Sivut

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Paranneltu avokadopasta


Avokadopasta oli muutama vuosi sitten iso hitti Suomessa. En ehtinyt suurimpaan hehkutukseen mukaan, vaan seurasin tilannetta sivusta ja lopulta päätin itsekin kokeilla kyseistä hittireseptiä. Hankin Pecorinon ja lehtipersiljan ja luin kaikki mahdolliset niksit kyseisen pastan valmistukseen liittyen. Todennäköisesti kaiken sen hehkutuksen jälkeen odotin jotain niin mieletöntä makuelämystä, että maistaessani lopputulosta, totesin sen olevan vain "ihan hyvää", ei mitään ihmeellistä. Mausta jäi mielestäni puuttumaan jotain, ja raaka valkosipuli peitti muut maut alleen.
Hieman pettyneenä jääkaappi avokadoa ja persiljaa täynnä päätin kokeilla lähestyä reseptiä toiselta kantilta. Tomaatti tuo mukavasti tuoreutta ja raikkautta vähän tuhdin oloiseen pastaan. Samalla päätin tehdä omastani maidottoman jättämällä juuston pois. Juusto tuo kuitenkin moniin ruokiin täyteläisyyttä ja halusin omaan ruokaani myös sitä samaa fiilistä. Jostain mielen sopukoista kumpusi ajatus paahdetuista pähkinöistä joka jalostui lopputulokseen pinjansiemeninä. Pinjansiemenet ovat toki arvokkaita, mutta pieni määrä riittää pitkälle. Ne kannattaa ehdottomasti paahtaa, jolloin niiden herkullinen maku korostuu. Ne tuovat ruokaan myös suutuntumaa, jota jäin alkuperäisessä hieman kaipaamaan.
Chilin jätin tällä kertaa pois, sillä vaikka pidänkin mausteisesta ja tulisesta ruuasta. Pastan muut maut korostuvat siten paremmin. Lipstikka on omasta mielestäni tässä ehdoton mauste. Sitä löytyy nykyään jo paremmin varusteltujen ruokakauppojen valikoimasta ja jos sellaista ei omalla pihalla tai parvekkeella satu vielä kasvamaan, suosittelen lämpimästi sen hankkimista, sillä se on erittäin helppohoitoinen eikä sitä saa kuolemaan juuri millään. Se on erittäin tuottoisa ja kesän kuluessa sitä voi kerätä ja kuivata, jolloin sitä voi käyttää ympäri vuoden. Mikäli kuitenkin haluaa ruokaan vielä juustoista makua ilman maitotuotteita, voi ruokaan lisätä lautasella ravintohiivalastuja. Maun takia se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Lopputuloksena syntyi omaan makuuni mainio nopeatekoinen pasta, joka on samalla sekä raikas, että täyteläinen.
AVOKADO-TOMAATTIPASTA
1 avokado
2 luumutomaattia
1rkl limen mehua
2rkl pinjansiemeniä
½-1tl valkosipulirouhetta tai -jauhetta
½-1tl pippurisekoitusta rouheena
1tl kuivattua lipstikkaa
2tl meiramia kuivattuna
1rkl tuoretta basilikaa
½tl yrttisuolaa
½tl timjamia kuivattuna
½tl rakuunaa kuivattuna
Tuorepastaa tai kaupan gluteenitonta pastaa
(ravintohiivahiutaleita maun mukaan)
Halkaise avokado, poista kivi ja pilko avokado kuoressaan pieniksi kuutioiksi. Kaiverra avokadon liha kulhoon. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi ja lisää avokadon joukkoon. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla miedolla lämmöllä. Varo polttamasta! Lisää pinjansiemenet ja loput aineet kulhoon. Sekoita. Keitä pasta ja lisää kuumana avokadon joukkoon. Tarjoile heti! Mikäli haluat juuston makua ilman maitoa, on yksi hyvä tapa toteuttaa se ripottelemalla päälle lopuksi ravintohiivahiutaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti