Tämä resepti kuuluu meidän perheen suosikkeihin ja
vakioresepteihin, on kuulunut niin kauan kuin minä muistan. Resepti on yksinkertainen,
mutta todella herkullinen ja helppo valmistaa. Pavlova tyyppisen marenkipohjan
päälle laitetaan ohuita siivuja vaniljajäätelöä ja tuoreita mansikoita, nam!
Ohje on Naantalissa Café Antoniusta pitävän Lilja Ahtiaisen
käsialaa. Resepti on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa. Alun perin
tähän kai pitäisi pistää kermavaahtoa, mutta meillä siihen on aina laitettu
vaniljajäätelöä ja mielestäni se on tässä parempaa. Tarina kertoo, että Lilja
teki tätä kakku miehelleen Aatos Tapalalle, joka piti siitä kovasti ja Lilja
kertoi kakun olevan Aatoksen unelmaa.
Muokkasin reseptin uusiksi käyttämällä itse tehtyä maidotonta pikavaniljajäätelöä, jonka olin valmistanut cashewpähkinöistä. Toki
voi käyttää kaupan valmistakin vaniljajäätelöä, sellaista lajia joka sopii
sinun ruokavalioosi. Tein ohjeesta myös sokerittoman korvaamalla tavallisen
tomusokerin erytritolitomusokerilla, jossa on mukana myös steviaa. Stevia on
hyvä lisä tässä, sillä marenkileivonnaisissa erytritolin viileä jälkimaku tulee
selvästi esille. Kun erytritoliin lisää steviaa, ei jälkimakua juuri huomaa!
Jos käytät itse tehtyä erytritolitomusokeria, suosittelen lisäämään joukkoon
hieman steviaa. Jos käytät nestemäistä steviaa, se kannatta sekoittaa joukkoon
vasta lopuksi, jottei marenki laske (nestemäisissä stevioissa voi toisinaan
olla mukana öljypitoisia aineksia). Tämä kakku kuuluu valmistaa tuoreista
mansikoista, unohda pakastemansikat!
SOKERITON JA MAIDOTON
AATOKSEN UNELMA
5 valkuaista
hyppysellinen suolaa
2,5dl
erytritolitomusokeria siivilöitynä (+ hieman steviaa, lue johdanto!)
4tl maissitärkkelystä
2tl omenaviinietikkaa
tai muuta etikkaa
pikavaniljajäätelöä
tai muuta haluamaasi vaniljajäätelöä
tuoreita mansikoita
perattuna
Varmista ettei valkuaisten joukossa ole hippustakaan
keltuaista. Varmista myös, että vatkauskulho ja vatkaimet ovat puhtaat ja
kuivat. Muuten valkuaiset eivät vaahtoudu.
Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää joukkoon
siivilöity tomusokeri (muuten tulee paakkuja) ja jatka vatkaamista, kunnes seos
on paksua, valkoista, kiiltävää ja kuohkeaa. Vaahto on sopivaa kun kulhon
kääntää väärinpäin ja vaahto pysyy siinä.
Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja lisää myös etikka ja
kääntele aineet sekaisin nuolijalla. Muotoile marengista pellille
leivinpaperille iso ympyrä ja paista pohjaa uunissa melko alatasolla 150C noin
15-20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Tässä kohtaa ohje eroaa
alkuperäisestä, sillä havaitsin, että erytritolilla tehdessä pitkä paistoaika
kovettaa pohjan täysin, mikä ei ole tarkoitus. Pohja on uunista otettaessa
pehmeä, vähän hyllyvä, mutta se kovettuu jäähtyessään. Anna siis jäähtyä
rauhassa. Onnistuneen pohjan tulisi olla pinnalta rapea, mutta sisältä
vaahtokarkkimaisen pehmeä.
Moi! Tämä on varmasti superherkullista, aion kokeilla. Mutta miten voi itse tehdä e-tomusokeria???
VastaaPoistahttp://antipastaa.blogspot.fi/2015/03/tee-itse-tomusokeria.html :)
Poista