Sivut

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Hapan "ruis"reikäleipä (viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton, vegaani, hiivaton, sokeriton)


Onnistuneen ruispalakokeilun jälkeen päätin kehitellä samalla idealla vähemmän makean hapanleivän. Nuo ruispalathan ovat hieman makeita ja oikeastaan perinteisen ruisleivän ja ruislimpun välimaastosta. Hapatteen valmistin tuttuun tapaan sekoittamalla kookosjauhoja ja vettä keskenään, lisäämällä joukkoon maitohappobakteereja ja jättämällä seoksen muutamaksi vuorokaudeksi huoneen lämpöön, jotta seos hieman hapantuu. Tämän vaiheen voi halutessaan jättää välistä.

Korvasin carobin kaakaojauheella, carob on hieman makeaa, vähemmän kitkerää kuin kaakao, joten silläkin tavalla poistin makeutta taikinasta. Oma suosikkini näissä on kyllä carob, sen takia, että sillä saa leipään hieman maltaisen maun. Syötyä nämäkin kuitenkin tulivat ja  hyviäkin olivat (tosin laitoin hieman liikaa suolaa (1tl) ja olen vähentänyt sen määrää ohjeeseen). Nämä eivät ole aiempien ruispalojen tapaan yhtään makeita.

VILJATON HAPAN "RUIS"REIKÄLEIPÄ
Hapate:
2dl vettä
2 maitohappobakteerikapselia
 

Taikina:
2dl tummia pellavansiemeniä
3rkl Fibrexiä
1tl ksantaania
1tl soodaa
½tl suolaa
1rkl kaakaojauhetta
2rkl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
½dl vettä
Valmista hapate sekoittamalla vesi ja kookosjauhot keskenään. Avaa maitohappokapselit ja kaada kapselin sisältämä jauhe kookosseoksen joukkoon. Jätä huoneen lämpöön hapattumaan 1-3 vuorokaudeksi. Aika riippuu lämpötilasta ja siitä kuinka hapanta tahtoo.
Valmista taikina hienontamalla pellavansiemenet ja Fibrex jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Kaada jauhe kulhoon ja lisää joukkoon ksantaani, sooda, suola, kaakaojauhe ja kookosjauhot. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon hapate, viinietikka ja vettä sen verran että saat muotoiltavan taikinan. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile siitä pyöreät ja litteät leivät leivinpaperin päälle. Tee halutessasi keskelle reikä, sekä taittoviivat veitsellä. Varo painamasta veistä kokonaan leivän läpi. Pistele leivät haarukalla ja paista niitä uunissa 175C noin 30 minuuttia.


4 kommenttia:

  1. Ohoh, onpas mielenkiintoinen ohje. Tämäpä testiin.

    VastaaPoista
  2. Aion tänään kokeilla tätä versiota. Eilen juuri kirosin kun en löytänyt tuota carob-jauhetta mistään täältä pikkukaupungista ja sitten julkaisitkin tämän ohjeen johon sitä ei ollut käytetty! :) Pitää tilata sitä jauhetta jostakin ja kokeilla sitten sitä toistakin versiota.
    Kiitos muutenkin blogissasi olevista huippuhyvistä ohjeista!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteestasi! Carobia saa tosiaan ainakin netistä tilaamalla, mutta sitä on myös luontaistuotekaupoissa, Ruohonjuuressa, Punnitse & Säästä -kaupoissa yms. sekä saattaa olla myös isojen kauppojen superfoodhyllyssä vaikkei se mielestäni ehkä ihan superfood ole :)

      Poista