Sivut

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Thaimaalainen papaijasalaatti eli Som Tam suomalaisittain (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton, vhh)


Som Tam on thaimaalainen tulinen salaatti, pieni välipala, jota myydään katukeittiöissä. Se valmistetaan oikeaoppisesti vihreästä, raa'asta papaijasta. Vihreä papaija on rapeaa, mutta se ei mielestäni maistu juuri millekään. Som Tamin valmistukseen tarkoitettua papaijaa saa Suomessa lähinnä aasialaisista ruokakaupoista ja se on kaiken lisäksi melko arvokasta. Monet ovat korvanneet papaijan kaalilla tai porkkanalla (sopii erityisesti hiilareita laskeville, kun vihreää papaijaa ei ole saatavilla). Olen myös törmännyt kurkusta tehtyyn versioon. Myös kirpeitä ja kovia omenoita on käytetty.


Kaupassa oli tällä kertaa tarjolla isoja papaijoita, joista osa tuntui painaessa vielä kovilta. Vaikka yleensä Suomessa monet eksoottiset hedelmät ovat usein ostettaessa vielä raakoja käytettäväksi, niin papaija on lähes aina liian kypsä som tamiin. Mitäs pienistä, sillä mennään mitä annetaan. Tosin nytkään ei annettu mitään vaan ostettiin ihan itse. Papaija oli tosiaan liian kypsä, mutta osittain kuitenkin vielä kovahko. Käytin tähän kovempaa osaa, jota sai raastettua helpommin. Papaijan voi raastaa karkealla raastinraudalla tai käyttäen juustohöylää. Julienne-rauta on tähän tarkoitukseen aivan mahtava peli, tosin sitä ei varmaan kovin monelta löydy. Niitä saa aasialaisista elintarvikeliikkeistä ja keittiötarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Thaimaan katukeittiöissä papaija suikaloidaan perinteisesti ottamalla toisella kädellä kiinni papaijan alapuolelta ja hakkaamalla terävällä veitsellä papaijan pintaan lovia. Lopuksi papaijasta leikataan pystypäin ohuita siivuja, jolloin muodostuu suikaleita. En kuitenkaan millään lailla suosittele kyseistä tapaa, sillä se ei ole turvallisimmasta päästä. Käytäthän siis jotain muuta tapaa, ettet vahingossa menetä sormiasi!
 
Tämä salaatti on maistettu suomalaiseen makuun eli huomattavasti aitoa miedommaksi. Kyseessä on nimittäin yksi thaikeittiön tulisimmista ruuista. Tilatessa salaattia ostajalta kysytään, kuinka monta chiliä hän haluaa annokseensa. Koska salaattiin käytetään pikkuruisia thaichilejä (prik eli "hiirenkakkachili"), jotka ovat todella tulisia, yritin pyytää vanhalta rouvalta vain puolikasta chiliä, vaikka olenkin tottunut syömään tulista ruokaa (siis suomalaisittain tulista). Rouva ei kolmesta selvennyksestä huolimatta tuntunut ymmärtävän pyytämääni, joten annoin periksi ja sain salaattini yhdellä chilillä. Voi juman kekka, että oli tulista, tukka meinasi lähteä päästä! Mutta hyvää se oli! Tämä versio on paljon miedompi ja maistuu myös niille, jotka eivät ole kovin tottuneita tuliseen. Ja mausteitahan voi jokainen säätää oman makuun sopivaksi. En siis millään lailla väitä tämän olevan aito ja autenttinen resepti, vaan tämä on oma miedompi versioni alkuperäisestä, jotta saan pitää hiukset päässäni vastaisuudessakin!
Tyypillisesti salaattiin lisätään vielä myös ripaus palmusokeria, mutta korvasin sen tällä kertaa toffeen makuisella stevialla. Varoituksena vielä kaikille, joille kalakastike ei ole tuttu, ettei kannata pelästyä pulloa avatessa, nimittäin litku haisee todella pahalle. Se kuuluu asiaan, eikä tuote suinkaan ole pilalla. Ole kuitenkin rohkea, nimittäin valmis salaatti ei maistu pilaantuneelta kalalta, vaan herkulliselta suolaisen, makean, kirpeän ja tulisen liitolta ;)
SOM TAM
1 valkosipulin kynsi hienoksi silputtuna
½ mietoa punaista chiliä siemenet poistettuna ja silputtuna                   
1½tl kalakastiketta
1 limen mehu
5 tippaa toffeesteviaa (tai maun mukaan muuta makeutta antavaa maun mukaan)
1l raa'ahkoa papaijaa ohuina suikaleina (tai esim. kyssäkaalia + porkkanaa, lue johdantoteksti)
iso kourallinen kirsikkatomaattia halkaistuna
1 kourallinen paahdettuja maapähkinöitä
Sekoita valkosipuli, chili, kalakastike lime ja stevia kulhossa tai isossa morttelissa ja hakkaa niitä hetki, jotta niistä irtoaa makua. Lisää papaija ja hakkaa hetki. Varo rikkomasta papaijaa liikaa, tarkoitus ei ole tehdä muusia. Lisää tomaatit ja hakkaa vielä hetki, jotta tomaatista irtoaa nestettä. Murskaa puolet pähkinöistä hienommaksi esimerkiksi muovipussissa nuijalla hakkaamalla ja lisää ne salaatin joukkoon. Laita tarjolle ja ripottele päälle loput pähkinät.
 
 
 
p.s. Ihmettelin pitkään miksi ruoka on jotenkin poikkeavan näköistä, kunnes vasta myöhemmin tajusin unohtaneeni siitä kokonaan vihreät pavut. Tosin olen itse korvannut ne usein vihreällä parsalla, sillä se sopii monien vatsalle papuja paremmin. Lisää siis kumpaa tahansa, niin saat vähän lisää väriä ja tekstuuria salaattiin. Ne voi myös "unohtaa", ja salaatti on silti todella herkullista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti