Sivut

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Mansikka-melonijäätelö


Itse tehdyssä jäätelössä olen hankalimmaksi asiaksi kokenut jäätelön rakenteen, sillä siitä tulee usein liian kovaa ja sen pehmeneminen syömäkelpoiseksi kestää pidempään kuin kaupan jäätelöiden. Itse en käytä jäätelössäni sokeria tai glukoosisiirappia, jotka auttaisivat pitämään rakenteen pehmeänä.
Aloin tutkia asiaa ja löysin vinkkejä siitä miten sokerittoman kotitekoisen jäätelön rakennetta voi parantaa. Jossain mainittiin liivatteen käyttämisestä, mutta itse en toistaiseksi idealle lämmennyt. Myös alkoholin lisäämistä suositeltiin, sillä alkoholihan ei jäädy ja pitää siten jäätelön pehmeämpänä. Tämäkään idea ei kuitenkaan innostanut.
Mielenkiintoisin vinkki mihin törmäsin, oli ksantaanin lisääminen jäätelöön. Ksantaani ilmeisesti estää ainakin jonkin verran jääkiteiden muodostumista, jolloin rakenne on kermaisempi. Päätin kokeilla. Valmistin mansikka-meloni jäätelön hyvin yksinkertaisesti vain soseuttamalla aineet yhteen sauvasekoittimella. Makeutin seoksen erytritolilla.
Ehkä väitteessä on jotain perää, sillä rakenne ei ollut aivan yhtä jääkiteinen kuin odotin, muttei tästäkään aivan täydellistä tullut. Epäilen kyllä syyksi sitä, että jäätelömassa oli hyvin vesipitoinen. Ksantaani kuitenkin nosti innostusta siten, että aion kokeilla sitä vielä myöhemmin oikein kunnon (sokerittoman ja maidottoman) kotijäätelön tekoon, jonka jäätelöpohja on rasvapitoisempi ja jäätelö valmistetaan koneessa. Pääsee siten testaamaan mikä on ero aiempiin ksantaanittomiin kotijäätelökokeiluihin.

MAIDOTON KOOKOS-MANSIKKA-VESIMELONI-JÄÄTELÖ
½ vesimeloni
250g mansikoita
1,5 dl kookoskermaa
1tl ksantaania
Koverra vesimelonista hedelmäliha esimerkiksi lusikalla. Käytä jäätelöön puolet tuosta hedelmälihasta. Lisää joukkoon peratut mansikat. Soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja lisää joukkoon kookoskerma ja erytritoli ja jatka soseuttamista kunnes seos on tasaista. Vispaa lopuksi joukkoon ksantaani. Ksantaani paakkuuntuu helposti, joten ripottele sitä joukkoon hitaasti ja vispaa samalla seosta reippaasti. Tällä tavoin vältät ksantaanin paakkuuntumisen. Kaada seos vesimelonin kuoreen ja pakasta muutama tunti tai yön yli. Ota huoneen lämpöön reilusti ennen tarjoilua, jotta jäätelö ehtii sulaa, sillä se on tiiviimpää ja kovempaa kuin kaupan jäätelö.

4 kommenttia:

 1. herkullisen nakoista! http://laruras.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Tervehdys!

  Rakastan ruokaa ja erityisesti jälkiruokia vaikkei mulla ole juur minkäänlaisia kokkaustaitoja mutta tämä jäätelöresepti oli niin yksinkertainen etten onnistunut ryssimään sitä ja voin kertoa että jäätelöstä tuli todella hyvää - heti ensimmäisellä kerralla.
  Ohjeessa esiintyvää vaniljijatankoa mulla ei ollut mutta ihan kokeilun vuoksi lisäsin valkuaisten (siis kananmunan) joukkoon 2 teelusikallista vanilliinisokeria ja tämä huijaus toi jäätelöön selkeän vanilijan maun. Tässä reseptiin johtava linkki (Hulin blogi ja ao. postaus):

  https://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/06/23/kotitekoinen-vaniljajaatelo/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Outi! Pitää kokeilla joskus tuota reseptiä muutettuna sokerittomaksi ja maidottomaksi :)

   Poista