Sivut

torstai 24. syyskuuta 2015

Vaalea viljaton, hiivaton ja pähkinätön leipä (viljaton, gluteeniton, maidoton, sokeriton, hiivaton, vhh, paleo)


Kun sain vihdoin ja viimein vuokaleivän tyylisen tekeleen onnistumaan innostuin hommasta toden teolla ja päätin kokeilla vaaleamman leivän valmistusta. Jätin leivästä mantelijauheen pois ja käytin ainoastaan kookosjauhoja, ksantaania ja psylliumia. Siten tämä leipä on myös pähkinätön (kookos ei ole pähkinä, vaan hedelmä ja soveltuu pähkinäallergiselle, ellei hänellä ole erikseen vielä kookosallergiaa. Varmista asia kuitenkin aina henkilöltä itseltään). Kananmunista käytin ainoastaan valkuaiset, jolla sain aikaan sisältä hyvin vaalean leivän. Pinnalta leipään tuli ihanan rapea pinta. Leipä maistui erityisen herkulliselta paahdettuna, vaikkei siihen tullutkaan samalla tavalla rapeaa pintaa kuin tavalliseen paahtoleipään.
Muotoilin leivästä vuokaleivän mallisen, mutta uuni teki leivästä aivan erimallisen. No, eipä se haittaa itse asiassa oli jopa kauniimpi näin ja rustiikkisempi :D

VAALEA VILJATON JA PÄHKINÄTÖN LEIPÄ
0,75dl psylliumia
2tl ksantaania
1tl soodaa
1tl suolaa
5rkl omenaviinietikkaa
4 oikein isoa valkuaista (1,5dl)
2,5dl vettä
2rkl oliiviöljyä
Sekoita kookosjauhot, psyllium, ksantaani, sooda ja suola kulhossa sekaisin. Sekoita omenaviinietikka, valkuaiset, vesi ja oliiviöljy keskenään ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita lusikalla heti sekaisin ja muotoile taikinasta leivinpaperoidulle pellille leipä. Paista uunissa 175C noin 60-75min kunnes tuntuu kypsältä.







14 kommenttia:

  1. Mitenköhän on, voiskohan tän paistaa leipävuuassa? (Mun leipäviritelmillä on tapana lösähtää uunissa ihan pannukakuiks)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että onnistuu, kun se jää raa'aksi jos käyttää vuokaa. Usko, olen kokeillut monesti :D. Tätä uskaltaa kokeilla kyllä, ei lässähdä, kunhan paistaa tarpeeksi pitkään, että on varmasti kypsä sisältäkin :)

      Poista
    2. Selvä, testiin siis ilman vuokaa ! :)

      Poista
  2. Paljonkohan tässä on hiilareita? :) Sopiiko karppajalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole laskenut hiilareita, mutta leipä sopii karppaajalle varsin hyvin :)

      Poista
  3. Näyttää tosi hyvältä :)

    VastaaPoista
  4. Mistuuko kookokselle? Kokeillut kookosjauhoja leipomiseen ja jotenkin se maku ei miellyt

    VastaaPoista
  5. Leipä näyttää ihanalta! Mutta osaatko sanoa, voisiko tuon ksantaanin korvata vaikka psylliumilla? Vältän sokeria ja ymmärtääkseni ksantaani on valmistettu sokerista, ja näinollen siinä on hiilareita aika tavalla. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Uskoisin, että voi korvata, mutta ksantaanista sen verran, että ainakin mun purkin kyljessä sanotaan, että 100g ksantaania sisältää 81g hh, joista sokereita 0 ja ravintokuitua 81g :) Lisäksi yksi tl ksantaania painaa 3g, joten koko leivässä sitä on 6g ja leivästä tulee monta viipaletta, joten viipaletta kohden ksantaania ei juuri ole oleenkaan ;)

      Poista
    2. Aijon itse kokeilla tätä ohjetta ja korvaan ksantaanin psylliumilla koska itse kierän sokeria hiiva-ihmisenä. Ksantaani kun on tehty sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla - eli on pohjimmiltaan sokeria!

      Poista
    3. :) Eiköhän onnistu niinkin!

      Poista