Sivut

lauantai 21. marraskuuta 2015

Suklaasalami (raaka-aineista riippuen lähes "kaiketon")


Eilisen suurta suosiota ja huomiota saaneen vuodatuspuheenvuoron jälkeen on aika palata...jouluun :D Suklaasalami on italialaista alkuperää oleva joulumakeinen. Kyseessä on suklaapohjainen, pähkinöillä, manteleilla, kekseillä ja kuivahedelmillä maustettu, makkaran muotoon muotoiltu pötkö. Suklaamakkarasta siivuja leikatessa pötköön lisätyt sattumat saavat poikkileikkauksen näyttämään hieman salamilta. Suklaan joukkoon voi sekoittaa oikeastaan mitä haluaa ja suklaanakin käyttää mitä tahansa (vähintään maitosuklaan vahvuista), joka soveltuu ruokavalioon. Itse käytin tähän sekahedelmäpussin hedelmiä pieneksi silputtuna, cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä ja suolapähkinöitä sekä murskattuja viljattomia piparkakkuja (ja tässä "kaiketon"versio). Piparkakut voi korvata myös jollain muilla rapeilla kekseillä. Pähkinät voi korvata esimerkiksi siemenillä. Tee siis suklaasalamista juuri sellainen kuin tahdot. Myös muita kuivahedelmiä tai marjoja voi käyttää. Samoin voit lisätä esimerkiksi kookosta. Anna mielikuvituksen lentää!
Halutessaan voi salamin pinnan vielä "valkaista" pyörittelemällä rulla tomusokerissa tai erytritolin ja maissi- tai perunatärkkelyksen seoksessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Tee kuten itse haluat!


SUKLAASALAMI
(noin 25-30 annosta)
200g haluamaasi suklaata (lue johdanto)
50g voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia
1dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja pieneksi silputtuna (lue johdanto)
1dl pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai kookosta
noin 5kpl piparkakkuja tai muita rapeita keksejä (jotka sopivat ruokavalioon)
(pinnalle tomusokeria tai tomuerytritolia + peruna- tai maissitärkkelystä)
Sulata suklaa ja voi kulhossa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Lisää joukkoon sattumat ja kaada seos pötköksi kelmun päälle. Muotoile kelmun avulla suklaasta tanko ja anna sen jähmettyä kylmässä. Pyörittele tanko halutessasi tomusokerissa ennen kuin viipaloit sen ohuiksi viipaleiksi tarjolle. Säilytä jääkaapissa. Huom! Ota huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen viipalointia, sillä tanko kovettuu jääkaapissa kivikovaksi!







4 kommenttia:

  1. IHANAN näköinen, menee takuulla kokeiluun.
    Jääkaapissa "Bounty-patukoita", ne ovat mielettömän hyviä. En vain saanut niin kauniisti kuorrutettua.
    Ja tänään leivoin omenapiirakkaohjeellasi pieniä piiraita muffinsvuokiin ;)

    VastaaPoista
  2. Suomessa en ole aiemmin tähän törmännyt, mutta Virossa asuessa tutustuin makeiseen nimellä Kirju Koer, jota siellä myydään ihan karkkipusseissakin. Siellä tosin keksisuklaat ylipäätään ovat suuremmassa huudossa kuin perus suklaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli pakko googlettaa Kirju Koer, tutulta näytti! :) On kyllä hyvää ja siitä kiva, että on helppo varioida vähän joka tarpeeseen sopivaksi!

      Poista