Sivut

perjantai 31. heinäkuuta 2015

Vihreä currykana


Rakastan thairuokaa ja teen sitä usein myös siitä syystä, että se valmistuu useimmiten helposti ja nopeasti, jos ainekset on pilkottu valmiiksi. Tällä kertaa päätin valmistaa vihreän currykanan. Käytin valmista currytahnaa (green curry paste), jota löytyy varmaan jokaisen kaupan hyllystä. Joskus olisi toki mielenkiintoista valmistaa itse jokin thaicurrytahna käsin morttelilla, mutta ainakaan täältä ei aineksia löydy, joten jääköön se tässä vaiheessa tulevaisuuteen. Ja puuttuu kyllä se kunnon iso morttelikin :D
Curryt kuuluvat thairuokien kategoriassa siihen tulisempaan päähän. Tosin länsimaisille markkinoille valmistetut tahnat ovat huomattavasti miedompia, kun aasialaisille markkinoille suunnatut, vaikka kyseessä olisi sama brändikin. Tahnojen tulisuusasteissa on myös eroja merkkikohtaisesti. Käytin tähän tahnaa, joka ei sisällä sokeria eikä yhtään mitään ylimääräistä, mutta valitse se purkki tai pussi, joka sinusta parhaalta tuntuu.

Vihreä curry on vähemmän tulinen kuin punainen ja tulisuuden määrää voit säätää currytahnan määrää muuttamalla. Laita ensin vähemmän ja lisää sitä, jos on tarpeen. Kalakastikkeen lisäys kannattaa tehdä vasta loppuvaiheessa, sillä kalakastike toimii thaimaalaisten suolana. Sen määrä tässä ruoassa riippuu muun muassa currytahnan määrästä, tahnan suolapitoisuudesta (niissäkin on eroja), kanaliemen suolaisuudesta (itsellä oli kutakuinkin suolaton). Curryyn voi myös laittaa oikeastaan mitä tahansa kasviksia. Perinteisesti Thaimaassa siihen laitetaan pieniä thaimunakoisoja, mutta eihän sellaisia täällä ole. Suomalainen kesäkurpitsa sopii vallan mainiosti! Kasviksia voi laittaa enemmänkin ja muutella niitä oman maun mukaan. Vihreä curry on oikeastaan vihreää curry keittoa, joten siinä saa olla reilusti lientä. Voit tarjota curryn keittona sellaisenaan tai riisin kera tai esimerkiksi salaatin kanssa....tai noh, ihan niin kuin tahdot!
Kala-allergisille vielä vinkkinä, että kalakastikkeen voi korvata suolalla (laita maun mukaan). Kannattaa myös siinä tapauksessa varmistaa, ettei currytahnassa ole mitään kalaperäistä. Yleensä niissä ei ole, mutta ikinä ei voi olla varma!

VIHREÄ CURRYKANA
(3-4 annosta)
4dl kookosmaitoa
1-3rkl vihreää currytahnaa (tai maun mukaan)
400g broilerin fileetä tai paistia suupalan kokoisina paloina (itse paloiteltuna tulee paras!)
2-3dl kasvis- tai kanalientä
1 pienehkö kesäkurpitsa leikattuna ohuiksi, muutaman sentin pitkiksi siivuiksi
1-2rkl kalakastiketta (maista ruuan suolaisuus ennen lisäystä!)
2rkl limen mehua
1rkl kookossokeria (oikeastaan mikä tahansa makea käy, sokeri, hunaja vaahterasiirappi, erytritoli jne.)
kourallinen korianteria tai persiljaa (en välitä korianterista, joten laitoin persiljaa)
1 mieto punainen chili leikattuna ohuiksi vinoiksi siivuiksi

Laita 1dl kookosmaitoa pannulle tai kasariin ja keitä maitoa, kunnes nestettä haihtuu siitä ja kookosmaidossa oleva öljy alkaa erottua. Lisää currytahna pannulle ja paista tahnaa öljyssä keskilämmöllä hetken.
Lisää joukkoon broileri ja kääntele aineet sekaisin. Lisää loppu kookosmaito ja kasvis- tai kanaliemi. Keitä kunnes broileri alkaa olla kypsää ja lisää lopuksi kesäkurpitsa. Mausta kalakastikkeella, limen mehulla, sokerilla ja lisää joukkoon osa chileistä. Keitä kunnes kesäkurpitsa on lähes kypsää (pientä purutuntumaa voi jättää). Lisää valmiin curryn joukkoon korianteri ja koristele korianterilla ja lopuilla chilisiivuilla.2 kommenttia: