Sivut

perjantai 13. marraskuuta 2015

Saaristolaisleipä vähähiilihydraattisemmin (viljaton, gluteeniton, maidoton, hiivaton, paleo, vhh)

 
Saaristolaisleipä kuuluu mielestäni jouluun (vaikka voihan sitä syödä mihin aikaan vuodesta tahansa). Pidän sen tummasta ja makeasta mausta sekä tiiviistä ja mehevästä rakenteesta. Onhan siinä tietenkin maltaita, ruista ja siirappia, joten ei niillä yleensä kovin pahaa voi saada aikaiseksi.
Halusin kuitenkin kokeilla oman saaristolaisleivän valmistusta ilman viljoja, hiivaa, maitoa ja vähemmällä sokerimäärällä. Tällöin leipä sopii niin maitoallergisille, keliaakikoille kuin karppaajillekin, jos ei noudata kovin tiukkaa hiilihydraattilinjaa. Siirappia leivässä on 70g (½dl) ja lopun makeutuksen hoidin erytritolilla.

Siirappina käytin melassisiirappia (tällainen purkki), jota saa muun muassa luontaistuotekaupoista. Tuote on gluteeniton ja tuo tavallista siirappia enemmän maltaista makua leipään sekä tummemman värin. Saaristolaisleivän kun tulee mielestäni olla lähes mustaa (eikä se saa johtua leivän polttamisesta). Ruisjauhot korvasin eri jauhojen seoksella. Käytin muun muassa tummia pellavansiemeniä, Fibrexiä eli sokerijuurikashiutaleita ja carob-jauhetta, joka tuo myös maltaista makua, tummaa väriä ja hieman makeutta. Mantelijauhe tuo leipään mehevyyttä.  Laskin huvikseni leivälle hiilihydraatit ja sain määrksi noin 10g/100g eli viidesosa normaalista saaristolaisleivästä. Leipä onnistui täydellisesti rakenteensa puolesta ja makukin oli todella hyvä, maltainen, rukiinen ja makea. Tällä kelpaa ottaa joulun vastaan!

VILJATON, MAIDOTON JA VÄHÄSOKERISEMPI SAARISTOLAISLEIPÄ
2,5dl tummia pellavansiemeniä
½dl Fibrexiä
1dl erytritolia eli Karppisokeria
½dl carob-jauhetta (voit lukea carobista enemmän täältä)
2tl soodaa
1tl suolaa
½dl (70g) melassisiirappia
1½dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa
2 munaa
2rkl etikkaa
Laita pellavansiemenet ja Fibrex tehosekoittimeen ja jauha ne jauheeksi. Kaada seos kulhoon ja lisää joukkoon muut kuivat aineet. Sekoita ne sekaisin ja lisää loput aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä leivinpaperoituun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175C noin 1h.






15 kommenttia:

  1. Hei, huomitoithan, ettei viljattomaan ruokavalioon sovi kaikki etikat. Osa etikoista on viljapohjaisia. Etikkaa näyttää olevan resepteissäsi hyvin usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu mitä etikkaa käyttää, mutta sen voi jättää poiskin ja käyttää tuplamäärän leivinjauhetta. :)

      Poista
  2. Täydennän vielä, että kyllähän ruokarajoitteiset itse tämän toki tietävät :) Tuli vain mieleen mainita, kun erittäin harvat ei-ruokarajoitteiset tietävät, ettei kaikki etikat sovi silloin, kun viljat eivät sovi. Sinulla on monissa ohjeissa etikkaa, joten voisi olla hyvä, jos olisi mainittu etikastakin tarkemmin silloin kun ohjeessa mainitaan "viljaton". Tämä olisi hyvä apu niille, jotka näistä blogeista etsivät ohjeita ruokarajoitteisille vierailleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, olen itse asiassa samaa asiaa pohtinut pidemmän aikaa, mutten ole löytänyt siihen oikein kunnon ratkaisua. Esimerkiksi resepteissä oleva rasva. Jos laittaa "(kirkastettua) voita tai kookosöljyä" ja "maidoton". Voi sopii monille, joille ei muuten sovi maitotuotteet. Jotkut eivät kuitenkaan voi voitakaan käyttää sellaisenaan, mutta kirkastettu voi eli ghee sopii silti lähes kaikille. On kuitenkin niitäkin, joille sekään ei sovi, jolloin pitää käyttää esimerkiksi kookosöljyä tai maidotonta margariinia (jota en itse tosin halua käyttää, mutten myöskään halua puuttua tai arvostella muiden ratkaisua, kukin tyylillään :) ). Oma lukunsa on vielä vegaanit, jotka eivät tietenkään käytä voita missään muodossa. Kuitenkin saatan kategorioida reseptin maidottomaksi ja vegaaniseksi olettaen, että jokainen osaa ratkaista rasvan (tai mistä onkaan kyse) itselleen sopivaksi. Sitten on tietysti juuri nämä, jotka tekevät vierailleen eivätkä ymmärrä täysin mistä on kyse. Olen paljon pohtinut miten tuon ratkaisisi. Jokaisen reseptin kohdalle eri raaka-aineita koskien kirjoitettu sepustus tuntuu raskaalta, eikä monen lukijan kannalta ole kuitenkaan välttämättä kovin mielekästä. Toinen vaihtoehto olisi kirjoittaa yleinen kirjoitus tästä aiheesta ja linkittää siihen (jota ei sitten kuitenkaan kukaan lue) vähän samaan tyyliin kuin nyt on noista erikoistuotteista. Vaikea asia, otan erittäin mielelläni vastaan ehdotuksia tämän asian ratkaisemiseksi! Mikä olisi helpoin ja käyttäjäystävällisin tapa?

      Poista
    2. Tottahan tuo, että mahdotonta on kaikkeen laittaa niitä pitkiä sepustuksia, sillä ei se ainakaan reseptin lukua helpota, ja harvoin niitä linkkejäkään klikkailee. Poikkeuksellisen ruokarajoitteiset ehkä hoksaavat itsekin kysyä, mutta toisinaan kylässä tuntuu ikävälle tentata aines kerrallaan, mitä resepteissä on. Eikä minullakaan ole tähän mitään hyvää vinkkiä antaa... :D Kiitos sulle joka tapauksessa resepteistä, joissa aika laajasti huomioidaan allergisia ja muuten vain rajoittuneita. Itse ainakin olen oppinut soveltamaan reseptejä sen mukaan, mitä voi tai ei voi syödä.

      Poista
    3. Kiitos sinulle hyvästä ja asiallisesta palautteesta! :)

      Poista
  3. Hei,

    Oletko mistä löytänyt melassisiirappia? Kävisikö tavallinen myös?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin paikallisesta luontaistuotekaupasta. Sitä löytyy varmaan aika helposti kaikista vastaavista liikkeistä, Ruohonjuuresta jne. Tavallistakin siirappia voi toki käyttää, mutta suosittelen melassisiirappia, koska se antaa tummemman värin ja maltaisemman (ja siten aidomman) maun. Rakenteellisesti ei siirapilla tuskin ole väliä. :)

      Poista
  4. Saaristolaisleipä on kyllä herkkua. Tämä resepti menee talteen, voisin tehdä tätä joulutuomiseksi keliaakikkotuttavilleni.

    VastaaPoista
  5. Lueskelin tota ainesluetteloa ja tuli mieleen että ootko koskaan kuullu sellaisesta kun lähiruoka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule kyllä olen, mutta valitettavasti siitä ei saa (ruokavalioon) sopivaa leipää aikaiseksi!

      Poista
  6. On upeaa, että on ihmisiä jotka kokeilevat erikoisruokavalioihin soveltuvia juttuja ja jakavat ne vielä sitten muille. Ja sitten on niitä, joille mikään ei kelpaa ja kaikki energia käytetään siihen, että valitetaan kaikesta. En minäkään ole yhteydessä peruskeittokirjan kustantajaan ja valita, että näytit sitten vehnäjauhoja kakussasi. Osaan vaihtaa itselle sopimattomat aineet ihan järkeä käyttämällä. Kiitos hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi! Se on selvää, ettei voi kaikkia miellyttää ja aina löytyy nurisijoita. Kuitenkin suurin osa palautteesta on positiivista ja saan paljon reseptitoiveita, niin tietää siten olevansa oikealla linjalla! :)

      Poista
  7. Tämä oli tosi hyvää, tein Jouluksi ja laitoin pakkaseen. Nyt täytyy tehdä lisää ! Kysyit kerran kokeilu toiveita ; Pataleipä ( joko on sisältä raaka tai tulee kokonaan kuivaa koppuraa...) , Taikakakku ja sitten bagelsit...
    Kiitos loistoblogista ja -resepteistä ! Joka päivä täytyy käydä kurkkaamassa, mitä olet keksinyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Pataleipää voisi joskus kyllä kokeilla, mutta lopputuloksesta en voi luvata mitään :D Taikakakkua olen tehnyt, tosin siitä tule Creme Brulee -kakku....ajattelin kokeilla joskus uudelleen vähän toisella tapaa. Bagelseja on pitänyt tehdä jo monesti, niitä toivoi jo joku muukin :) Mitkä kriteerit noiden pitäisi täyttää? Laita vaikka sähköpostia, niin on helpompi keskustella toteutuksesta ;)

      Poista