Mustikkakukko on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi
parhaista mustikkaresepteistä. Se kuvastaa mielestäni myös hyvin suomalaisuutta
ja olen monesti sanonutkin, että jos pitäisi tarjota ulkomaisille vieraille
jotain todella suomalaista leivonnaista, se ei suinkaan olisi korvapuusti
(ruotsalaista, jota myös amerikkalaiset tekevät kuorrutteen kera) vaan
mustikkakukko. Rukiinen pohja sopii täydellisesti mustikkaan ja voimakkaan
makuisen piirakan kanssa paras yhdistelmä on tietenkin vaniljajäätelö.
Täydellistä sanoisin!
Sain idean tähän viljattomaan mustikkakukkoon aiemmin
tehdyistä ruisleivistä. Muokkasin äitini perinteisen ruis- ja vehnäjauhoja
sisältämän reseptin viljattomaksi ja sokerittomaksi. Se kaikkein perinteisin pohja on kai tehty ruis- ja ohrajauhoihin, mutta meidän ohjeessa on ruista ja vehnää. Tein pohjan voihin, mutta
sen voi halutessaan tehdä myös kookosöljyyn tai maidottomaan margariiniin, maku
tosin varmaan muuttuu enemmän tai vähemmän. Korvasin ruisjauhot tummilla
pellavansiemenillä. Suosittelen käyttämään paahtamattomia kokonaisia siemeniä
ja jauhamaan ne itse, jolloin maku on paras. Pellava tuo tummaa väriä ja hieman myös
rukiista makua. Perinteinen pohja ei kuitenkaan ole yhtä rukiisen makuinen,
kuin esimerkiksi ruisleipä, joten pellavat sopivat mainiosti.
Mietin hetken, millä korvaisin vehnäjauhot ja päädyin lopulta kookosjauhoihin useammastakin syystä. Ne ovat maultaan hieman makeita ja taittavat siten pellavan hieman kitkerää makua. Lisäksi ne sitovat taikinaa paremmin, kun mantelijauhot ja lisäksi ovat vähärasvaisempia. Pelkäsin, että mantelilla pohjasta tulee muuten aivan liian rasvainen. Lisäksi piirakka sopii nyt myös pähkinä- ja manteliallergisille, jotka ovat yleisempiä kuin kookosallergia. Kookoksen maku ei myöskään maistu piirakassa (ehkä sitten jos käyttää kookosöljyä?).
Mietin hetken, millä korvaisin vehnäjauhot ja päädyin lopulta kookosjauhoihin useammastakin syystä. Ne ovat maultaan hieman makeita ja taittavat siten pellavan hieman kitkerää makua. Lisäksi ne sitovat taikinaa paremmin, kun mantelijauhot ja lisäksi ovat vähärasvaisempia. Pelkäsin, että mantelilla pohjasta tulee muuten aivan liian rasvainen. Lisäksi piirakka sopii nyt myös pähkinä- ja manteliallergisille, jotka ovat yleisempiä kuin kookosallergia. Kookoksen maku ei myöskään maistu piirakassa (ehkä sitten jos käyttää kookosöljyä?).
Lopputulos oli todella hyvä ja makuraati piti piirakasta
todeten, ettei uskoisi erityisleivonnaiseksi, jos ei tietäisi ja luulisi sen
olevan tavallinen mustikkakukko, jos silmät kiinni söisi. Piirakasta kun tuli
hieman tavallista tummempi pellavien ansiosta.
VILJATON, MUNATON JA
SOKERITON MUSTIKKAKUKKO
2dl tummia kokonaisia
paahtamattomia pellavansiemeniä
1dl kookosjauhoja
1tl ksantaania
2tl psylliumia
½tl soodaa
150g voita
(suosittelen, jos sopii ruokavalioon!), kookosöljyä tai maidotonta margariinia
1½dl erytritolia
25 tippaa
vaniljasteviaa
½tl vaniljajauhetta
1rkl
omenaviinietikkaa
Täyte:
1l mustikoita
½dl erytritolia tomusokerina tai maun mukaan
½tl vaniljajauhetta
1½tl ksantaania
Jauha pellavansiemenet monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita
pellavajauhe, kookosjauhot, ksantaani, psyllium ja sooda keskenään. Vatkaa voi,
erytritoli, stevia ja vaniljajauhe keskenään kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää
joukkoon viinietikka ja jauhoseos ja vatkaa aineet sekaisin. Ota taikinasta
puolet ja painele se halkaisijaltaan noin 24cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja lisää pohjan päälle.
Kauli kahden kelmun välissä loppu taikina vuoan kokoiseksi ympyräksi ja nosta
levy kelmun avulla piirakalle kanneksi. Siisti reunat ja nipistä reunat yhteen. Jos
taikinaa jää yli, voit tehdä siitä koristeita pinnalle.
Hei mitä on erytritolia? En ole ennen nähnyt edes sanana😳?
VastaaPoistaErytritoli on luontainen sokerinkaltainen kaloriton makeutusaine. Noista ohjeen linkeistä pääsee lukemaan tarkemmin erityistuotteista :) Erytritolin voi halutessaan korvata samalla määrällä tavallista sokeria.
VastaaPoistaHei! Voiko ksantaanin jättää pois / korvata jollakin? Miten lopputulos mahtaa muuttua jos sitä ei käytä? On mulle vieras juttu :)
VastaaPoistaKsantaani sitoo taikinaa, mutta voit korvata sen vaikka psylliumilla :)
Poista