Sivut

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Itse tehty mantelimaito / cashewmaito


Kaupoissa on nykyään tarjolla jo kattava valikoima erilaisia kasvipohjaisia maitoja. Löytyy soijaa, kauraa, mantelia, hasselpähkinää, kookosta, riisiä, cashewpähkinää. On luomua ja ei luomua, on makeutettua ja makeuttamatonta, on kevyttä ja täysrasvaista. Elämä on siltä osin varmasti helpottanut monen maidottoman elämää. Joskus on kuitenkin kiva tehdä itse omat maitonsa, jolloin voi itse päättää mitä siihen laittaa. Kaupan kasvimaidot ovat monesti makeutettu sokerilla ja niissä on erilaisia ei-toivottuja täyteaineita. Itse tehden pystyy välttymään niiltä.
En edes ymmärrä, miksi kasvipohjaisia maitoja makeutetaan. Eihän Suomessa myydä lehmän maitoakaan makeutettuna. Jos joku haluaa maitonsa makeana, niin mielestäni makeutuksen voi sitten kukin lisätä itse.
Maidon tekeminen on helppoa ja nopeaa kunhan omistaa tehosekoittimen. Pähkinöitä ja siemeniä voi vaihdella oman halunsa mukaan. Maidon voi tehdä niin kuorituista kuin kuorimattomistakin aineksista, kuorimattomista tulee tosin pehmeämpi ja kermaisempi maku. Kuorimattomat tuppaavat olemaan hieman kitkeriä. Onko siinä syy kaupan maitojen makeutukseen?

Manteli- ja pähkinämaitojen pikaversion saa tehtyä, kun sekoittaa tehosekoittimessa muutaman ruokalusikallisen pähkinä- tai mantelivoita (siis kaupan valmista tahnaa purkista) ja sekaan litran verran vettä. Pähkinävoin ja veden suhdetta voi muuttaa oman makunsa mukaan.

ITSE TEHTY MANTELIMAITO / CASHEWMAITO
2dl kuorittuja manteleita tai cashewpähkinöitä
6-10dl kylmää vettä
Liota pähkinöitä vedessä jääkaapissa yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele pähkinät kylmällä vedellä. Laita ne tehosekoittimeen ja lisää vettä ensin sen verran, että pähkinät juuri peittyvät. Laita kone käyntiin ja jauha seosta ja lisää vettä tarvittaessa. Anna koneen käydä kunnes seos on täysin sileää. Veden määrä riippuu siitä miten kermaista haluat juomastasi. Maito on valmista käytettäväksi. Halutessasi voit kaataa sen tiheän siivilän läpi tai käyttää harsokangasta ja valuttaa maito sen läpi, jolloin juomassa ei ole sattumia. Pähkinöistä jääneen mäskin voi käyttää vaikka leivontaan. Säilytä maito jääkaapissa ja käytä muutaman päivän sisällä.

Vaikka mielelläni suosinkin luomua, niin tällä kertaa suosittelen lämpimästi pysymään erossa luomumanteleista, ellei rakasta karvasmantelia!


4 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta ohjeesta!! Täytyy ehdottomasti kokeilla! Miksi juuri luomumantelista tulee karvasmantelia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tuohon sanoa vastausta, mutta olen vain tuollaisen huomannut itse käytännössä :) Luomumanteleissa on usein mukana "kindereitä" ja yksikin sellainen saa maun karvaaksi. Tavallisissa manteleissa ei minulle ole koskaan käynyt niin....

   Poista
 2. Voi juku , tuota pitääkin kokeilla 😁

  VastaaPoista