Sivut

torstai 30. heinäkuuta 2015

Manteli-mansikkapiiraat (viljaton, maidoton, sokeriton vaihtoehto)


Äitini laittoi viime vuonna kasvimaalleen mansikantaimia ja tänä vuonna on aika päästä nauttimaan sadosta. Ideoimme yhdessä nämä piiraat. Pohjaan on käytetty kookospalmusokeria, mutta sen voi aivan hyvin halutessaan korvata myös erytritolilla. Kookossokerin ansiosta pohjassa oli hyvä toffeemainen maku. Manteli ja kookossokeri sopivat erittäin hyvin yhteen, eikä pohja kuitenkaan maistunut liian manteliselle.

Valmistimme pohjat pieniin annosvuokiin. Meillä ei ollut kuin 6 vuokaa, joten pohjista tuli ehkä hieman paksut. Toisaalta täytettäkin oli reilusti, joten omasta mielestäni pohjaa oli aivan sopivasti, mutta jos haluat, niin voit tehdä pohjista myös hieman ohuempia.

Täytteeksi äiti laittoi vaniljalla maustettua kermaa, mutta minä tein itselleni maidottoman vaniljakiisselin. Pohjaa kostutettiin sitruuna-vesiseoksella, joka toi kivasti mehevyyttä. Oman maan mansikat vastapoimittuina maistuivat taivaalliselle. Nämä olivat todella herkkuleivoksia!
MANTELI-MANSIKKAPIIRAAT
(6-8kpl)

Pohja:
40g kookosöljyä sulatettuna
1,5dl kookospalmusokeria tai erytritolia tai muuta haluamaasi sokeria
2tl leivinjauhetta
1tl ksantaania
ripaus suolaa
1 muna

Kostutus:
1dl sitruuna-vesiseosta (esim. puolet mehua, puolet vettä) 

Täyte:
3dl cashewpähkinöitä
2,25dl vettä
ripaus suolaa
25-35 tippaa vaniljasteviaa
0,25-½tl vaniljajauhetta
1tl ksantaania
tuoreita mansikoita

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää kookosöljy ja muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina 6-8 annosvuokaan ja paista pohjia uunissa 175C noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
Kun pohjat ovat uunissa, valmista kerma laittamalla ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet tehosekoittimeen ja hienontamalla ne sileäksi seokseksi. Lisää lopuksi koneen käydessä ksantaani ripotellen joukkoon ja kaada seos kulhoon.
Irrota pohjat vuoista ja kostuta ne sitruuna-vesiseoksella. Survo osa mansikoista ja laita mansikkasurvosta pohjan päälle. Pursota tai lusikoi cashew-vaniljaseos päälle ja koristele pinta tuoreilla mansikoilla mielesi mukaan.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti