Sivut

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Sangriajäätelö (gluteeniton, viljaton, munaton, sokeriton, vhh vaihtoehto)


Kesään kuuluu jäätelö ja sen takia olen viime aikoina pyöritellyt mielessäni erilaisia makuyhdistelmiä ja jäätelöideoita. Ellei ole vielä tullut blogin myötä selväksi niin vihaan talvea ja erityisesti lunta. Valkoista, kylmää, märkää ja liukasta, estää kohdallani ulkoilun tehokkaasta. En tykkää!

Siitä johtuen parhaimmat talvimuistoni sijoittuvat etelän lämpöön. Poissa lumi, kylmyys ja valkoisuus, tilalla rantahiekkaa, aurinkoa ja lämpöä. Ja sangriaa! Sitä sai Kanarialla. Tosin olin itse vielä silloin sen verran nuori, että Coca Cola vei voiton vielä silloin. (Itse tehdyn Coca Colan ohje löytyy  muuten täältä ;-) )
Olin perheeni ja naapureiden kanssa vuosia sitten lomamatkalla. Olimme rannalla ja äitini päätti lähteä naapurin rouvan kanssa hakemaan syötävää. Se reissu kesti ja kesti. Lopulta kyllästyimme odottamaan ja päätimme lähteä katsomaan mikä maksaa. Rouvat löytyivät läheisestä kuppilasta sangrialasien kanssa kehuen kuinka hyviä sangrian joukossa olleet hedelmät olivat, samoin sangrian kanssa tarjottavat oliivit. Oli siinä naurussa pitelemistä, vaikka muu perhe kärsii nälkää! Tapaus jäi mieleen. Samoin sangria.
Haaveillessani kauniista ja lämpimistä kesäpäivistä tuli tuo tapaus jälleen mieleen. Sitten välähti, miksen sitä aikaisemmin keksinyt! SANGRIAJÄÄTELÖ! Melkein hypin tasajalkaa innosta hihkuen. Googletin "sangriajäätelö", ei löytynyt... no nyt löytyy! Tai ehkä olisi pitänyt kokeilla googlettaa "ole kiltti ja etsi minulle sangriajäätelön resepti, kiitos!" :-)
Sangriareseptejä löytyy sitä vastoin yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Minulle sangriassa kuuluu ehdottomasti olla punaviinin lisäksi appelsiinia. Tutkiessani eri reseptejä huomasin, että monessa niistä oli käytetty brandya ja joissain vielä appelsiinilikööriä ja rommiakin. Ei jumantsuikka, ollaanko tässä valmistamassa jäätelöllä maustettua alkoholia vai alkoholilla maustettua jäätelöä? *hysteerinaurua*. Ehkä päiväkännit syömällä jäätelöä? No sekin on nyt ainakin teoriassa mahdollista!
Siispä otin vähän takapakkia ja ainut alkoholin lähde tässä jäätelössä on punaviini. Eihän jäätelömassa muuten edes jäädy. Ei se tosin jäätynyt sittenkään! Siinä vaiheessa, kun jäätelökone oli pyörittänyt jäätelöseosta koneessa tunnin verran ja lopputuloksena oli hieman paksuuntunutta, mutta kuitenkin sulaa jäätelöä muistuttavaa massaa, iskin sen pakkaseen. Kyllä se siellä viidessä päivässä jäätyi kivikovaksi, mutta sulaa kyllä nopeammin kuin perinteinen kotitekoinen sokeriton jäätelö. Varsinkin, kun kuvaa jäätelön 40-asteisessa "uimahallissa".
Niin joko mainitsin, että tämä jäätelö on sokeriton, munaton ja gluteeniton? Ei varmaan olisi edes tarvinnut. Makeutin jäätelön erytritolilla eli Karppisokerilla, mutta halutessasi voit korvata sen samalla määrällä tavallista sokeria. Raejuustoa ei tarvitse pelästyä (se ei vielä hyökännyt kimppuuni!), sitä ei maista seoksesta, mutta tuo paremman rakenteen munattomaan versioon. Samalla voi taputella itseään olkapäälle siitä, että syö terveysjäätelöä (proteiinia) :D Vähähiilihydraattisemman version tästä saa kun käyttää kuivaa punaviiniä ja appelsiinimehun voi korvata veden ja netistä saatavan appelsiiniöljyn (jokunen tippa tai maun mukaan) seoksella. Tällöin kannattaa lisätä hieman makeutusta. Nyt jokainen täysikäinen punkkupullo esiin ja jäätelön tekoon! Muista kuitenkin, että jos syöt et aja! :D
Maidottomille tiedoksi, että maidoton versio tästä jäätelöstä löytyy TÄÄLTÄ.
GLUTEENITON, VILJATON JA SOKERITON SANGRIAJÄÄTELÖ
(noin 1l)
200g raejuustoa
2dl kuohukermaa
1dl erytritolia (tai sokeria)
1dl appelsiininmehua + yhden appelsiinin kuori raastettuna (vain pinta ei valkoista osaa, se on kitkerää)
1 ananasrengas
1,75dl punaviiniä (mulla oli 13%, ei kuivimmasta päästä)
1tl ksantaania (ei pakollinen, mutta tuo kermaisemman ja paksumman rakenteen)
(punaista elintarvikeväriä tai punajuurijauhetta, jota saa netistä)

Lisäksi joukkoon:
pala omenaa
muutama siivu appelsiinia pieneksi pilkottuna
tai mitä hedelmiä ikinä haluatkin sekoittaa joukkoon!
Laita punaviiniä, väriainetta ja ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet blenderiin ja hienonna, kunnes seos on täysin tasaista ja sileää. Lisää punaviini ja sekoita. Lisää joukkoon halutessasi punaista elintarvikeväriä, jotta saat voimakkaamman värin tai kuten minä, punajuurijauhetta (1-2tl, ei maistu lopputuotteessa). Lisää koneen käydessä ksantaani ripotellen joukkoon ja käytä vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta. Laita seos jääkaappiin yön yli ja valmista seuraavana päivänä jäätelöksi. Itsellä on halppisjäätelökone, joten voi olla, että vähän paremmalla koneella seos jäätyy paremmin. Itse sekoitin jäätelöseosta koneessa melkein tunnin, jolloin se oli hieman jäätynyt ja paksuuntunut, mutta edelleen liian löysää. Sekoitin joukkoon hedelmänpalat ja sen jälkeen pakastin jäätelöä lisää pakastimessa.




6 kommenttia:

  1. Olisiko mahdollista saada ohje johonkin ruokaan joka on suht helppo valmistaa ja joka on samalla täysin vegaanista? Itse olen melko surkea kokki ja saan mikropuuronkin palamaan pohjaan, joten hyvät ja selkeät vege-ruuan ohjeet tulisivat todella tarpeeseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kyllähän se onnistuu! Laittaisitko mulle vielä sähköpostia aiheesta, niin voin vielä tarkemmin kysellä sinulta mistä pidät ja et pidä, niin tulee taatusti mieleisesi postaus aiheesta. :)

      Poista
    2. sähköpostin kanssa en jaksa alkaa säheltämään joten vastaan tähän nyt ja aivan kiitettävästi myöhässäkin! Eli tykkään raikkaista ruuista, jotka olisi kuitenkin suht. täyttäviä ja terveellisiä myös. Ja joku jälkkäri (mieluiten joku raikas myös) olisi plussaa. Tosiaankin kaikki täysin vegaanista. :)

      Poista
    3. Täytyy kehittää jotain kivaa, helppoa ja hyvää vegaanista syötävää. 😊

      Poista
  2. Ah, nyt tiedän missä merkeissä me nähdään ihan lähipäivinä! :P Hykertelin itsekseni tuossa jutun alkuvaiheessa ja näin sieluni silmin äitis istumassa Sangría-kannun äärellä etelän auringon alla! :D Sangía on mun ikisuosikki, ja joudun ehkä ostamaan jäätelökoneen nyt ihan vaan tämän takia, vaikka suhteellisen harvoin jäätelöä syön (kesätyö jäätelökioskilla 17 vuotta sitten piti huolen siitä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😊 Ei kai se kesätyö voi enää vainota? Musta siellä oli hyvät jäätelöt 😂.

      Poista