Monille suomalaisille ruisleipä on pyhä asia ja monet
kokevat yhdeksi vaikeimmista asioista viljattomuudessa leivän ja nimenomaan
ruisleivän. Sain idean kokeilla viljatonta "ruis"leipää, vaikka
ajatus tuntuikin täysin kahjolta (niin kuin suurin osa ideoistani). Halusin
kuitenkin yrittää.
Tähän reseptiin olen erityisen tyytyväinen, sillä olin
itsekin kovin epäileväinen onnistuuko yritys lainkaan ja onko maku
ruisleipään viittaavaakaan. Hämmästyksekseni kokeilu onnistui heti
ensimmäisellä kokeilulla. Leivät muistuttavat ulkonäöllisesti hyvin paljon
ruispuikuloita ja makukin on kovin rukiinen. Maku on oikeastaan ruispuikulan ja
limpun välistä, oikeastaan lievästi makea ruispala. Vaahterasiirapin voi
reseptistä jättää myös kokonaan pois, jos haluaa.
Ajattelin tehdä leipään tumman värin sekä tummilla
pellavansiemenillä, että kaakaolla. Mietin jonkin aikaa carob-jauheen ja
kaakaon välillä ja lopulta päädyin carobiin, koska mielestäni sen maku oli
hieman maltainen. Carob eli johanneksen leipäpuu on palkokasveihin kuuluva
kasvi, jonka hedelmistä jauhe on valmistettu. Se maistuu makealle
kaakaojauheelle (muttei ole yhtä makeaa kuin kaakaojuomajauhe) ja onkin oiva
suklaan korvike kaakaoallergisille. Jauhe sisältää runsaasti B-ryhmän
vitamiineja, kalsiumia, rautaa, mangaania ja kuparia. Jauhetta saa muun muassa
luontaistuote ja -ekokaupoista sekä netistä tilaamalla. Hintakin on
edullinen. Seuraavassa kokeilussa
ajattelin kuitenkin kokeilla leivän valmistusta kaakaojauheella.
Tein leipään ensin hapatteen, jotta saisin hieman
hapanleivän makua. Hapatusvaiheen voi kuitenkin halutessaan jättää välistä, jos
tahtoo. Jos pitää ruisleivästä, niin näitä leipiä kannattaa ehdottomasti
kokeilla! Maistatin näitä useammalle ihmiselle ja kaikki pitivät niistä (tai
ainakin väittivät niin) ja jos eivät olisi tienneet, niin olisivat kuulemma
luulleet niiden olevan oikeita ruisleipiä. Tästä onnistuneesta kokeilusta
innostuneena ja inspiroituneena taidan seuraavassa kokeilussa yrittää vanhan
kunnon reilusti happaman ja makeuttamattoman ruisleivän valmistusta.
VILJATTOMAT
"RUIS"PALAT
(9-10kpl)
Hapate:
2dl vettä
2rkl kookosjauhoja
2 probioottikapselia
(käytin Bioteekin Probiootti Plus -kapseleita)
2dl tummia
pellavansiemeniä (niitä tavallisia mitä kaupasta saa, paahtamattomina)
½dl Fibrexiä
3dl mantelijauhetta
1tl ksantaania
½tl soodaa
1tl suolaa
4rkl carob-jauhetta
1 muna
(1rkl
vaahterasiirappia tai kookospalmusiirappia)
2rkl
omenaviinietikkaa
Sekoita kookosjauhot ja vesi keskenään ja lisää joukkoon
probioottikapseleiden sisältö. Sekoita ja jätä lämpimään paikkaan hapantumaan
1-2vrk. Minulla oli ihan huoneen lämmössä (20C) 2vrk, olisi voinut olla varmaan
pidempäänkin. Halutessasi voit jättää hapatuksen välistä ja vain sekoittaa
veden ja kookosjauhot keskenään ja jatkaa siitä seuraavaan vaiheeseen
Jauha pellavansiemenet ja Fibrexit jauheeksi (pieni karkeus
ei haittaa) tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Kaada jauhe kulhoon ja
lisää mantelijauhe, ksantaani, sooda, suola ja carob. Sekoita keskenään ja
lisää muna, (vaahterasiirappi), omenaviinietikka ja hapate. Sekoita taikina
tasaiseksi. Taikina on koostumukseltaan kiinteää ja muovailtavaa, mutta tarttuu hieman sormiin.
Jaa taikina 9-10 osaan (minulla tuli 9) ja muotoile palat
haluamasi mallisiksi leiviksi leivinpaperin päälle. Jos taikina on kovin
takertuvaa, voi leivän päälle laittaa leivinpaperin palan, jonka päältä
muotoilee sormilla leivän. Itse tein leivät kuitenkin suoraan painelemalla
taikinaa. Paista leipiä 175C noin 30 minuuttia. Ei myöskään haittaa, vaikka
leivät joutuisivat odottamaan uuniin laittoa, sillä itsellä leivät odottivat
tunnin verran uunin ollessa varattu. Ota leivät pois uunista ja anna niiden
jäähtyä. Leipien maku oli mielestäni vielä parempi seuraavana päivänä. Myös
koostumuksesta tuli "sitkeämpi" kun leivät olivat huoneen lämmössä
kevyesti pellavaliinaan käärittynä yön yli kuivahtamassa. En tosin usko, että
niitä olisi edes tarvinnut kääriä mihinkään.
Tää menee kyllä kokeiluun. On niin ikävä ruisleipää. :P
VastaaPoistaToivottavasti saat tästä apua ikävääsi ;)
PoistaTein tänään näitä ja tuli todella hyviä. Osan tummista pellavansiemenistä jouduin korvaamaan vaaleilla, mutta ei haitannut. Lisäksi vaihdoin 1dl mantelijauhoa 0,5dl kookosjauhoa eikä sekään haitannut. Oli ihan kohtalaisen helppo muotoillakin. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaTanja
Ihana kuulla ja kiva, kun pidit reseptistä! Kiitos myös tuunausvinkeistä! :)
Poista