Sivut

torstai 19. helmikuuta 2015

Antipastaa, olkaa hyvät!


Olen pienestä pitäen ollut äärimmäisen kiinnostunut ruuanlaitosta ja leipomisesta ja kehitellyt uusia reseptejä jo lapsesta asti. Kokeiltuani maidotonta, sokeritonta ja viljatonta ruokavaliota reilu vuosi sitten, huomasin oloni selvästi paremmaksi. Nykyään monet noudattavat erityisruokavalioita ja ne ovat mielestäni todella mielenkiintoisia nimenomaan reseptin laatijan ja keittiökemistin kannalta :). On inspiroivaa keksiä uusia juttuja ja kokeilla niitä käytännössä, varsinkin, jos ne sattuvat toimimaan. Olen useasti kuullut ihmisten voivottelevan miten hankalaa on, kun pitäisi olla gluteenitonta, viljatonta, maidotonta ja milloin mitäkin ruokavaliota. Mitä ihmettä sitä sitten syö? Tämä on todella yleinen ajatus monella. Minusta taas siinä ei ole mitään vaikeaa. Päinvastoin, monet erityisleivonnaiset ovat monesti jopa helpompia valmistaa ja uusien erityisreseptien kehittely ja testaus on suuri intohimoni kohde, jota voisin tehdä kaiket päivät. Jaettuani useasti reseptejäni, vinkkejäni ja neuvojani muilla päätin läheisten kannustamani perustaa tämän blogin. Valtaosa resepteistä on erityisreseptejä, mutta voi joukkoon eksyä välillä jotain aivan "tavallistakin". Otan myös mielelläni vastaan palautetta ja ideoita jatkoa varten.
Ensimmäiseksi reseptiksi ajattelin postata blogini nimen inspiraation lähteen. Viljaton tuore pasta on maultaan ja koostumukseltaan todella aidon pastan oloista. Reseptin löysin muinoin Hiidenuhma-blogista. Ohje sisälsi tuorejuustoa, mutta muokkasin ohjetta niin, että siitä tuli maidoton. Kuvan pastaan käytin pelkkiä keltuaisia, mutta niiden tilalle voi laittaa myös kokomunia. Olen tehnyt pastaa eri taikinakoostumuksilla. On ollut kiinteää ja niin löysää, että sen on voinut vain kaataa leivinpaperin päälle sekä siltä väliltä. Kaikki käy, mutta mielestäni parhaaseen ja al dentemäisimpään lopputulokseen pääsee, kun tekee taikinasta niin paksua, että siitä saa muodostettua pallon, jota voi muovailla kuin muovailuvahaa. Kauliminen vaatii hieman voimia, mutta on sen arvoista. Kannattaa kaulia levy mahdollisimman ohueksi. Valmiin pastan voi pakastaa, jos ei kaikkia tule lähiaikoina käytettyä. Pastan voi tarvittaessa kuumentaa uudelleen upottamalla se kuumaan veteen noin minuutiksi.
Toivon, että saat blogistani apua omiin kokkailuihisi ja viihdyt seurassani. Tervetuloa mukaan!
 


TUOREPASTA (viljaton, vhh ) 

3 munaa tai 9 keltuaista
1tl suolaa
½ dl psylliumia (n. 27g)
oliiviöljyä
Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella munien rakenne rikki yhdessä suolan kanssa. Lisää psyllium ja sekoita voimakkaasti. Seos paksunee nopeasti. Jätä tekeytymään noin 10 minuutiksi. Muotoile taikinasta pallo kevyesti voidellulle leivinpaperille ja aseta toinen voideltu paperi (voideltu puoli alaspäin) päälle. Kauli taikina paperinohueksi levyksi. Jätä leivinpaperit paikalleen ja paista levyä uunissa 150C n. 10-15 minuuttia. Anna levyn jäähtyä. Leikkaa levy haluamasi levyiseksi nauhapastaksi esimerkiksi leikkurilla tai vaihtoehtoisesti rullaamalla levy tiukaksi rullaksi kuten kääretorttu ja leikkaamalla terävällä veitsellä sopivan levyisiä paloja.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti