perjantai 10. huhtikuuta 2015

Mokkahyydykekakku hasselpähkinäpohjalla

 
Seuraavan reseptin alkuperäinen versio on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkka-lehdessä 90-luvun puolivälissä. Se on myös julkaistu ainakin Pirkan parhaat jouluherkut -kirjassa. Äitini teki kakkua jo tuolloin ja vaikken silloinkaan kahvista välittänyt, niin rakastuin kakun makuun välittömästi. Kakkua on tehty sen jälkeen useita kertoja, eikä siihen koskaan kyllästy.
 
Alkuperäinen resepti sisälsi taloussuklaata, ranskankermaa, kermavaahtoa, voita ja keksipohjan. Tähän gluteenittomaan ja maidottomaan versioon korvasin nuo aineet käyttäen kookoskermaa, soijajogurttia, kaakaovoita ja itse tehtyjä hasselpähkinäkeksejä. Ajattelin hasselpähkinän sopivan kahvin ja suklaan makuun ja lopputulos oli loistava! Käytin tällä kertaa kaupan valmista maustamatonta ja makeuttamatonta luomusoijajogurttia ja pakko todeta, että paljaaltaan maistettuna se oli mielestäni kamalaa. Äitini oli kuitenkin eri mieltä, joten makuasioita näemmä taas. Lopputuloksessa soijan sivumaku ei kuitenkaan maistunut yhtään, vaan jogurtti toi täytteeseen kaivattua ranskankerman kaltaista happamuutta.
Mikäli maitotuotteet eivät ole ongelma, voit korvata kaakaovoin tavallisella voilla, kookoskerman kahdella desilitralla kuohukermaa ja jogurtin 150g ranskankermaa. Pohjaan voi käyttää periaatteessa mitä vain keksejä. Kuvan kakkuun käytin alkuperäisen ohjeen mukaisesti kolme liivatelehteä, mutta suosittelen lisäämään määrää yhdellä tai kahdella, sillä lopputulos oli aavistuksen liian löysä.
MOKKAHYYDYKEKAKKU
Hasselpähkinäkeksit:
75g hasselpähkinöitä (paahda halutessasi kuivalla pannulla miedolla lämmöllä)
1 todella iso muna
10 tippaa vaniljasteviaa
½tl soodaa
Jauha hasselpähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää sekaan muut aineet ja sekoita taikinaksi. Ota taikinasta nokareita leivinpaperoidulle pellille ja litistä ne kekseiksi. Paista 175C noin 10 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä pellillä.
 
Pohja:
130g hasselpähkinäkeksejä (tai muita haluamasi keksejä, jotka sopivat ruokavalioosi)
0,25tl suolaa
Jauha keksit monitoimikoneessa jauheeksi ja lisää sulatettu kaakaovoi ja suola. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24cm) pohjalle leivinpaperia ja vuoraa myös reunat leivinpaperilla, jotta valmis kakku irtoaa siitä helpommin. Painele taikina kevyesti vuoan pohjalle. Siten pohjasta ei tule kivikova. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.
Täyte:
2 isoa munaa
1dl erytritolia
5-10 tippaa vaniljasteviaa)
½dl vettä + 1,5-2rkl pikakahvijauhetta TAI ½dl vahvaa kuumaa kahvia.
150g tummaa (vähintään 70%) suklaata
1,25dl maustamatonta soijajogurttia tai itse tehtyä jogurttia
yhden kookosmaitopurkin paksua kookososaa
4 liivatelehteä
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa miedolla lämmöllä sekoittaen. Varo polttamasta sitä. Valmista vahva kahvi ja liota liivatteet siihen. Mausta stevialla ja jäähdytä. Vatkaa kookoskerma yhdessä soijalesitiinin kanssa vaahdoksi. Suosittelen tekemään sen käsin vatkaamalla, sillä jos sitä vatkaa liikaa, se muuttuu juoksevaksi. Kevyt vatkaus käsin riittää. Vatkaa munat ja erytritoli kuohkeaksi vaahdoksi (nyt voi käyttää konetta). Kääntele munavaahdon joukkoon (nuolijan avulla) ensin sula suklaa, sitten kahvi ja jogurtti ja lopuksi kookosvaahto. Kaada vuokaan ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 3h.
 

 
 
 
 

4 kommenttia:

  1. Hei. Mitä voisi käyttää makeuttajien tilalla, jos ei halua käyttää/lisätä keinotekoisten makeuttajien käyttöä ja silti karpata ja ehkä leipoakin ;) ?? Hunajaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Erytritoli on luonnollinen makeutusaine, joka toimii leivonnassa hyvin sokerin tavoin. Enemmän tietoa erytritolista voit lukea esimerkiksi täältä: http://yesdeli.fi/tuotteet/vahahiilihydraattiset/yesdeli-special-import-erytritol.html

      Jos et halua käyttää erytritolia niin vaihtoehtoina voisi olla hunaja, kookospalmusokeri tai stevia. Niillä ei kuitenkaan saa aikaan samalla tavalla kuohkeaa vaahtoa kuin tavallisella sokerilla tai erytritolilla, mikäli kuohkea vaahto on tavoite (esim. kääretorttu).

      Hunajaa en ole koskan yrittäny vaahdottaa munien kanssa, joten en osaa sanoa kuinka käyttäytyy. Ehkä voisit kokeilla ja kertoa minullekin ;) Kookospalmusokeri vaahtoutuu jonkun verran, muttei yhtä kuohkeaksi kuin normaalisokeri/erytritoli. Sillä nyt ei tämän reseptin kannalta ole kuitenkaan mitään vaikutusta :)

      Jos kokeilet jotain muuta vahtoehtoa, niin tulehan kertomaan kuinka kävi! :D Leivontaintoa!

      Poista
  2. Jaahan :D kiitos tästä tiedosta... Sitten sitä voi laittaa ehkä hankintaankin jopa ;D . Kerron toki :D .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina ilo neuvoa ja pohtia yhdessä vaihtoehtoisia raaka-aineita ;)

      Poista