käyttää maitotuotteita lainkaan. Mielessä on pyörinyt jo jonkin aikaa kehitellä maidoton leipäjuusto. Ja niinhän minä sitten kehittelin ja pitää todeta, että mielestäni sekä maku, että koostumus on melko aidon oloinen. Samanlaista nitinä-ääntä ei tosin tule tätä syödessä kuin jos söisi aitoa leipäjuustoa tai juustoleipää, miksi sitä kukin tahtookin kutsua. Minulle käy molemmat! :)

Juuston pohjana toimii paahtamattomat cashewpähkinät, sillä niissä on mielestäni kermaisin ja täyteläisin maku. Nesteenä käytin Alpron makeuttamatonta kookos-riisijuomaa, sillä siinä on luontaisesti makeahko maku. Leipäjuustossahan on myös luonnostaan hieman sekä makea, että suolainen maku. Maidon makeus ei mielestäni riittänyt, joten lisäsin hieman erytritolia, mutta sen voi korvata myös aivan tavallisella sokerilla. Sakeutin seoksen ksantaanilla, jolloin ajattelin juuston toimivan myös kuumennettuna ja lopuksi hyydytetään massasta luustoleivän tapainen herkku agar agarilla. Halutessaan voi käyttää toki mitä tahansa kasvimaitoa, mutta maku tosin hieman saattaa muuttua. Kannattaa maistella seosta ennen ksantaanin lisäystä kunnes makeus ja suolaisuus on kohdillaan, jos käytät muuta maitoa.

Ensimmäinen kokeilu onnistui muuten, mutta koostumus jäi liian pehmeäksi. Pienen viilauksen jälkeen juusto kuitenkin onnistui jo paremmin. Hiukan pehmeäksi koostumus jäi, agarin käytössä vielä opettelua. Helpommalla pääsee, kun käyttää agarin tilalla liivatetta. Tosin lopputulos ei ole sitten vegaaninen. Liivatelehtiä käyttäisin ihan reilusti, jolloin lopputuloksesta tulee kunnolla kiinteä, kuten oikea leipäjuusto. Koska leipäjuuston pinta on paistettu, niin halusin omaankin juustooni samanlaista fiilistä. Käytin työvälineenä kaasupoltinta eli tohotinta, mutta samaa voisi kokeilla kuumassa uunissa grillivastusten alla. Juusto tarjoillaan tietenkin lakkahillon kera, jota minulla ei tosin nyt ollut, aprikoosihillo hoitakoon homman :)

MAIDOTON JA VEGAANINEN LEIPÄJUUSTO
3dl cashewpähkinöitä
3,5dl makeuttamatonta kookos-riisijuomaa (tai muuta haluamaasi kasvimaitoa)
0,75tl suolaa
2-3tl erytritolia (tai tavallista sokeria)
3rkl vettä
1,5tl ksantaania
5rkl agar agar -hiutaleita
Vuoraa pienehkö matala vuoka tuorekelmulla.
Soseuta cashewpähkinät ja 1,5dl maitojuomaa tehosekoittimessa sileäksi seokseksi. Mausta suolalla ja erytritolilla eli Karppisokerilla. Jätä seos tehosekoittimeen odottamaan.
Laita 2dl maitojuomaa ja vesi pienehköön kattilaan ja sekoita joukkoon agar agar -hiutaleet. Anna hiutaleiden turvota 5 minuuttia. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä seosta reilu 5 minuuttia. Laita tehosekoitin käyntiin ja lisää joukkoon ksantaani ripotellen ja heti perään kuuma agar-seos. Kun seos on sekaisin, kaada se kelmutettuun vuokaan ja anna hyytyä. Seos hyytyy huoneenlämmössäkin, mutta kylmä nopeuttaa hyytymistä. Kun suos on hyytynyt, ota tuorekelmu juuston alta pois ja tee pintaan tummia jälkiä kaasupolttimella tai käytä juustoa kuumassa uunissa grillivastusten alla. Anna juuston jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi lakkahillon kanssa.








2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :) Toivottavasti onnistuu. Taikina on tosi paksua, kun lisää ksantaanin ja sitten kun lisää agarin, niin se jähmettyy melkein heti tai siis siinä käy lopulta niin että se jääkin pehmeäksi. Hankala selittää. Pitää olla ripeä. Uskoisin, että liivatteella homma sujuisi helpommin, ja toimii varmemmin. Sitten se ei tietenkään olisi enää vegaaninen, jos sitä tahtoo :)

      Poista