Sivut

maanantai 10. elokuuta 2015

Panang curry kanasta


Thaicurryistä suosikkini on ehdottomasti Panang curry. Se pohjautuu punaiseen curryyn, mutta lisäksi siinä on jeeraa, korianterinsiemeniä ja usein myös maapähkinää. Kaupoissa myytävissä ei yleensä ole maapähkinää, ilmeisesti allergiasyistä. Jos tahdot voi sekoittaa curryn joukkoon hieman maapähkinävoita tai jos olet allerginen maapähkinälle, voit hyvin jättää sen poiskin tai lisätä sekaan hieman kevyesti paahdettuja ja tahnaksi jauhettuja seesaminsiemeniä. Minä käytin Thaimaasta tuomaani tahnaa, jossa oli maapähkinää.

Tähän väliin on pakko kertoa, että kerta jos toinenkin ovat matkaseuralaiset naureskelleet kotiin lähdön koittaessa laukkuni sisältöä. Yleensä naisten laukut ovat paluumatkalla täynnä tuliaisia kuten vaatteita, kenkiä, laukkuja, koruja ja muuta mukavaa. Minun laukuista löytyy pussikaupalla currytahnaa, kalakastiketta, raputahnaa, merilevällä maustettua merisuolaa, tamarindia, chilitahnaa, galangaljuurta...
Se tuliaisista, palataan Panang curryyn. Panang curry on miedompi kuin punainen ja vihreä curry. Voit laittaa tahnaa oman makusi mukaan. Huomaa myös, että currytahnojen tulisuudessa saattaa olla suuriakin eroja eri merkkien välillä, mutta tavallisista ruokakaupoista saatavat curryt on yleensä tehty eurooppalaisten suille sopiviksi. Panang curryssa on myös kaffirlimen lehtiä. Minulla ei niitä ollut, joten tyydyin tavalliseen limen kuoreen. Ei toki ole sama asia, mutta mitäpä siitä. Kaupoista saa nykyään myös kuivattuja kaffirlimen lehtiä, joten voit käyttää muutaman sellaisen, jos haluat.

Thaicurryt valmistus alkaa aina laitamalla pannuun tai wokkiin hieman kookosmaitoa ja keittämällä sitä kunnes maidosta erottuu rasvaa. Sen jälkeen pannulle lisätään currytahna, jota paistetaan miedolla lämmöllä hetken, jonka jälkeen lisätään proteiini ja loppu kookosmaito. Valmiin curryn pinnalla on usein hieman öljyä, ja jos sitä ei ole, ei ruokaa ole valmistettu oikeaoppisesti. Huomioitavaa on, että kauppojen kookosmaidoissa on usein stabilointi- ja sakeuttamisaineita, joten öljyn erottumista ei välttämättä tapahdu. Voit silloin keittää tilkkaa kookosmaitoa kasaan ja lisätä sitten pannulle currytahnan ja jatkaa siitä. Ei se ole niin tarkkaa :) Itse olen onnistunut hommassa ainakin Rainbown kookosmaidolla.
Mitä tulee curryn koostumukseen, Panang curry on muita thaicurryjä paksumpi. Voit toki tehdä currystäsi juuri niin paksua tai löysää kuin haluat. Perinteisesti curry koristellaan ohuen ohueksi leikatuilla kaffirlimenlehdillä, muutamalla miedolla punaisella chiliviipaleella ja tilkalla paksua kookosmaitoa. Ai niin, ja curryn joukossa olevia kaffirlimen paloja (tai limen kuoren paloja) ei ole tarkoitus syödä, ne tuovat vain makua.

PANANG CURRY BROILERILLA
400ml kookosmaitoa
1-3rkl Panang currytahnaa
400-500g broilerin fileetä tai paistia suupalan kokoisina paloina (voit toki käyttää myös possua, nautaa, katkarapuja jne.)
1 lime (tai muutama kaffirlimen lehti, saa kuivattuna tavallisista kaupoista)
kalakastiketta maun mukaan (voi korvata suolalla, jos kala-allergia, varmista silloin ettei myöskään currytahna sisällä kalatuotteita kuten raputahnaa tms.)
2rkl kookospalmusokeria, erytritolia tai ruokosokeria
muutama vinosti leikattu punainen chilisiivu koristeeksi
 
Kuori lime juustohöylällä tai muulla kuorijalla ja leikkaa puolet siitä isohkoiksi paloiksi. Leikkaa lopusta kuoresta ohuen ohutta suikaletta koristeeksi. Kannattaa yrittää poistaa kuoren alla olevaa valkoista osaa mahdollisimman hyvin, sillä se maistuu kitkerältä.
Sekoita kookosmaito tasaiseksi purkissaan ja ota siitä erilleen 2rkl. Laita lopusta maidosta 4-5rkl pannulle ja keitä seosta kunnes rasva erottuu maidosta. Lisää pannulle currytahna ja hauduttele sitä hetki kunnes näet rasvan kuplivan currytahnassa. Lisää pannuun broileri, sekoita ja lisää loppu kookosmaito, limenkuoren palat ja mausta makusi mukaan kalakastikkeella ja sokerilla tai erytritolilla. Anna seoksen kiehua, kunnes broileri on kypsää ja liemi on paksua. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa hieman vettä pannulle, jos seos kuivuu likaa. Tarkista lopuksi vielä maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta ja sokeria. Panang curryn tulisi olla mausteinen, muttei liian tulinen, hieman makea ja samalla kermaisen täyteläinen. Huomioitavaa on myös, että curryt ovat yleensä melko suolaisia, sillä niiden kanssa tarjotaan riisiä, joka thaimaalaiseen tapaan on täysin suolatonta. Voit toki tarjota curryn kanssa mitä ikinä tahdot.
Laita kuuma curry tarjolle. Kaada päälle alussa erilleen ottamasi kookosmaito ja koristele limenkuorisuikaleilla ja muutamalla punaisella chiliviipaleilla. Tarjoile välittömästi!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti