Sivut

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Mansikka-mango-sitruunaraakakakku (gluteeniton, viljaton, ei valkoista sokeria, munaton, maidoton, paleo, vegaaninen vaihtoehto)

Sain pyynnön paikallisilta Nuorilta Martoilta mennä kertomaan raakakakuista ja niiden valmistuksesta. Tilaisuutta varten päätin valmistaa raakakakun ja Twix-paloja raakaleivonnan periaatteita noudattaen. Kyselin mahdollisia ruoka-aineallergioita ja mietin jonkin aikaa millaisen kakun valmistaisin. Pyörittelin mielessäni niin kookosta, mangoa kuin mansikkaakin. Suklaa ja toffee taisivat myös olla jossain vaiheessa mielessä.
Lopulta päätin tehdä kaksikerroksisen kakun käyttäen mansikkaa, sillä se sopii hyvin kevääseen ja kesään. Toisena kerroksena kakussa on sitruuna-mango. Kookoksen hylkäsin, sillä se tuntuu jakavan ihmisten mielipiteet jyrkästi kahtia, joko sitä rakastaa tai sitä vihaa. Kookoksen sijaan päätin siten käyttää kakun täytteen "kermaisena" osana cashewpähkinöitä niiden miedon, täyteläisen ja hieman makean maun takia. Täytteen hyydyttävänä rasvana käytin kookosöljyn sijaan kaakaovoita. Se on toki huomattavasti kalliimpaa, joten halutessaan voi käyttää kookosöljyäkin.
Pohjan valmistin taateleiden ja saksanpähkinöiden sekoituksesta. Myös pekaanipähkinät sopisivat hyvin tai esimerkiksi auringonkukansiemenet. Pohjaan sopisi hyvin myös kaneli. Pohja kannattaa jättää koostumukseltaan hieman karkeaksi, jolloin se muistuttaa enemmän keksipohjaa ja tuo kakkuun enemmän mielenkiintoa, kuin jos koko kakku olisi tasaisen sileää massaa.
Raakakakkujen valmistuksessa tehokas blenderi (mielellään survimella varustettu) on lähes pakollinen. Se helpottaa huomattavasti kakun valmistusta ja nopeuttaa työtä melkoisesti. Vähemmän tehokkaallakin välineellä onnistuu, mutta silloin pohja kannattaa valmistaa hieman toisin, sillä se on sen verran tahmeaa ja paksua massaa. Hermo siinä menee. Kokemusta on. Jos omistat vähemmän tehokkaamman blenderin, kannattaa pohjan pähkinät hienontaa blenderissä ensin yksinään (jätä hieman karkeaksi, älä jauha täysin jauheeksi). Hienonna sen jälkeen pehmeät taatelit leikkuulaidalla terävällä veitsellä, kunnes siitä alkaa tulla sitkeää massaa ja sekoita sen jälkeen pohjan aineet keskenään. Täyte valmistuu blenderissä yleensä vähän helpommin, sillä ne sisältävät yleensä sen verran nestemäisiä raaka-aineita, jotka auttavat pyörittämään täytemassaa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että ei ehkä kannata alkaa valmistaa kakkua ihan missään kympin halppisblenderissä. Muutaman sellaisen olen saanut rikki. Yhden kalliimmankin, jossa ei ollut survinta. Kuka käski tunkea sen metallilusikan kannuun koneen käydessä?
Se valmistuksesta. Mitä tulee raakakakkuihin noin terveellisyyden nimissä, niin ne hakkaavat perinteiset muna-sokeri-vehnäpohjaiset kakut helposti. Raakakakkujen aineet ovat yleensä terveelliseksi todettuja, ne ovat täyttä ravinteikasta ruokaa eivätkä ne sisällä gluteenia, valkaistua sokeria, munia tai maitotuotteita, jolloin ne sopivat moniin eri ruokavalioihin. Raakakakut tosin sisältävät usein pähkinöitä, jolloin ne eivät sovi pähkinäallergisille. Pähkinät voi kuitenkin korvata muilla raaka-aineilla. Pohjaan voi käyttää siemeniä ja täytemassan valmistaa muilla keinoin esim. käyttäen banaania, avokadoa, kookosta, porkkanaa, kurpitsaa, kesäkurpitsaa...
Vaikka raakakakut ovat toki terveellisiä tai ainakin terveellisempiä kuin perinteiset kakut, ei aivan kannata sokaistua terveellisyydestä. Jostain syystä joillakin on sellainen käsitys, että terveellinen = vähäkalorinen = sopii kaloreita laskevalle laihduttajalle. Tätä pohdin kakkua valmistaessani, sillä tein varoiksi tarpeeksi ison kakun, josta varmasti riittää jokaiselle tarpeeksi! Mielessä pohdin kakun kalorimäärää. Alla oleva resepti on tehty halkaisijaltaan 25cm vuokaan ja vuoka tuli täyteen. Kakku painoi 2,7kg! Ajattelin ihan mielenkiinnosta laskea kakun sisältämät kalorit! :D Tämä kakku on tosin iso ja siitä riittää 25-30 sivistynyttä viipaletta eli sopii hyvin isompiinkin juhliin. Kakku, kuten raakakakut yleensä, ovat suuresta rasvamäärästään johtuen aivan erilailla täyttäviä kuin perinteiset kakut ja ne myös pitävät nälkää poissa pidempään. Kotioloihin kannattaa tehdä tästä kakusta puolikas annos.  Pohdinkin, että pitäisikö hieman pehmentää kalorifaktaa ja kertoa Martoille, että kannattaa tehdä kotona puolikas annos, jolloin kakussa ei ole enää kuin reilu 4000kcal! :D :D Tässä kakussa oli nimittäin pyöreästi 8115kcal! Mielessä vielä pyörittelin mitä muuta kakkuun olisi voinut vielä lisätä, jotta siitä olisi tullut täyden kympin kakku! ;-)


MANSIKKA-MANGO-SITRUUNARAAKAKAKKU
Pohja:
4dl saksanpähkinöitä
3dl taateleita
1/3tl suolaa
Reunaan:
3-4dl tuoreita mansikoita viipaloituna

Sitruunatäyte:
5dl cashewpähkinöitä liotettuna
2½dl kaakaovoita (tai kookosöljyä) sulatettuna vesihauteessa
1dl juoksevaa hunajaa (tai agavea tai vaahterasiirappia vegaaniseen versioon)
½tl vaniljajauhetta tai maun mukaan
1½dl sitruunanmahua + 1 luomusitruunan raastettu kuori
3dl tuoretta kypsää mangoa kuorittuna ja pieninä kuutioina
0,25-½tl kurkumaa (jos haluat väristä keltaisemman)

Mansikkatäyte:
5dl cashewpähkinöitä liotettuna
2½dl kaakaovoita (tai kookosöljyä) sulatettuna vesihauteessa
1dl juoksevaa hunajaa (tai agavea/vaahterasiirappia)
½tl vaniljajauhetta tai maun mukaan
12dl tuoreita mansikoita (6dl mansikkasurvosta)

Pinnalle:
1-1½dl soseutettua mansikkaa
4 taatelia
Laita täytteiden cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen vähintään neljäksi tunniksi.
Valmistele halkaisijaltaan 25cm irtopohjavuoka laittamalla pohjalle ja reunalle leivinpaperi. Hyvä vinkki kiinnittää paperi vuoan reunaan on pyyhkäistä siihen öljyä, joka liimaa paperin kiinni.
Laita pohjan aineet blenderiin ja hienonna, kunnes tahmaista, mutta koostumus on vielä hieman karkeaa. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle. Jos haluat, voit asettaa mansikkasiivuja reunaa vasten, jolloin reunasta tulee koristeellinen.
Laita sitruunatäytteen aineet blenderiin ja hienonna aineet sileäksi. Nestemäiset aineet kannattaa laittaa pohjalle, jolloin homma käy helpommin. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta esimerkiksi nuolijalla. Tee sama mansikkatäytteelle.
Hienonna pinnalle tuleva mansikka yhdessä taateleiden kanssa. Laita soseesta pieniä nokareita mansikkakerroksen päälle ja vedä lusikalla nokareen keskeltä läpi, jolloin muodostuu sydänkuvio. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Tarjoile! Kakun voi pakastaa.




8 kommenttia:

  1. Ton mä teen, se on ihan varma, vieläpä glut.
    Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
    Oikein ihanaa keskiviikko iltaa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana blogi sinulla 😍. Mukavaa torstaita sinulle! ☺

      Poista
  2. Tätä on aivan pakko kokeilla. Tietää mitä seuraavasta kauppalistasta löytyy ;)

    VastaaPoista
  3. Hei ihana ja tervetullut ohje, kiitos!
    Yks tyhmä kysymys; onko siis ne taatelit noissa päällä olevissa mansikkasydämissä? Kun näyttää niin puhtaan punaisilta, ihan näyttää kun olis vaan mansikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Päällä olevateriana mansikat on soseutettu yhdessä neljän taatelin kanssa. Väri pysyi silti nättinä ja soseesta tuli myös vähän paksumpaa.

      Poista
  4. Hei! Kauankohan tämä säilyy pakastimessa? Olen tehnyt jo monta kertaa ja on kyllä taivaallista :)

    VastaaPoista