Erilaiset leivät ovat hyvin suosittuja erityisruokavaliota
noudattavien joukossa, ihan ymmärrettävästä syystä. Olen blogissani valmistanut
jo viljattomia sämpylöitä sekä mantelijauheella, että ilman. Lisäksi löytyy
muun muassa focacciaa, suolakeksejä ja näkkileipää. Ne kaikki sisältävät
kuitenkin kananmunaa ja koska joukkoon mahtuu myös niitä, jotka eivät
kananmunaa voi syystä tai toisesta käyttää kehittelin munattoman leipätaikinan.
Nämä sämpylät ovat gluteenittomia, viljattomia, pähkinättömiä, mantelittomia,
munattomia, sokerittomia, maidottomia ja hiivattomia sekä vegaaneille sopivia.
Kokeilin munattomien ja viljattomien sämpylöiden valmistusta
jo pari kertaa aiemmin huonoin tuloksin. Ensimmäinen erä jäi raa'aksi ja
sämpylät lässähtivät. Maku oli kyllä hyvä. Toinen satsi taas onnistui
ulkonäöllisesti hyvin, mutta maku oli karmea! Tästä kolmannesta kerrasta odotin
siten lässähtäneitä, raakoja ja pahan makuisia tuotoksia, mutta toisin kävi
(ellei lasketa sitä, että unohdin suolan :D Älä tee samoin, vaan lisää makusi
mukaan)
Sämpylät valmistuvat taas tuttuun tapaan sekoittamalla
aineet keskenään, helppoa ja nopeaa! Jos haluat, voit maustaa taikinaa mielesi
mukaan esimerkiksi valkosipulilla tai tyypillisillä leipämausteilla kuten
fenkolilla tai kuminalla.
VILJATTOMAT JA
MUNATTOMAT SÄMPYLÄT
(8-10kpl koosta
riippuen)
3dl
auringonkukansiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
1rkl rouhittuja
pellavan siemeniä
3rkl chian siemeniä
1tl ksantaania
1dl psylliumia
1tl soodaa
½-1tl suolaa (maun
mukaan)
2rkl
omenaviinietikkaa (tai muuta vaaleaa viinietikkaa)
3,5dl vettä
Hienonna auringonkukan- ja kurpitsan siemenet esimerkiksi
yleiskoneessa tai tehosekoittimessa. Kaada jauhe kulhoon ja sekoita joukkoon
pellavarouhe, chian siemenet, ksantaani, psyllium, sooda ja suola. Lisää
viinietikka ja vesi ja sekoita lusikalla aineet sekaisin. ota taikinasta
nokareita leivinpaperoidulle pellille. Ei tarvitse välttämättä edes pyöritellä
(mutten kielläkään). Paista sämpylät välittömästi 175C uunissa noin 35-40
minuuttia, kunnes tuntuvat kypsiltä.
Onnistuisiko ilman ksantaania? Mikä sen merkitys on tässä? Vai voinko heittää sekaan vaikka yhden kananmunan?
VastaaPoistaOnnistuu ilmankin. Ksantaani auttaa taikinaa pysymään koossa. Voit lisätä joko munan tai psylliumia ksantaanin tilalle.
PoistaOnko tuo 1dl Psylliumia, sitä jauhetta, joka on leivinjauheen näköisessä purkissa vai sellaista pussissa olevaa kuitua vai mitä se nyt on?
VastaaPoistaNe on samaa tavaraa, joten voi laittaa kumpaa tahansa. Isompi pussi tulee halvemmaksi :)
Poista