Sivut

maanantai 7. syyskuuta 2015

Kokemukseni ja havaintoni Gdanskin ruokakaupoista


Tämä on viimeinen juttu Gdanskin matkastani. Matkakertomuksen löydät täältä ja juttua käymistämme ravintoloista ja syömistämme annoksista löydät täältä.


Aivan hotellimme naapurissa oli kolme ruokakauppaa, joista lähin sijaitsi 20 metrin päässä. Se oli pieni, kokoluokkaa R-kioski, siis pinta-alaltaan, mutta valikoima pikkukaupaksi oli yllättävän hyvä. Sieltä löytyi peruskasviksia muun muassa kurkkua, tomaattia, sipulia, valkosipulia...löytyi erilaisia maitotuotteita, juustoa ja lihoja sai pienestä kylmätiskistä, löytyi munia, erilaisia säilykkeitä, kuten tonnikalaa, tomaattituotteita, suolakurkkuja, piparjuuritahnaa, jopa hummusta! Oli pakastearkku, jossa oli jäätelöisen yms. lisäksi myös pakastekasviksia. Kuivahyllystä löytyi erilaisia jauhoja ja puurohiutaleita, myös mm. tattaria. Lisäksi oli erilaisia pähkinöitä ja siemeniä. Kaakaojauhettakin oli ja mikä yllättävintä, gluteenittomia maissihiutaleita. Hapankaalia sai ostaa irtomyyntinä ja tietenkin löytyi valikoima suklaita, irtokarkkeja, keksejä, sipsejä, suolatikkuja sekä se alkoholiosasto. Eli varsin kattava kauppa pieneksi kaupaksi. Ainut mielestäni ns. perustuote, jota ei ollut oli paketissa myytävät ohuet leikkeleet sekä raakalihat kuten broilerinfilee, jauheliha tms.


Biedronka-ketjun kauppa eli leppäkerttukauppa, kuten me sitä kutsuimme (Biedronka = leppäkerttu), sijaitsi noin 100 metrin päässä ja oli kokoluokkaa Lidl sekä pinta-alaltaan, että tarjonnaltaan. Siellä myytiin laajemmin vihanneksia, kuten kevätsipulia, paprikoita, avokadoja ja erilaisia hedelmiä. Oli vastapaistettuja leipiä ja lihoja. Kiinnitin huomiota siihen, että esimerkiksi kalkkunanrintapaketissa oli hienosti merkitty mitä paketissa on, sillä pakkauksen päällä oli kuva kalkkunasta, jonka rintaosa oli merkitty punaisella. Näppärää näin turistina, kun ei paikallista kieltä ymmärrä ja se on sen verran erikoista, ettei siitä pysty päättelemään mitään :) ! Sama ongelma oli joka kaupassa. Tuotteissa ei ole englanninkielisiä notuleita tai jos sattui olemaan niin vaikka pakkauksessa olisi alun perin ollut selosteet useammalla eri kielellä, niin tietenkin juuri siihen englanninkielisen tekstin päälle oli liimattu puolankielinen tarra! Ai niin, tuossa kaupassa oli myös myynnissä useita erilaisia sokerittomia hilloja. Ne sisälsivät vain itse marjaa, omenatiivistettä ja pektiiniä. Ostin "matkamuistoksi" mustaherukkahilloa. Lisäksi ostin jotain aromeja, joiden sisällöstä ja mausta ei ollut niinkään tietoa. Niitä sitten kääntäjällä selvittelin. Tuli sitten ostettua vanilja-, rommi- ja manteliaromia ja myöhemmin kerma-aromia.Kolmas kauppa sijaitsi Biedronkan vieressä ja se oli kokoluokkaa kahden edellisen välistä, mutta lähempänä pikkukauppaa. Sen etu Biedronkaan verrattuna oli pidempi aukioloaika ja siellä tuli käytyä ensimmäisenä iltana.Isommat kaupat löytyivät ostoskeskusten alakerroista (Madison ja Galeria Baltycka) ja niissä oli erittäin hyvä valikoima. Jopa gluteenittomia tuotteita ja kasvimaitoa yms. löytyi helposti, tosin hinnat olivat Suomen hintatasoa ellei jopa kalliimpia. Luomukauppoja sekä muita erityiskauppoja eli ostoskeskuksessa ja löytyipä hotellimme lähettyviltä myös muutama erikoiskauppa, joista toisessa kävin kun sattumalta ohi kävelin. Siellä oli jotain vegaanisia vaihtoehtoja sekä gluteenittomia tuotteita mm. vohveleita. Ostin kikhernejauhoja ja tapiokatärkkelystä. Tummaa, vähintään 70% suklaatakin oli helposti saatavilla. Löytyipä tavaratalon alakerran kaupasta jopa sokerittomia ja gluteenittomia keksejä, joita oli pakko ostaa kannatuksen takia :D Mausta ei vielä tietoa, kun en ole maistanut.Meidän ruokaostokset olivat lähinnä vettä, leipää, yksi voipaketti, avokadoja, tomaattia, kurkkua, hapankaalia, pari luonnonjugurttia, pari omenaa, porkkanaa ja kesäkurpitsa. Vielä munia, nakkipaketti, suolakurkkuja, kalkkunaleikettä ja juustosiivuja ja aamupala on täydellinen. Ai niin ja tietenkin se kalkkunan rintafileepaketti. Kahvit ja teet tuotiin Suomesta.


Rossmann-kaupoista löytyi luomu- ja vegaanituotteita sekä muita erikoistuotteita. Yllätyin siitä, että erityisruokia oli niin helposti saatavilla, kun odotukset olivat lähinnä, ettei mitään ole saatavilla, ei sillä että olisin tarvinnutkaan, mutta yllätti positiivisesti. Ruoan hinta oli huomattavasti Suomea halvempi, lukuun ottamatta jotain erikoisruokia (brändituotteita).
2 kommenttia:

  1. Nyt alkoi tehdä entistä enemmän mieli Gdanskiin! Edellisestä reissusta jo vuoden päivät aikaa.

    VastaaPoista