Erytritoli
Erytritoli kuuluu sokerialkoholeihin. Nimestään huolimatta
se ei silti ole sokeria eikä alkoholia. Erytritoli on luontainen ja kaloriton
makeutusaine. Erytritoli on koostumukseltaan kuin sokeria ja toimii sokerin
lailla kaikissa leivonnaisissa. Se valmistetaan käymisteitse rypälesokerista.
Erytritoli ei ole aivan yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, joten korvatessa
tavallisen sokerin erytritolilla, voi pieni määrän lisäys olla tarpeen.
Erytritoli ei myöskään vaikuta verensokeriin, kuten tavallinen pöytäsokeri eikä
se aiheuta laksatiivisia vaikutuksia, kuten monet muut sokerialkoholit. Erytritolia
myydään "terveyskauppojen" lisäksi myös jo monissa tavallisissa
kaupoissa.
Stevia
Stevia on kasvi, josta saatava makeutusaine on 300 kertaa
sokeria makeampaa. Stevia on täysin luontainen ja kaloriton, eikä näin ollen
vaikuta verensokeriin. Steviaa myydään sekä jauheena että nestemäisenä (pullossa).
Itse tykkään käyttää mieluummin nestemäistä steviaa pullossa olevan pipetin
ansiosta, sillä annostelu on täten tarkempaa ja helpompaa kuin jauheen.
Nestemäistä steviaa myydään myös monin tavoin maustettuna (mm. vanilja, suklaa,
toffee, vadelma, sitruuna, kookos....). Stevian jälkimaku on hieman lakritsiin
vivahtava, mutta omasta mielestäni se korostuu enemmän jauheessa. Maustetut
steviat eivät mielestäni jätä samanlaista jälkimakua. Eräs vinkki piilottaa
jälkimaku on sekoittaa erytritolia ja steviaa keskenään. Itse käytän steviaa
usein juomissa ja suklaassa. Steviaa saa luontaistuotekauppojen lisäksi nettikaupasta
tilaamalla.
Kookospalmusokeri
Kookospalmusokeri (myös kookossokeri) on kookospalmun
kukkien nektarista valmistettua sokeria. Maku on karamellimainen ja sopii siten
hyvin fariinisokerin korvaajaksi. Makeudeltaan kookossokeri on hieman miedompaa
kuin tavallinen sokeri. Sen glykeeminen indeksi on matala (35) eikä se täten
nosta verensokeria samalla tavalla kuin tavallinen sokeri. Se sisältää myös
jonkin verran vitamiineja ja hivenaineita. Kookossokeria saa nykyään jo monen
ruokakaupan hyllyltä.
Psyllium
Psyllium on jänönratamon (Plantago ovata) siemenistä
valmistettua jauhetta, joka tuo leivonnaisiin sitkoa ja auttaa gluteenittomia
tuotteita pysymään koossa. Psyllium on lähes kaloritonta ja käytännössä hiilihydraatitonta.
Myydään tavallisissa kaupoissa joko leivota hyllyllä tai gluteenittomien
tuotteiden hyllyllä. Psylliumin lisäksi tätä myydään myös tuotenimellä Fiber
Husk.
Mantelijauhe
Nimensä mukaisesti jauhettua mantelia. Tätä myydään sekä
täysrasvaisena versiona, että vähärasvaisena (osa mantelin rasvasta poistettu).
Mantelijauhetta myydään nykyisin myös isoissa pusseissa. Ainakin Salliselta
löytyy 800g pussi, joita myydään ihan perus ruokakaupassa.
Kookosjauho
Kookosjauhoa saadaan kun jauhetusta kookoksesta puristetaan
rasva pois. Jäljelle jää kuitu- ja proteiinipitoista jauhoa. Jauho on hieman
makeaa, joten toimii leivonnaisissa myös luontaisena makeuttajana. Kookosjauho
ei mielestäni maistu yhtä voimakkaasti kookokselta kuin kookoshiutaleet. Valmiit
leivonnaiset eivät maistu kookokselta, joten kookoksen vihaajatkin uskaltavat
tätä käyttää. Tätä saa mantelijauheen tapaan myös tavallisista ruokakaupoista
isoissa pusseissa.
Kookosöljy
Kookosöljy on kookospähkinästä puristettua öljyä. Sopii
erityisen hyvin leivontaan ja paistamiseen, sillä se kestää hyvin
kuumentamista. Huom! Kookosöljyllä tarkoitan tässä kylmäpuristettua,
käsittelemätöntä, lasipurkissa myytävää tavaraa en sitä kauppojen kylmähyllyllä
hopeanvärisessä kääreessä myytävää ties miten ja kuinka moneen kertaan
käsiteltyä rasvaa. Kookosöljy sopii erityisen hyvin myös ulkoiseen käyttöön
esimerkiksi iholle ja rohtuneisiin huuliin.
Kookosvesi
Kookosvesi on kookospähkinän sisältä saatavaa kirkasta
nestettä. Se ei maistu juurikaan kookokselle vaan maku on raikas ja lievästi
makea. Kookosvesi pitäisi nauttia ehdottomasti mahdollisimman kylmänä, sillä
maku on silloin parhaimmillaan. Varo joissakin kaupoissa myytäviä makeutettuja
kookosvesiä (useimmiten sokeria) ja käytä vain kookosvettä, jonka purkin
kyljessä ei mainita muita ainesosia kuin itse kookosvesi (ja mahdollisesti
c-vitamiini eli arkorbiinihappo). Kookosvesi on erityisen hyvä helle- ja
palautusjuoma, sillä se sisältää reilusti kaliumia ja magnesiumia ja sillä on
sama elektrolyyttitasapaino kuin ihmisellä.
Pakuri
Pakuri on pohjoisella pallonpuoliskolla useimmiten koivuissa
esiintyvän lahottajasienen eli pakurikäävän aiheuttama kasvannainen. Kansanlääkinnässä
pakuria on käytetty tuhansia vuosia mitä erinäisimpien sairauksien hoitoon (mm.
syöpä). Suomessa pakurista on
pula-aikana keitetty ns. tikkateetä. Teen maku muistuttaa kahvia, mutta on
miedompaa eikä yhtään kitkerää. Pakuritee on emäksistä, joten erittäin hyvä ja
vatsaystävällinen tapa valmistaa kahvia, on keittää kahvi käyttäen veden tilalla
pakuriteetä, joka neutraloi kahvin happamuutta. Pakuria myydään luontaistuotekaupoissa
ja ruokakauppojen superfood-hyllyllä joko jauheena, paloina, teepusseina tai
pikateenä. Itse suosin jauhetta tai paloja. Vaikka hinta on kova, niin jauhe on
erittäin riittoisaa, sillä samaa jauhetta voidaan käyttää aina uudestaan niin
kauan kuin siitä irtoaa väriä.
Erittäin kuitupitoisia, sokerittomia ja vähäkalorisia
hiutaleita, jotka lisäävät leivonnaisten kuitupitoisuutta ja mehevyyttä ilman
gluteenia. Myydään ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden hyllyllä
useimmiten tuotenimellä Fibrex.
Ceyloninkaneli
Käytetään myös nimeä aitokaneli. Ceyloninkaneli ei sisällä
maksalle haitallista kumariinia, kuten tavallisessa kaupassa kanelina myytävä
kassiakaneli. Siten ceyloninkanelia voi käyttää päivittäin reilujakin määriä
pelkäämättä maksavaurioita. Ceylon-kanelin maku on pehmeämpi ja hedelmäisempi,
sanoisinko aromikkaampi kuin kassiakanelin, joka omassa suussani maistuu
karvaalle ja kitkerälle. Ceyloninkanelia voi ostaa luontaistuotekaupoista tai
netistä tilaamalla.
Soija-, manteli- ja pähkinämaidot
Kasvimaidot ovat hyvä korvike lehmänmaidolle. Soijamaito
sisältää kasvimaidoista eniten proteiinia. Kannattaa kokeilla eri merkkien
maitoja, sillä maussa on todella eroa vaikka purkissa olisikin samaa tavaraa.
Vannoin vielä vuosi sitten etten koskaan aio käyttää soijamaitoa, koska se on
kertakaikkisen pahaa, mutta nyt olen onnistunut löytämään hyvänmakuisen ja
suhteellisen edullisen luomusoijamaidon. Kannattaa huomioida, että kasvimaidot
on monesti makeutettu sokerilla, mutta makeuttamattomiakin löytyy. Itse käytän
vain makeuttamattomia versioita ja soijamaidoista vain luomua (GMO-vapaa). Kasvimaitoja saa luontaistuotekauppojen
lisäksi ihan perusruokakaupoista.
Soijalesitiini
Soijalesitiini on soijapavuista valmistettu ravintoaine,
joka sisältää koostuu pääosin fosfolipideistä. Niitä tarvitaan muun muassa
rasva-aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. Soijalesitiini tuo ruokiin
kermaisuutta ja täyteläisyyttä ja se toimii myös emulgointiaineena esimerkiksi
suklaan valmistuksessa, jolloin rasvainen ja nestemäinen osa (esimerkiksi
kaakaovoi ja hunaja) saadaan sidottua yhtenäiseksi seokseksi.
Toco
Toco eli tocotrienols on riisilesejauhetta, joka antaa jäätelöön,
smoothieen, suklaaseen ja leivonnaisiin makeutta ja kermaisuutta. Toco sisältää
erityisesti E-vitamiinia, josta se on saanut nimensä. Toco sisältää jonkin
verran hiilihydraatteja, mutta jo pienillä määrillä saadaan aikaan kermainen
maku, joten käytännössä Tocon tuoma hiilihydraattimäärä jää kohtuullisen pieneksi.
Tocoa saa luontaistuotekaupoista, netistä tilaamalla ja mahdollisesti isompien
markettien terveyshyllyltä.
Kaakaomassa ja kaakaovoi
Kaakaojauhe on kaikille tuttu ja sitä tuleekin käytettyä
melko usein kaakaojuomassa. Monelle vähemmän tuttuja ovat kaakaomassa ja
kaakaovoi. Kaakaomassa on hienoksi jauhettua kokonaista kaakaopapua. Kun tuo
massa puristetaan, saadaan siitä erotettua kaakaon rasva eli kaakaovoi ja
jäljelle jäävästä osasta syntyy kaakaojauhe. Kaakaomassaa ja -voita saa
luontaistuotekaupoista ja netistä.
Ravintohiiva on inaktivoitua hiivaa eli se ei ala käymään
elimistössä. Se sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja ja tuo ruokiin
paahdetun juuston makua. Tuotetta myydään muun muassa verkkokaupoissa ja
luontaistuotekaupoissa.
Chian siemenet
Chian siemenet ovat ravinnerikkaita siemeniä, jotka
sisältävät runsaasti proteiinia, omega3- ja omega6-rasvahappoja ja kuitua.
Chian siemenet imevät itseensä jopa 9-kertaisen määrän nestettä ja näin niistä
muodostuu geelimäistä hyytelöä. Ne tuleekin aina nauttia turvotettuna
(vähintään 15min)! Chian siemeniä voi käyttää korvaamaan liivatteen vanukkaissa
ja hyytelöissä ja niistä saa tehtyä myös hilloa yhdessä marjojen kanssa.
Vaniljajauhe
Vaniljajauhe on jauhettua vaniljatankoa. Hintavaa, mutta
voittaa maussaan vaniljasokerin mennen tullen, vanilliinisokerista
puhumattakaan. Vaniljajauhetta voi tilata netistä ja sitä myydään myös
luontaistuotekaupoissa. Myös isommista ruokakaupoista voi löytää vaniljajauhetta.
Riisiproteiini
Riisiproteiini on idätetystä riisistä kasvientsyymein
valmistettua proteiinia. Jauheiden proteiinipitoisuudet vaihtelevat 70–90%
välillä riippuen merkistä. Sitä voi ostaa muun muassa luontaistuotekaupoista.
Omaan makuuni jauhoinen ja hieman viljaisa maku ei toimi makeisiin pirtelöihin,
mutta leivonnaisiin ja mausteisiin keittoihin tuote uppoaa hyvin.
Ksantaani
Ksantaani
Ksantaani toimii monissa resepteissä sakeuttajana ja sillä
saa pikkuleipiin ja kakkuihin kestävämmän rakenteen ja leivälle kuohkeutta ja
rapean kuoren ilman gluteenia. Ksantaani valmistetaan bakteerikäymisen avulla
sokeriliemestä. Ksantaanilla voi valmistaa esimerkiksi pikajugurttia
sakeuttamalla maidon ksantaanilla. Ksantaania myydään ihan tavallisissa
ruokakaupoissa joko leivontahyllyssä tai gluteenittomien tuotteiden hyllyssä
Vuohelan Herkku -tuotemerkin alla (pieni pyöreä puna-valkoinen purkki).
Hei, kiitos kaikesta tästä tiedosta koottuna :) olen nyt paljon viisaampi ja valistuneempi.
VastaaPoistaKiva, että tästä oli apua. Päätin koota kaikki erikoisemmat raaka-aineet yhteen ja linkittää resepteistä tänne, koska muuten reseptit menevät kovin sotkuisiksi, jos jokaiseen pitää erikseen selittää mitä mikäkin on ja mistä niitä voi ostaa. Ajattelin näin olevan selkeämpi :)
PoistaOnpa kiva lukea noita ohjeita ja nähdä tuotteita kuvina, kiitos 😊
VastaaPoistaKiitos! Minun on pitänyt uudistaa tätäkin sivua jo tovi, kyllä se sieltä joskus tulee :D
PoistaHei! Onko tuossa ksantaanissa hiilihydraatteja kun se oli kerran valmistettu sokeriliemestä...?
VastaaPoistaOn siinä, noin 80g/100g, mutta sitä käytetään niin pieniä määriä, ettei sillä ole juurikaan vaikutusta kokonaisuuteen, kun puhutaan hiilarimääristä annosta kohti.
PoistaHej!
VastaaPoistaKookosvesi on hirmu hyvää, ja elektrolyyttitasapaino kuulostaa hienolta sanalta, mutta todellisuudessa siinä on kaliumia niin sikana että helle/palautus/urheilujuomana se voi olla suorastaan vaarallista. Jos samalla syö tai juo jotain mistä saa natriumia niin ei hätää, eikä perusterveellä aikuisella muutenkaan pieni K/Na heitto haittaa, mutta lapsille ja vanhuksille pitää ehdottomasti antaa suolaa jos tykkäävät hörppiä isoja määriä kookosvettä.
Intiassa kookosvettä käytetään mummojen eutanasiaan. Kun muori on muuttunut taakaksi, niin hänet voidellaan kookoksella, laitetaan paastolle ja sitten miniä alkaa juottaa kookosvettä kuppi toisensa jälkeen. Seuraavana päivänä nousee kuume, ja sitä seuraavana viimistään munuaiset pettää kaliumin yliannostuksen takia ja mummo siirtyy samsaran pyörässä seuraavaan inkarnaatioon.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thalaikoothal
Olen tässä asiassa sitä mieltä, että kaikkea kohtuudella. Harva tuskin juo kookosvettä sellaisia määriä. :) Itsellä kroppa toimii niin, että kertoo kyllä koska tarvitsee jotain suolaista. Huomannut sen useasti rantalomilla, että ei tule varsinaisesti nälkä, mutta alkaa tekemään mieli jotain suolaista (kunnon ruokaa) kun alkaa tulla sellainen "tyhjä" olo ja ajatuskin vedestä etoo.
Poista