Sivut

maanantai 21. syyskuuta 2015

Vaniljamukikakku mikrossa (maidoton, sokeriton, gluteeniton, runsasproteiininen, vhh)


Päätin minäkin sitten kokeilla suurta hittiä eli mukikakkua. Idea on siis valmistaa mukissa sekoittamalla yhden hengen kakkutaikina ja kypsentää se mikrossa. Koska haluan kehittää reseptini itse, lähdin hommassa jälleen kerran liikkeelle lähinnä perinteisellä "musta tuntuu" -periaatteella. Tällä kertaa se ei kuitenkaan palvellut kovinkaan hyvin. Ei oikeastaan lainkaan. Ensimmäisen kokeilun lopputulos oli lähinnä käsittämätöntä kaakaosotkua, siis roskiskamaa.
Hyvä puoli mukikakkujen kehittelyssä on se, että jos se menee pieleen, ei raaka-aineita mene paljoa hukkaan. Yksi syy epäonnistumiselle oli varmasti myös se, että lähdin liian kunnianhimoisesti liikkeelle itselleni aivan uuden asian kanssa ja yritin heti tehdä kakusta sokerittomuuden, viljattomuuden ja maidottomuuden lisäksi myös pähkinätöntä, kookoksetonta, mantelitonta ja munatonta.

Lopulta ravistelin itseäni ja käskin itseni kuuntelemaan pientä sisäistä leipuria, joka kertoi minulle, että mikäli mikroon on menossa lähinnä kaakaojuomaa muistuttava litku, ei siitä mitenkään saa kakkua aikaiseksi. Kyllähän sen nyt tuntee sekoitettaessa ja taikinaa katsoessa jos on vähänkin leiponut, onko taikina hyvä vai ei. Tyhmyyttä, eli taas kerran palasin siihen samaan, minkä olen niin monesti todennut, että paras on käyttää kunnolla omaa järkeä ja uskoa sisäistä ääntä. Pakko oli silti se litku sinne mikroon iskeä....
Joten otetaan askel taaksepäin. Käytin tähän ensimmäiseen kakkuun munaa ja jauhoina käytin vaniljalla maustettua riisiproteiinijauhetta. Ei siis ole viljaton, mutta on ainakin gluteeniton, proteiinipitoinen ja uskoisin sopivan monelle. Kakusta tuli ihan hyvä näin ensikertalaiselle, vaikka onkin vähän tylsän näköinen. Kakun kanssa voi tarjota vaikka pallon vaniljajäätelöä, joka sopii siihen erinomaisesti. Myös marjajäätelö tai -kastike on hyvä lisuke tälle.


YHDEN HENGEN VANILJAKAKKU MIKROSSA
2-3rkl erytritolia
3rkl vaniljan makuista riisiproteiinijauhetta (luontaistuotekaupat yms.)
0,25tl soodaa
ripaus suolaa
2rkl kasvimaitoa valintasi mukaan
1 muna
1rkl voita tai kookosöljyä sulatettuna
1rkl sitruunamehua
Sekoita mukissa kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet ja vatkaa sekaisin haarukalla. Kypsennä kakku mikrossa. Oma mikroni on teholtaan 800W ja annoin sen olla mikrossa reilu 2 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön ja/tai haluamasi kastikkeen kera.


2 kommenttia: