Sivut

tiistai 8. syyskuuta 2015

Jauheliha-kaalilaatikko (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton)


Rakastan kaalilaatikkoa. Se on mielestäni yksi parhaista ruoista mitä tiedän, eikä sen valmistuksessa voi juuri mennä vikaan. Mummuni teki aivan mahtavaa kaalilaatikkoa, mutta valitettavasti se sisälsi kermaa. Tähän laatikkoon olen korvannut kerman Santa Marian luomu kookosmaidolla, joka on mielestäni paras kookosmaito, mitä olen kaupasta löytänyt. Rakenne on kermaisen paksu ja mausta puuttuu se monille kookosmaidolle tyypillinen metallinen ja tärpättimäinen sivumaku. Kumma kyllä tämä laatikko ei silti maistunut vähääkään kookokselle, eli tätä uskaltaa syödä nekin, jotka eivät kookoksesta pidä.
Toisinaan teen kaalilaatikon riisillä ja toisinaan taas ilman. Tällä kertaa laatikko on ilman riisiä. Riisi imee vuokaan kertyvää nestettä ja rakenteesta tulee siten hyvä, joten kun jätin riisin pois, piti kehitellä muuta. Joskus olen tehnyt laatikkoon munamaidon, joka sitoo laatikon, mutta minusta se ei kovin hyvin sovi kaalilaatikkoon sillä siitä tulee kokkelimainen rakenne maitoon, aivan kuten makaronilaatikossa. Halusin sileämpää lopputulosta, joten sakeutin maidon ksantaanilla. Samalla kaalilaatikosta tuli munaton jos soveltuu siten myös kananmunaa välttäville. Jos käytät riisiä, ksantaanin määrää voi ainakin vähentää, ehkä jättää poiskin.


JAUHELIHA-KAALILAATIKKO
noin 1,5kg varhaiskaalia/kaalia
2,5dl vettä
1,5tl suolaa
4tl meiramia
2-3 porkkanaa
n.500g jauhelihaa (saa olla vähän rasvaisempaakin)
1 iso sipuli
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
0,5tl maustepippuria
1tl paprikajauhetta
1 purkki (400ml) kookosmaitoa (tai muuta maitoa)
1tl ksantaania
Suikaloi kaali ja hauduta suolatussa vedessä noin 15min, jotta kaali vähän pehmenee. Lisää meirami. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja lisää kaalin joukkoon.
Paista jauheliha sipulin kanssa öljyssä ja lisää mausteet. Runsasrasvaisen jauhelihan paistaminen onnistuu hyvin myös ilman öljyä.
Sekoita jauheliha varhaiskaalin kanssa sekaisin ja lisää kookosmaito, johon on sekoitettu ksantaani. Ksantaani kannattaa sekoittaa maidon joukkoon varovasti vähän kerrallaan ripotellen samalla seosta voimakkaasti kierrevatkaimella vatkaten, jotta ksantaani ei paakkuunnu.
Kaada kaaliseos isoon vuokaan ja paista 175C noin 1 tunti. Jos pinta alkaa tummua liikaa, laita folio päälle.





8 kommenttia:

  1. Kaalilaatikko on minunkin herkkua :P
    Olisin kiinnostunut siitä maailman parhaasta mummun ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistän sen vaikka tänne kommentteihin lähiaikoina :)

      Poista
    2. Tässä olisi resepti, jolla mummu aina teki sillä erotuksella että rasvana oli voi ja mummu laittoi aina sekaan myös karkeaksi raastettua porkkanaa, mutta siirappi jätettiin usein miten pois.

      Jauheliha-kaalilaatikko

      (4 annosta)
      1 kg keräkaalia
      n. 6 dl vettä
      2 tl suolaa
      400 g jauhelihaa
      1-2 sipulia
      1/2 tl suolaa
      1/2 tl mustapippuria
      1/4 tl valkopippuria
      1 1/2 dl puuroriisiä
      1 rkl siirappia
      2 dl kevytkermaa
      Suikaloi kaali ja hauduta se suolavedessä pehmeäksi. Ruskista jauheliha, lisää joukkoon sipulikuutiot ja mausteet. Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauhelihaseos, riisi, siirappi ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja vuole pinnalle muutama lastu Pirkka Kultaniitty-rasvaseosta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa vähintään tunnin ajan. Jos ruoka näyttää liian kuivalta, lisää vettä, lihalientä tai kermaa. Tarjoa puolukkahillon kanssa.
      Ravintosisältö / 100 g
      Energiaa 105 kcal / 441 kJ
      Proteiinia 4,7 g
      Hiilihydraattia 7,6 g
      Rasvaa 4 g

      Poista
  2. Wau, näyttääpä herkulta. Kaaliruoat ovat niin mun lemppareita. Tätä täytyy kyllä kokeilla. Olisin kysynyt, että kun kirjoitat tuossa ohjeessasi: "1 purkki kookosmaitoa (tai muuta maitoa)". Minkä kokoinen tuo käyttämäsi kookosmaitopurkki on? Meidän perheessä ei oikein kookoksesta tykätä, niin en tiedä...onko se esim. 2,5dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosmaitoa tulee 400ml eli yksi iso peltitölkki. Mielestäni tuossa laatikossa kookos ei (ihme kyllä maistunut). Käytin Santa Marian luomukookosmaitoa, joka on mielestäni paras kookosmaito mitä tavallisesta kaupasta olen saanut. Siinä on raikas, tuore maku, se on sakeaa eikä siinä ole sitä metkaa "peltitölkin" jälkimakua :) Mutta jos et tahdo kookosmaitoa käyttää niin toki voit laittaa tilalle vaikka kermaa tai haluamaasi kasvimaitoa tai oikeaa maitoa, ihan miten haluat :D Mitä rasvaisempaa maitotuotetta käyttää, sitä täyteläisempi on lopputulos.

      Poista
  3. Minä en ole omiin laatikkoihini koskaan lisännyt maitoja tai kananmunia ja hyvin on kaikille maistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Pitkään kypsynyt kaali on jo itsessään herkullista!

      Poista
    2. Ai niin, piti kysyä, että mitä olet pistänyt sidosaineeksi/nesteeksi? Lihalientä?

      Poista