Osallistuin jo vuosi sitten Dansukkerin
kilpailuun, jossa piti tuunata perus mansikkahillo uuteen uskoon. Kuten usein ennenkin, reseptin julkaisu siirtyi ja siirtyi, kunnes oli jo talvi, joten ajattelin nyt olevan täydellinen hetki sen julkaisuun. Ensimmäinen
idea mikä mieleen tuli oli vanilja. Todella omaperäistä! Piti siis keksiä jotain muuta ja sitten mieleen juolahti
balsamico. Mansikat makean balsamicohillon kanssa on jo oikeastaan klassiko,
joten päätin valmistaa hilloni sillä.
Kilpailussa hillo piti valmistaa hillosokeria käyttämällä,
mutta valmistin hillosta myös sokerittoman version. Tämä postaus sisältää
reseptit kumpaankin.
Balsamico sopi hillon yltiö äitelään makuun täydellisesti.
Aluksi ajattelin lisätä balsamicoa vaan pari ruokalusikallista, mutta ei se
maistunut hillossa yhtään. Yllätyin lopulta siitä, miten paljon balsamicoa piti
lisätä, jotta sen vieno happamuus maistui. Älä huoli, tämä hillo on ainakin
omaan makuuni edelleen todella makea eikä suinkaan happaman muikea, kuin ehkä
voisi balsamicon määrästä kuvitella! Balsamico vain taittaa hieman makeaa makua
ja tuo hienostuneen maun hillolle, kuten eräs testimaistaja totesi. Voit toki
lisätä sitä alkuun vähemmän ja lisätä maistamisen jälkeen lisää, jos
tunnet kaipaavasi. Lisäsin hilloon myös hieman vaniljajauhetta, mutta se ei
juurikaan maistu hillossa, joten sen voi jättää poiskin tai lisätä enemmän.
Sokerittoman hillon makeutin osittain myös vaniljastevialla.
Loppuu vielä vinkki hillontekijöille, että itse en pidä
hillosokerilla tehdyistä hilloista, sillä ne ovat todella makeita ja lopputulos
on kuin kaupan hillo. Sitä vastoin kannattaa käyttää hillosokerin tilalla
hillohyytelösokeria (siis jos ei vältä sokeria), jolloin lopputulos on edelleen
makea, mutta samalla raikas. Mansikoista tehty hillo maistuu keskellä talvea aivan
tuoreille mansikoille, toisin kuin hillosokerilla tehty hillo.
SOKERILLINEN
BALSAMICO-MANSIKKAHILLO
500g mansikoita
pilkottuna
250g hillosokeria
1,25dl tummaa
balsamicoa (tai maun mukaan)
1 vaniljatangon sisus
Laita mansikat, sokeri, balsamico ja vaniljatangon sisus
kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Laita alkuun vaikka vähemmän balsamicoa,
sillä sitä saa lisättyä valmiiseen hilloon myöhemminkin, jos tarve vaatii (niin
minäkin tein: 2rkl muuttui 1,25dl). Keitä miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle
muodostuva vaahto pois. Keitä hilloa miedolla lämmöllä 10 minuuttia ja anna sen
hieman jäähtyä ennen purkitusta. Maista hilloa ja lisää makusi mukaan
balsamicoa lisää.
250g mansikoita
pilkottuna
1,5dl erytritolia
tomusokerina
15 tippaa
vaniljasteviaa
1-1,5rkl balsamicoa
0,25-½tl ksantaania
(riippuen kuinka paksua hilloa haluaa)
Lisää ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet kattilaan ja
keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
Ota kattila hellalta ja ota seoksesta osa nesteestä toiseen astiaan. Lisää
siihen ksantaani varovasti ripotellen koko ajan voimakkaasti vispilällä
vispaten, jotta vältät paakut. Lisää seos takaisin lopun mansikkaseoksen
joukkoon ja sekoita huolellisesti. Mikäli haluat soseuttaa koko hillon, voit
silloin lisätä ksantaanin soseutetun seoksen joukkoon suoraan. Syy, miksi
ksantaani kannattaa ensin sekoittaa nesteen joukkoon on, että jos sitä yrittää
sekoittaa koko seokseen, jossa on myös mansikan palat, se tuppaa
paakkuuntumaan, eikä lopputulos ole kaunis.
Ihana idea!!! Rakastan mansikoita, arkastan balsamicoa ja rakastan niiden yhdistelmää, joten enköhän tule rakastamaan myös tätä hilloa :)
VastaaPoistaMenen varmaan sokeriversiolla, vaikka sokeritonkin kiinnostaa. En vain tunnista noita sokerittoman kaikkia aineksia, ne on mulle vieraita. Onnistuiskohan sokerittoman hillostaminen myös Chia-siemeniä käyttämällä?
Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Chiansiemenilläkin varmaan onnistuu, mutta kannattaa käyttää kokonaisia siemeniä, sillä jauhettuna niiden hyydyttävä vaikutus pienenee huomattavasti.
PoistaVinkkinä, että resepteissä mainituista erikoisemmista raaka-aineista on linkki erilliselle sivulle missä on kerrottu niistä tarkemmin ja mistä niitä voi ostaa. Tällaiset linkit tunnistat eri välisestä (oranssista) tekstistä. 😊
Mikä ihme on hillohyytelösokeri?? Tarkoitatko hillo-marmeladisokeria?
VastaaPoistaVoiko sokeritonta hilloa enää nimittää hilloksi...:)
Äiti aina puhuu hillohyytelösokerista, joten pitää varmistaa asia. Voi olla että tuotteen nimi on muuttunut? Ja voiko sokeritonta hilloa kutsua hilloksi, niin tietenkin voi 😊.
PoistaNyt tuli varmistus eli samaa tavaraa ovat mutta eri asia kuin hillosokeri. Hillo-marmeladilla tulee vähemmän makea ja raikkaampi lopputulos, jossa maistuu marjojen oma aito maku.
PoistaSiksi kysyin kun hillosokerin ja hillo-marmeladisokerin lisäksi on tuotteita nimellä Hyytelösokeri.
PoistaHyvä kun kysyit :)! Eli ei hyytelösokeria vaan hillo-marmeladisokeria :D
PoistaKiitos erinomaisesta ohjeesta. Tein sitä aamulla ensimmäisen erän ja hetki sitten jo toisen erän tänään. Suunnitelmani on paistaa uunissa halkaistu patonki vuohenjuuston kanssa ja syödä tätä leivän päällä. Balsamicon maku on juuri sopiva ja jopa 2-vuotias tyttärenikin piti tästä :)
VastaaPoistaIhana kuulla! Mansikka-balsamicohillo vuohenjuustokera kuulostaa täydelliseltä! :)
Poista