Sivut

perjantai 20. helmikuuta 2015

Perjantaipulla


Kun miettii suomalaisia leivonnaisia, niin monelle tulee ensimmäisenä mieleen korvapuustit, voisilmäpullat ja muut pullapohjaiset leivonnaiset. Pulla on kotoista, tuttua ja turvallista. Samalla sekä arkista, että juhlavaa. Se tuo lapsuuden mieleen. Mutta se sisältää vehnää, hiivaa, maitoa ja sokeria, jotka aiheuttavat vatsa- ja suolistovaivoja ainakin itselle. Vatsa turpoaa ja on tukala olo, ilmavaivoista puhumattakaan.

Erilaisia pullakokeiluja on tullut tehtyä. Tämä ohje on kuitenkin ehdottomasti paras. Siinä ei ole lainkaan viljoja, maitotuotteita, hiivaa tai sokeria. Maku on kuitenkin kuin oikealla vehnäpullalla ja koostumuskin antaa uskoa, että kyseessä on hiivaleivonnainen. Ohje voisi olla myös nimeltään pikapullat, sillä taikinan sekoittaa kymmenessä minuutissa. Ohje on alun perin MTV3 sivuilta ja ravintovalmentaja Hanna Skyttän käsialaa pienillä muutoksilla:
1. Itse käytin mantelijauhona täysrasvaista mantelijauhetta, sillä sitä saa lähikaupastani. Vähärasvaista versiota olisi pitänyt tilata nettikaupasta ja se on myös arvokkaampaa kuin peruskaupan täysrasvainen versio.
2. Korvapuustien täytteenä käytin kirkastettua voita. Kirkastettu voi ei juurikaan sisällä maitoproteiinia tai laktoosia, joten pystyn sitä käyttämään ilman oireita poikkeuksena muihin lehmänmaitotuotteisiin. Mikäli et halua käyttää mitään maitotuotteita, voit korvata sen omenasoseella, raastetulla päärynällä tai kookosöljyllä tai -massalla.
3. Itse olen tottunut vähemmän makeisiin leivonnaisiin, joten korvapuusteja tehdessä vähensin taikinaan tulevan erytritolin määrää. Perinteisissä pullissa voi käyttää ohjeen mukaista määrää. Makuasioita ja tottumiskysymyksiä, joten kokeile mikä on juuri sinun makuusi sopiva määrä.
4. Ohjeesta poiketen korvasin leivinjauheen soodalla, koska leivinjauhe sisältää ruokasoodan (natriumbikarbonaatti) lisäksi natriumpyrofosfaattia ja tärkkelystä. Tärkkelyksenä käytetään usein joko maissia tai perunaa, mikä kannattaa huomioida, jos leipoo peruna- tai maissiallergiselle. Soodan määrä on puolet leivinjauheen määrästä. Vaikka monesti sanotaan, että soodan kanssa pitäisi käyttää jotain hapanta, niin olen usein surutta suoraan korvannut leivinjauheen soodalla ilman hapanlisää, enkä ole huomannut maussa tai koostumuksessa mitään eroa vastaavaan leivinjauheleivonnaiseen.
5. Tärkeimmät vinkit tulevat tässä: alkuperäisestä ohjeesta poiketen suosittelen lisäämään veden kädenlämpöisenä, jotta sooda toimii uunissa. Lisäksi pullien koostumuksen kannalta paras lopputulos on tullut, kun ei painele pullia turhaan. Korvapuusteissa tämä ei tietysti onnistu, mutta lopputulos on silti ihan hyvä. Vaikka alkuperäisessä ohjeessa käsketään leikkaamaan rulla paloiksi, ja kääntämään ne leikkuupuoli ylöspäin, niin kuohkeampi lopputulos tulee, kun ei käännä paloja, vaan paistaa ne sellaisenaan.
 
VILJATON PULLA
2 dl (90 g) mantelijauhoja
4 rkl (25 g) kookosjauhoja
4 rkl (40 g) psyllliumia
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1rkl kardemummaa
3 isoa munaa
2½ dl kädenlämpöistä vettä 
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää munat samalla sähkövatkaimella vatkaten ja heti perään vesi. Jatka vatkaamista kunnes taikina paksuuntuu. Tähän menee muutama minuutti. Anna taikinan seistä vielä 5-10minuuttia ja pyörittele siitä sen jälkeen pullia. Voitele munalla ja koristele halutessasi esimerkiksi mantelilastuilla, erytritolilla tai kanelilla. Paista pullia 175C noin 30minuuttia kunnes ovat saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä.
 
 
 
 
 
Taikinasta saa tehtyä myös korvapuusteja. Itse vähentäisin tällöin taikinan sokerin määrää 85–100 grammalla sillä itse olen laittanut väliin perinteiseen tapaan voita, erytritolia ja kanelia. Tällöin pullat eivät tietenkään ole enää maidottomia. Mikäli haluat maidottomia voi voin tilalle laittaa kookosöljyä tai vaikka hedelmäsosetta, omena ja päärynä toimivat ainakin loistavasti kanelin kanssa.
Korvapuustit eivät kohoa samalla tavalla kuin perinteinen pyöreä pulla. Varmaksi en voi sanoa, mutta uskoisin, että se johtuu siitä että taikinaa painetaan puusteja muotoillessa. Maku on kuitenkin mainio! Kuohkeampia tulee kun leikkaa rullatun taikinan paloiksi ja paistaa palat sellaisenaan. Älä myöskään käännä niitä leikkuupinta ylöspäin, sillä sekin vaikuttaa asiaan, eikä lopputulos ole ihan yhtä kuohkea, henkimaailman asioita ilmeisesti ;-)

34 kommenttia:

  1. Hei, ihana ohje :) pullat uunissa. Oli vain kolme munaa, ni vähensin pikkuisen aineita ja käytin intiaanisokeria. Toivotaan että onnistuu, perheessä keliakiaa ja pullaa tekee mieli. Olisko munalle vaihtoehtoa? Ts. vegaaninen versio kiinnostaa.

    Kiitos tästä ohjeesta :)

    T.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna,
      Kiitos palautteestasi. Epäilen, ettei munia voi hirveästi korvata millään, mutta voisi sitä toki kokeilla lisätä munien tilavuuden verran nestettä enemmän (tai osa siitä sulatettua rasvaa tuomaan mehevyyttä), sitten lisää hieman chian siemeniä, että saa löysää hyytelöä ja lisää myös hieman soodaa (sekä tarvittaessa psylliumia). Tuollainen kävi mielessä, käytännön onnistumisesta ei tietoa, mutta jos kokeilet niin kerrohan mitä muutit ja miten ja kuinka onnistui. Voisin toki joskus kokeilla itsekin :)

      Poista
  2. Heips, pullat onnistui hyvin, tuli aika tummia, mutta hyviä. Aion kyllä kokeilla ilman munaa, ehkä jo vkl. Kerron sit onnistuiko.

    T.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Ihana kuulla <3 Odotan innokkaana ja mielenkiinnolla munatonta pullakokeilua. Uskoisin chiansiementen, toimivan munan korvikkeena, lisää tarvittaessa vähän psylliumia jos taikina on kovin tahmaista :)

      Poista
  3. Justiinsa laittelin simaa tulemaan ja tuota hiivaa jäi tottakai yli tarpeen, mitäs jos laittaisi noihin pulliin oikeeta hiivaa leivinjauheen sijaan?

    VastaaPoista
  4. Luulen, että onnistuu kyllä! Kannattaa liottaa hiiva veteen ja sitten leipoa ja kohottaa pullat kuten "oikeat" pullatkin :)

    VastaaPoista
  5. Voiko tuota mantelijauhoa korvata vaikka auringonkukansiemen jauhoilla ?

    VastaaPoista
  6. Hyvä ohje, kiitos. Itse en kovin rakasta kookoksen makua, joten vaihdoin kookosjauhot hasselpähkinäjauhoihin. Lisäksi vaihdoin veden punaiseen maitoon. Tosi hyviä tuli. Onko joku kokeillut ilman munaa? Millä se korvataan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! En ole kokeillut ilman munaa, on ollut kyllä mielessä ja sen tässä joskus kyllä teenkin :) Munaa voisi yrittää korvata esim. chiansiemenhyytelöllä. Tässä ohjeessa tuo kookosjauho ei mielestäni maistu lainkaan, joten sitä uskaltaa kyllä pistää, vaikkei pitäisikään kookoksen mausta :)

      Poista
  7. Kananmunan vois korvata Organ No Egg kananmunankorvikkeella ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole siitä kokemuksia, joten en osaa sanoa, mutta ainahan kaikkea voi ja kannattaa kokeilla! :) Jos kokeilet sillä, niin olisi kiva kuulla miten onnistui! :D

      Poista
  8. Kiitos reseptistä :) Testasin voisilmäpullina korvaamalla erytrolin raakaruokosokerilla ja hyviä tuli. Sopivat myös yhdelle tuttavalle, jolle eivät käy normi gluteenittomissa olevat riisi- tai perunajauhot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Hienoa, että löytyi resepti, joka soveltui tuttavallesi! :)

      Poista
    2. Olipas herkullisia korvapuusteja. 😊 Leipominen oli tosin hiukan haastavaa, mutta maku oli kuin vehnäpullassa. Jälleen kerran selkeä ja toimiva resepti! Kiitos!

      Poista
    3. Kiva kuulla, että maistui! Tuosta taikinasta tulee toisinaan hieman liian kosteaa, niin silloin voi lisätä esim. kookosjauhoja tai psylliumia tai molempia, kunnes koostumus on leivottava! :)

      Poista
  9. Moikka! Nää sun reseptit on ihania! :) Mutta en tykkää erytritolista olleskaan, niin oisko vinkkiä paljonko kannattais laittaa intiaanisokeria tai tav. luomusokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit laittaa sokeria saman määrän tai maun mukaan :)

      Poista
  10. Kiitos ihanasta ohjeesta! Voisko kookosjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla? En niin kauheesti tykkää kookoksen mausta ja gluteenittomia jauhoja löytyy kaapista. Jos voi korvata, niin oon lueskellu sun muitakin ohjeita, niin onnistuuko sama vaihto niissäkin. Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos Tiina! En ole kokeillut korvata kookosjauhoja muilla, mutta ainahan sitä voi yrittää. Gluteenittomia jauhoja tosin voi joutua laittamaan hieman enemmän, kookosjauhot kun imevät itseensä todella paljon. Sen voin kuitenkin sanoa, että tässä ohjeessa ei tuo kookos kuitenkaan maistu yhtään :)

    VastaaPoista
  12. Moi! Löysin blogisi tässä parisen viikkoa sitten ja on jo monet reseptit testattu :) mahtavia reseptejä kyllä :) koetin näitä korvapuusteja tehdä mutta miksi en saa tuota taikinaa paksuuntumaan vaikka vatkasin varmaan 10 minuuttia. Seurauksena uunipellikorvapuustit kun taikinaa ei pystynyt rullaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksuuntoiko taikina yhtään siitä mitä se oli aivan alussa? Käytitkö sitä hienoa kookosjauhoa (eli mistä on rasvaa poistettu) etkä sitä karkeaa, jota myydään usein nimellä "leivontakarkea"? Jos taikina tuntuu vatkaamisen jälkeen liian löysältä niin lisää kookosjauhoja ja/tai psylliumia, munien koko kun välillä vaihtelee, niin sekin voi vaikuttaa.

      Poista
  13. Ensimmäinen eritrytoli kokeiluni. :) Pullat oli tosi hyviä ja uunissa ollessaan komean näköisiä. Uunista otettua lässähtivät saman tien. Ja paistoin huomattavasti pidempään kuin ohje sanoi, eivät meinanneet kypsyä. Olisiko aavistuksia mikä meni vikaan? Vaikka tuli lässähtäneetkin syötyä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmuudella on toki vaikea sanoa, kun en ole ollut takapiruna seuraamassa mitä on tullut tehtyä :D Mulla on kuitenkin käynyt itse samalla tavalla, joten tässä muutama vinkki:

      Taikinan tulisi olla sen verran paksua, että sitä on helppo pyöritellä. Jos se tuntuu löysemmältä ja tarttuu kovasti käsiin, niin lisää psylliumia ja/tai kookosjauhoja vähän kerrallaan ja odota hetki, kunnes koostumus on sopivaa.

      Olen huomannut, että tämä taikina ei oikein kestä kovaa painelua ja kaulimista, muuten nämä eivät kohoa...tai siis kohoavat uunissa, mutta lässähtävät heti kun ottaa sieltä pois. Joten pullia tehdessä kannatta vain kevyesti pyöritellä taikinasta pieniä pullia eikä kovasti painaa niitä, kuten normaalilla hiiva-vehnätaikinalla voi tehdä. Tässä kun ei ole yhtään sitkoa.

      Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle! <3

      Poista
  14. Vaikuttaa herkulliselta! Tuo soodajuttu on ikään kuin kääntynyt väärin päin - että sooda tarvitsisi hapanta. Se on vanhoissa keittokirjoissa niin päin, että happaman kanssa laitetaan soodaa, ei leivinjauhetta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niinpä onkin, enpä ole koskaan edes ajatellut asiaa! :) Olen tosin käyttänyt "sääntöjä" uhmaten soodaa myös vaikkei taikinassa mitään hapanta olisikaan, ja aina on onnistunut.

      Poista
  15. Kiitos ohjeesta! Ensimmäinen satsi on uunissa ja hyvältä näyttää.. Tosin taikina oli kyllä todella kosteaa, tarttui käsiin kiinni. Eli sen pitäisi olla vehnäpullataikinamaista? Taikina kyllä kiinteytyi vatkatessa, mutta jäi kosteaksi murotaikinamaiseksi. Vähän haasteellista oli tehdä korvapuusteja, mutta sain jotain niiden näkösiä uuniin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan yhtä helppoa tämän taikinan käsittely ei ole kuin perinteisen hiiva-vehnätaikinan, mutta ei sen kuulu käsiinkään takertua. Jos taikina tuntuu kovin kostealta, voi joukkoon lisätä lisää psylliumia ja/tai kooosjauhoja, kunnes koostumus on sopiva. Kannattaa muistaa, että edellä mainituilla raaka-aineilla kestää hetken, ennen kuin vaikutus näkyy eli ei kannata heti kipata sitä 2dl kookosjauhoha joukkoon ;) Vähän kerrallaan...

      Poista
  16. Moikka! Miten paljon 120g on dl? :D olisi tarkoitus tänään leipoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Freija. Anteeksi että vastaus tulee vasta nyt. Joko ehdit leipoa? Reissuväsymys viivytti vastausta. 120g erytritolia on noin 1,5dl mutta voi laittaa ihan maun mukaan.

      Poista
  17. Jos haluan käyttää maitoa, laitanko yhtä paljon kuin vettä? Voiko kookosjauhot korvata sellaisenaan vaikkapa mantelijauholla? Kiitos upeasta blogista ja työstäsi suomalaisena edelläkävijänä paremman ruokavalion puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Maitoa voi laittaa saman verran kuin vettä, mutta kookosjauhoja ei voi laittaa suoraan saman verran mantelijauhetta ja toisin päin. Kookosjauhot ovat hyvin kuitupitoisia ja imevät paljon nestettä tuomatta rasvaisuutta, kun taas mantelijauhetta pitää laittaa huomattavasti enemmän kuin kookosjauhoja saman lopputuloksen saamiseksi.

      Poista
  18. Miten ohjeessa lukee 3 munaa mutta kuvassa 5 ? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein tupla-annoksen ja nuo munat ovat todella isoja 😊.

      Poista