Sivut

tiistai 9. lokakuuta 2018

Kahden suklaan kurpitsabrownies (gluteeniton, sokeriton, maidoton, munaton, vegaaninen, vhh)


Kaikki levynä paistettavat leivonnaiset ovat siitä kivoja, että niitä voi tehdä isommankin annoksen kerralla ja siitä riittää isommallekin porukalle. Ne ovat yleensä myös helppoja ja nopeita valmistaa. Äitini vakio sellaisiin ovat aina kuuluneet mokkapalat tietyllä ohjeella valmistettuna. Siinä ohjeessa ei vatkata yhtään mitään ja vaikken itse mitenkään himoitse mokkapaloja, niin monia versioita eri tilaisuuksissa elämän varrella maistaneena, on pakko todeta, että äitini ohjeella tehdyt mokkapalat ovat ehdottomasti parhaita. Samaa ovat todenneet monet muutkin. Eikä kehuissani ole yhtään mukana äitilisää! ;)

Ilmeisesti äidin geeniperintönä olen omaksunut nämä helpot ja nopeat reseptit eli monet reseptini ovat mallia "sekoita ja paista". Niin tälläkin kertaa, vuorossa on nimittäin tuplasuklaakurpitsabrowniet ilman kananmunaa, viljoja, maitotuotteita ja sokeria.
Näissä kurpitsabrownieissa on sokerittomia tummasuklaahippuja ja taikinassa on käytetty kaakaovoita valkosuklaana. Valkosuklaahan koostuu perinteisesti kaakaovoista, sokerista, maidosta ja mausteena on usein vaniljaa. Koska ainakin raakakaakaovoissa on hieman pistävä, sanoisinko rommimainen aromi, yritin tehdä siitä enemmän maitovalkosuklaan tapaista lisäämällä makeutusta, vaniljajauhetta, vaniljasteviaa sekä tocoa. Toco on riisilesejauhetta, joka on luontaisesti maultaan makeaa ja kermaisaa. Se luetaan ns. superfoodeihin mm. sen sisältämän E-vitamiinin johdosta. Tocoa saa muun muassa luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta sekä tietenkin suunnilleen kaikista vastaavia tuotteita myyvistä nettikaupoista.

Lisäsin taikinaan vielä mehevyydeksi ja pehmeydeksi kookosmaitoa. Kikhernejauhoja lisäsin, jotta se sitoisi varmuuden vuoksi taikinaa ja lopputulos onnistuisi. Ja onnistuihan se, mikä ei todellakaan aina ole lainkaan varmaa, kun poistaa taikinasta suunnilleen kaikki ne raaka-aineet, mistä perinteisiä leivonnaisia yleensä tehdään. Koostumus oli pinnalta rapeahko
ja sisältä mehevänä sitkeähkö. Kaupaksi menivät nämäkin, johtuuko se sitten siitä, että lähipiirini syö melkein mitä vaan, en osaa sanoa. Kokeile itse ja katso miten käy!


MUNATTOMAT KAHDEN SUKLAAN KURPITSABROWNIET ILMAN SOKERIA JA MAITOTUOTTEITA
(8-10 palaa)
1½dl kurpitsasosetta (käytin itse tehtyä)
½dl kookosmaitoa (tölkistä, ei kookosmaitojuomaa)
ripaus suolaa ja muskottipähkinää
2½rkl kaakaovoita sulatettuna
0,5dl erytritolia +15-20 tippaa vaniljasteviaa (tai 4-5rkl kookossokeria)
2rkl kikhernejauhoja
2t leivinjauhetta
haluamasi määrä suklaahippuja
Sekoita kookos- ja kikhernejauhoja sekä leivinjauhetta lukuun ottamatta kaikki aineet keskenään. Lisää sitten loput aineet sekä suklaahiput ja levitä taikina leivinpaperoituun vuokaan (noin 12x12cm) ja paista uunissa 200C keskitasolla noin 20-30 minuuttia eli kunnes pinta saa väriä ja näyttää kypsältä. Jos pinta alkaa tummua liikaa paistamisen aikana, laita vuoan päälle leivinpaperi suojaksi. Ota vuoka uunista ja nosta se varovasti vuoasta pois. Tässä auttaa huomattavasti, mikäli olet leivinpaperoinut vuoan siten, että leivinpaperi tulee yli reunojen, jolloin paperin reunoja voi käyttää ikään kuin nostokahvoina. Anna leivonnaisen jäähtyä täysin ja leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi paloiksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti