Sivut

maanantai 23. marraskuuta 2015

Viljaton maksalaatikko (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, paleo)


En ole maksaruokien suuri ystävä, mutta maksalaatikko silloin tällöin on ihan hyvää, varsinkin jos valmistuksessa on käytetty jotain miedompaa maksaa kuten vasikanmaksaa. Myös poronvasan maksa on sopivan mietoa makuuni. Olin tilannut jo vuosi sitten Deliporosta poroa ja päätin näin joulun alla valmistaa siitä maksalaatikkoa kahdella eri tavalla.
Tässä on niistä ensimmäinen ja perinteisempi. Meillä maksalaatikko valmistetaan normaalisti riisipuuron, mutta tällä kertaa kokeilin valmistaa laatikon viljattomasti ja maidottomasti käyttäen kvinoaa ja cashewmaitoa. Maitona voi toki käyttää muutakin haluamaansa (makeuttamatonta) maitoa. Lehmänmaito, kerma tai vaikka kasvisliemi sopivat myös. Tämä ohje mukailee hyvin pitkälti äitini reseptiä, toisessa versiossa on laatikko tehty muulla tavoin ja myös ilman kananmunaa.
VILJATON JA MAIDOTON MAKSALAATIKKO KVINOALLA
1,5dl kvinoaa
3dl vettä tai haluamaasi kasvimaitoa
½tl suolaa
300g poronvasan maksaa tai muuta maksaa jauhettuna/hienonnettuna
½ erittäin iso makea sipuli silputtuna ja kuullotettuna öljyssä
2 isoa munaa
4tl meiramia
3dl kasvimaitoa
1,25dl paksua omenasosetta
(halutessasi lisämakeutta esim. siirapilla, hunajalla tms.)
0,75tl suolaa
½tl maustepippuria
Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä juoksevan veden alla. Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä/kasvimaidossa, noin 10-15 minuuttia. Lisää joukkoon loput aineet ja kaada seos voideltuun (voi/öljy) uunivuokaan. Paista 200C uunissa noin 1h. Laatikon voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa kypsänä tai raakana.



6 kommenttia:

  1. Olen tehnyt maksalaatikkoa kukkakaalipyreeseen, toimii!!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana resepti! Mitä muuten ehdottaisit omenasoseen tilalle mikäli sitä ei pysty syömään? Käykö porkkanasose tai kurpitsasose? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Uskoisin, että kumpikin ehdottamasi varmaan toimivat. Päärynä on myös hyvä korvike omenalle, jos sitä pystyy käyttämään :)

      Poista
  3. Kiitos hyvästä oheesta :)! Kärsiiköhän maku ja rakenne, jos laatikon pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta uskon että kestää pakastuksen oikein hyvin :)

      Poista