Sivut

torstai 6. elokuuta 2015

Mustikkakukko (viljaton, gluteeniton, maidoton, munaton, sokeriton, vegaaninen)


Mustikkakukko on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi parhaista mustikkaresepteistä. Se kuvastaa mielestäni myös hyvin suomalaisuutta ja olen monesti sanonutkin, että jos pitäisi tarjota ulkomaisille vieraille jotain todella suomalaista leivonnaista, se ei suinkaan olisi korvapuusti (ruotsalaista, jota myös amerikkalaiset tekevät kuorrutteen kera) vaan mustikkakukko. Rukiinen pohja sopii täydellisesti mustikkaan ja voimakkaan makuisen piirakan kanssa paras yhdistelmä on tietenkin vaniljajäätelö. Täydellistä sanoisin!

 
Sain idean tähän viljattomaan mustikkakukkoon aiemmin tehdyistä ruisleivistä. Muokkasin äitini perinteisen ruis- ja vehnäjauhoja sisältämän reseptin viljattomaksi ja sokerittomaksi. Se kaikkein perinteisin pohja on kai tehty ruis- ja ohrajauhoihin, mutta meidän ohjeessa on ruista ja vehnää. Tein pohjan voihin, mutta sen voi halutessaan tehdä myös kookosöljyyn tai maidottomaan margariiniin, maku tosin varmaan muuttuu enemmän tai vähemmän. Korvasin ruisjauhot tummilla pellavansiemenillä. Suosittelen käyttämään paahtamattomia kokonaisia siemeniä ja jauhamaan ne itse, jolloin maku on paras. Pellava tuo tummaa väriä ja hieman myös rukiista makua. Perinteinen pohja ei kuitenkaan ole yhtä rukiisen makuinen, kuin esimerkiksi ruisleipä, joten pellavat sopivat mainiosti.

Mietin hetken, millä korvaisin vehnäjauhot ja päädyin lopulta kookosjauhoihin useammastakin syystä. Ne ovat maultaan hieman makeita ja taittavat siten pellavan hieman kitkerää makua. Lisäksi ne sitovat taikinaa paremmin, kun mantelijauhot ja lisäksi ovat vähärasvaisempia. Pelkäsin, että mantelilla pohjasta tulee muuten aivan liian rasvainen. Lisäksi piirakka sopii nyt myös pähkinä- ja manteliallergisille, jotka ovat yleisempiä kuin kookosallergia. Kookoksen maku ei myöskään maistu piirakassa (ehkä sitten jos käyttää kookosöljyä?).
Lopputulos oli todella hyvä ja makuraati piti piirakasta todeten, ettei uskoisi erityisleivonnaiseksi, jos ei tietäisi ja luulisi sen olevan tavallinen mustikkakukko, jos silmät kiinni söisi. Piirakasta kun tuli hieman tavallista tummempi pellavien ansiosta.


VILJATON, MUNATON JA SOKERITON MUSTIKKAKUKKO
2dl tummia kokonaisia paahtamattomia pellavansiemeniä
1tl ksantaania
½tl soodaa
150g voita (suosittelen, jos sopii ruokavalioon!), kookosöljyä tai maidotonta margariinia
25 tippaa vaniljasteviaa
1rkl omenaviinietikkaa
Täyte:
1l mustikoita
½dl erytritolia tomusokerina tai maun mukaan
½tl vaniljajauhetta
1½tl ksantaania
Jauha pellavansiemenet monitoimikoneessa tai  tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita pellavajauhe, kookosjauhot, ksantaani, psyllium ja sooda keskenään. Vatkaa voi, erytritoli, stevia ja vaniljajauhe keskenään kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon viinietikka ja jauhoseos ja vatkaa aineet sekaisin. Ota taikinasta puolet ja painele se halkaisijaltaan noin 24cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja lisää pohjan päälle. Kauli kahden kelmun välissä loppu taikina vuoan kokoiseksi ympyräksi ja nosta levy kelmun avulla piirakalle kanneksi. Siisti reunat ja nipistä reunat yhteen. Jos taikinaa jää yli, voit tehdä siitä koristeita pinnalle.
Pistele pinta haarukalla ja paista uunissa 200C noin 40 minuuttia. Tarkkaile piirakkaa paiston aikana ja jos pinta alkaa tummua liikaa, laita piirakan päälle leivinpaperi. Tarjoile haaleana tai jäähtyneenä esimerkiksi vaniljajäätelön kera.



 








4 kommenttia:

  1. Hei mitä on erytritolia? En ole ennen nähnyt edes sanana😳?

    VastaaPoista
  2. Erytritoli on luontainen sokerinkaltainen kaloriton makeutusaine. Noista ohjeen linkeistä pääsee lukemaan tarkemmin erityistuotteista :) Erytritolin voi halutessaan korvata samalla määrällä tavallista sokeria.

    VastaaPoista
  3. Hei! Voiko ksantaanin jättää pois / korvata jollakin? Miten lopputulos mahtaa muuttua jos sitä ei käytä? On mulle vieras juttu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ksantaani sitoo taikinaa, mutta voit korvata sen vaikka psylliumilla :)

      Poista