Sivut

torstai 17. syyskuuta 2015

Yhden raaka-aineen makeiset eli omenanauhat (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, vegaaninen, paleo)


Tälle makeiselle oli vaikea keksiä hyvää nimeä, joten kutsun näitä vaikka omenanauhoiksi. Englanniksi nimi olisi apple leather, mutta omenanahka ei mielestäni ole kovin houkutteleva nimi! Ehkä yhden raaka-aineen omenairtokarkit on hyvä nimi? En tiedä, keksikää joku parempi nimi. Raaka-aineita ei tosiaan ole kuin omena, mutta siitä huolimatta näitäkin piti tehdä kolmesti ennen kuin onnistui!
Ensimmäisellä kerralla tein levystä liian ohuen ja siitä tuli rapeaa, ei suinkaan sitkeää niin kuin pitäisi. Toisella kerralla levy jäi keskeltä aivan löysäksi. Paistolämpötilana käytin 125C, joten pudotin lämpötilan 100C ja sitten alkoi onnistua paremmin.

Käytin itse tehtyä sokeritonta omenasosetta, jossa omenat oli ensin höyrytetty kevyesti ja sitten soseutettu. Sose oli viime vuodelta (pakastimesta), joten en osaa varmuudella sanoa onnistuuko tämä samalla tavalla soseuttamalla tuoretta omenaa, mutta uskoisin että onnistuu. Halutessaan sosetta voi makeuttaa esimerkiksi hunajalla, mutta itse en kokenut sitä tarpeelliseksi.
Sosetta ei myöskään kannata levittää leivinpaperin päälle liian ohuesti, sillä se ohenee kyllä paistamisen aikana. Koska kypsyminen kestää 3-3½h niin samalla kannattaa laittaa useampi pelti uuniin.


YHDEN RAAKA-AINEEN OMENANAUHAT
5dl omenasosetta
Levitä sose pellille leivinpaperin päälle noin 28x22cm levyksi ja paista 100C uunissa 3-3½h, siten että reunat ovat kuivat ja hieman rapeat ja levy on keskeltä hieman kostea, mutta kiinteä. Ota pois uunista ja jätä yön yli huoneen lämpöön, jonka aikana kosteus levyssä tasoittuu ja siitä tulee sitkeää kuin irtokarkki. Leikkaa levy nauhoiksi leivinpaperin kanssa.
2 kommenttia:

  1. Niiiin hyvän näköstä, pakko laittaa kirjanmerkkeihin ja kokeilla!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Nämä oli tosi hyviä, mutta muutaman kerran se minulta vei, että löysi sopivan paksuuden, uunin lämpötilan ja paistoajan :)

      Poista