On se vaan myönnettävä, vaahterasiirappi on herkkua! Siinä
on aivan omanlaisensa herkullinen paahteisen karamellin maku, jota on miltei
mahdotonta jäljitellä. Viimeaikaisten uutisten mukaan se on myös terveellistä
ja tekee hyvää aivoille. Vaahterasiirappi on klassinen lisuke amerikkalaisille
pannukakuille ja viime aikoina ruokamaailmassa on ollut hittinä
vaahterasiirapilla glaseerattu pekoni. Enkä yhtään ihmettele, sillä paistetun
rapean pekonin suolainen ja lievästi savuinen maku yhdistettynä vaahterasiirapin
paahteiseen karamellin makuun...pitääkö sitä edes perustella?
Mutta edellä kerrottu on jo vanha juttu, nyt viedään homma
astetta pidemmälle. Jotten olisi ihan niin liekeissä pekonin ja
vaahterasiirapin yhdistelmästä, on pakko vähän jäähdytellä tunnelmaa...jäätelöllä!
Vaahterasiirappijäätelö on lapsuuteni suosikki ja jos siihen yhdistää rapeaksi
paistetun suolaisen pekonin, niin lopputulos on taattua herkkua! Ehkä tätä voisi
kutsua äijäjäätelöksi pekonin takia? Vaahterasiirappi on tosin sen verran imelää,
että se kosiskelee enemmän leidejä. Tässä on siis molemmille jotain, siis
todellinen pariskuntajäätelö!
Välillä miettii näitä reseptejä ideoidessa ja kokeillessa,
tuleeko uunista/kattilasta/jäätelökoneesta ulos hitti vai huti, mutta tämän
kohdalla ei voi puhua kuin ensimmäisestä! Pekonin palat toivat kivan pienen
suolaisen lisän jäätelöön ja maistuivat jäätelön seassa toisaalta kuin
nougatilta vaahterasiirapin ansiosta. Siten tässä on oiva herkku myös pähkinä-
ja manteliallergisille, pähkinätön nougatjäätelö! :)
Pekoni kannattaa paistaa kunnolla kauttaaltaan rapeaksi ja
siirtää sitten talouspaperin päälle valumaan sekä myös painella paperilla päältä
pekonin rasvat pois. Siten lopputuloksena on todella rapea pekoni, joka
murustuu helposti.
Minulla on jäätelökone, jonka kulho-osaa pitää jäädyttää
pakastimessa 24 tuntia ennen käyttöä. Jäätelökoneella jäätelöstä saa
rakenteeltaan parasta, koska kone sekoittaa jäätelömassan joukkoon ilmaa
jäätymisprosessin aikana. Siten suosittelen tekemään jäätelön jäätelökoneessa
ja tarjoamaan sen välittömästi sen valmistuttua. Pakastimessa pidempään
pakastettaessa, jäätelö muuttuu kovaksi, mutta sulaa toki taas huoneenlämmössä.
Jos et omista jäätelökonetta, voit tehdä jäätelön niin, että vatkaa kerman
erikseen vaahdoksi ja sekoittaa sen sitten blenderissä sekoitetun seoksen
joukkoon. Sen jälkeen siirtää seoksen pakastusrasiaan ja sekoittaa sitä noin 30
minuutin välein, kunnes se on jäätynyt tarpeeksi.
Kuvassa olevaan punaiseen lusikkaan liittyy hauska muisto
lapsuudesta. Kyseisiä lusikoita löytyi taloudestamme tasan yksi ja tappelimme
aina veljeni kanssa siitä, kumpi sai syödä uniikkilusikalla. Eräs kerta äiti
kyllästyi ainaiseen lusikkakinaamme ja täräytti sen olevan vauvojen lusikka.
Sen jälkeen tappelimme siitä, kumpi joutuu käyttämään tuota kierrevartista
punaista lusikkaa! Joten jos tämä pariskuntajäätelö on varustettu vauvojen
lusikalla, niin ehkä sitä voisi hyvin kutsua perhejäätelöksi?
VAAHTERASIIRAPPI-PEKONIJÄÄTELÖ
(noin 1l)
400g raejuustoa
1½dl
vaahterasiirappia
maun mukaan vaniljaa
4dl kuohukermaa
1 pkt (140g) pekonia
Laita raejuusto, vaahterasiirappi ja vanilja blenderiin ja
hienonna seos tasaiseksi sileäksi seokseksi. Lisää Kerma ja vatkaa seosta vielä
hetki. Seos on paksua. Siirrä jäätelömassa jääkaappiin vähintään muutamaksi
tunniksi, jotta se on kylmää. Voit tehdä sen jo vaikka edellisenä päivänä.
Kun alat tehdä jäätelöä, paista ensin pekoni kauttaaltaan
rapeksi. Valuta talouspaperin päällä. Anna jäähtyä ja murustele pekoni pieniksi
paloiksi. Valmista jäätelö jäätelökoneessa ja kun jäätelö alkaa valmistua,
lisää joukkoon pekoni murut. Tarjoile jäätelö välittömästi tai siirrä
pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Huom! Jäätelö kovettuu pakastimessa vähän
turhankin kovaksi, joten ota se huoneen lämpöön riittävän ajoissa.
Nam! Osaatko sanoa onnistuisko tämä myös vegepekonista? Vaahterasiirappi on rakkaus <3
VastaaPoistaSun blogin terveelliset reseptit on ihan mahtavia!
https://gardetesbras.blogspot.fi/
Mulla ei ole mitään kokemusta vegepekonista, oonkohan koskaan edes nähnyt. Mutta jos se maistuu kutakuinkin pekonilta ja se on tai sen saa paistettua kutakuinkin rapeaksi, niin anna mennä vaan! :)
PoistaNiin ja kiitos palautteestasi Ella! <3
PoistaOkei! Oon aiemmin kokkaillut kookospekonia kookoslastuista, se voisi varmaan tuoda kivoja trooppisia viboja jätskiin :) Infoilen kun testaan!
PoistaKuulisin mielelläni kokeilustasi :). Jos ns. pekonissasi ei ole suolaa, niin kannattaa lisätä muutama ripaus suolaa jäätelöön, koska oikeassa pekonissa on suolaa. Suolaisen ja makean liitto on tässä se juttu. Suolaa maun mukaan :) Tästä voisi tehdä vaikka vegaaniversion lähiaikoina ;)
Poista