Thaicurryistä suosikkini on ehdottomasti Panang curry. Se
pohjautuu punaiseen curryyn, mutta lisäksi siinä on jeeraa, korianterinsiemeniä
ja usein myös maapähkinää. Kaupoissa myytävissä ei yleensä ole maapähkinää,
ilmeisesti allergiasyistä. Jos tahdot voi sekoittaa curryn joukkoon hieman
maapähkinävoita tai jos olet allerginen maapähkinälle, voit hyvin jättää sen
poiskin tai lisätä sekaan hieman kevyesti paahdettuja ja tahnaksi jauhettuja
seesaminsiemeniä. Minä käytin Thaimaasta tuomaani tahnaa, jossa oli maapähkinää.
Tähän väliin on pakko kertoa, että kerta jos toinenkin ovat
matkaseuralaiset naureskelleet kotiin lähdön koittaessa laukkuni sisältöä.
Yleensä naisten laukut ovat paluumatkalla täynnä tuliaisia kuten vaatteita,
kenkiä, laukkuja, koruja ja muuta mukavaa. Minun laukuista löytyy pussikaupalla
currytahnaa, kalakastiketta, raputahnaa, merilevällä maustettua merisuolaa,
tamarindia, chilitahnaa, galangaljuurta...
Se tuliaisista, palataan Panang curryyn. Panang curry on
miedompi kuin punainen ja vihreä curry. Voit laittaa tahnaa oman makusi mukaan.
Huomaa myös, että currytahnojen tulisuudessa saattaa olla suuriakin eroja eri
merkkien välillä, mutta tavallisista ruokakaupoista saatavat curryt on yleensä
tehty eurooppalaisten suille sopiviksi. Panang curryssa on myös kaffirlimen
lehtiä. Minulla ei niitä ollut, joten tyydyin tavalliseen limen kuoreen. Ei
toki ole sama asia, mutta mitäpä siitä. Kaupoista saa nykyään myös kuivattuja
kaffirlimen lehtiä, joten voit käyttää muutaman sellaisen, jos haluat.
Thaicurryt valmistus alkaa aina laitamalla pannuun tai
wokkiin hieman kookosmaitoa ja keittämällä sitä kunnes maidosta erottuu rasvaa.
Sen jälkeen pannulle lisätään currytahna, jota paistetaan miedolla lämmöllä
hetken, jonka jälkeen lisätään proteiini ja loppu kookosmaito. Valmiin curryn
pinnalla on usein hieman öljyä, ja jos sitä ei ole, ei ruokaa ole valmistettu
oikeaoppisesti. Huomioitavaa on, että kauppojen kookosmaidoissa on usein
stabilointi- ja sakeuttamisaineita, joten öljyn erottumista ei välttämättä tapahdu.
Voit silloin keittää tilkkaa kookosmaitoa kasaan ja lisätä sitten pannulle
currytahnan ja jatkaa siitä. Ei se ole niin tarkkaa :) Itse olen onnistunut
hommassa ainakin Rainbown kookosmaidolla.
Mitä tulee curryn koostumukseen, Panang curry on muita thaicurryjä
paksumpi. Voit toki tehdä currystäsi juuri niin paksua tai löysää kuin haluat.
Perinteisesti curry koristellaan ohuen ohueksi leikatuilla kaffirlimenlehdillä,
muutamalla miedolla punaisella chiliviipaleella ja tilkalla paksua
kookosmaitoa. Ai niin, ja curryn joukossa olevia kaffirlimen paloja (tai limen
kuoren paloja) ei ole tarkoitus syödä, ne tuovat vain makua.
PANANG CURRY BROILERILLA
400ml kookosmaitoa
1-3rkl Panang currytahnaa
400-500g broilerin fileetä tai paistia suupalan kokoisina
paloina (voit toki käyttää myös possua, nautaa, katkarapuja jne.)
1 lime (tai muutama kaffirlimen lehti, saa kuivattuna tavallisista kaupoista)
kalakastiketta maun mukaan (voi korvata suolalla, jos
kala-allergia, varmista silloin ettei myöskään currytahna sisällä kalatuotteita
kuten raputahnaa tms.)
2rkl kookospalmusokeria, erytritolia tai ruokosokeria
muutama vinosti leikattu punainen chilisiivu koristeeksi
Kuori lime juustohöylällä tai muulla kuorijalla ja leikkaa
puolet siitä isohkoiksi paloiksi. Leikkaa lopusta kuoresta ohuen ohutta
suikaletta koristeeksi. Kannattaa yrittää poistaa kuoren alla olevaa valkoista
osaa mahdollisimman hyvin, sillä se maistuu kitkerältä.
Sekoita kookosmaito tasaiseksi purkissaan ja ota siitä
erilleen 2rkl. Laita lopusta maidosta 4-5rkl pannulle ja keitä seosta kunnes
rasva erottuu maidosta. Lisää pannulle currytahna ja hauduttele sitä hetki
kunnes näet rasvan kuplivan currytahnassa. Lisää pannuun broileri, sekoita ja
lisää loppu kookosmaito, limenkuoren palat ja mausta makusi mukaan
kalakastikkeella ja sokerilla tai erytritolilla. Anna seoksen kiehua, kunnes
broileri on kypsää ja liemi on paksua. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa
hieman vettä pannulle, jos seos kuivuu likaa. Tarkista lopuksi vielä maku ja
lisää tarvittaessa kalakastiketta ja sokeria. Panang curryn tulisi olla
mausteinen, muttei liian tulinen, hieman makea ja samalla kermaisen
täyteläinen. Huomioitavaa on myös, että curryt ovat yleensä melko suolaisia,
sillä niiden kanssa tarjotaan riisiä, joka thaimaalaiseen tapaan on täysin
suolatonta. Voit toki tarjota curryn kanssa mitä ikinä tahdot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti