Lapsena ruisleipä oli suosikkileipäni ja paras leipä syntyi
mielestäni seuraavasti: päälle ensin reilusti voita, siihen meetvurstia ja
lopuksi tomaattisiivuja. Veljelläni oli tapana kiusata minua kommentoimalla
leipääni, että siinä on hevosmakkaraa, tarkemmin analysoituna
islanninPONImakkaraa harrastuksestani ja lempihevosestani johtuen:D
Koska ideat ruokkivat toinen toisiaan sain tuota tapausta
muistellessa helposta ja nopeasta gluteenittomasta ja hiivattomasta mikrosämpylästä idean kehitellä vastaavan "rukiisen" version. Samalla
leipä muuntui myös pähkinättömäksi ja mantelittomaksi, sillä jätin
mantelijauheen pois ja korvasin sen tummalla pellavajauheella ja
carob-jauheella. Kookoshan ei ole pähkinä vaan hedelmä! Tosin allergisia
ajatellen kannattaa aina varmistaa syöjältä mikä sopii hänen ruokavalioonsa.
Jos carob ei ole tuttu, niin voit lukea siitä enemmän viljattomien ruispalojen ohjeesta. Tästä leivästä tuli sekä minun, että äitini suosikki!
HELPPO JA NOPEA
HIIVATON JA VILJATON "RUIS"MIKROSÄMPYLÄ
(1 iso sämpylä)
2rkl kookosjauhoja
1½rkl carob-jauhetta
1rkl tummia
pellavansiemeniä jauhettuna
0,25tl soodaa
ripaus suolaa
1 iso kananmuna
1½rkl vettä tai muuta
nestettä
Sekoita jälkiruokakulhossa tai pienessä murokulhossa kaikki
aineet lusikalla sekaisin. Kypsennä mikrossa kunnes leipä on kypsää. Halkaise
tai leikkaa kolmeen osaan riippuen paksuudesta ja päällystä kuten haluat. Itse
kypsensin leipää 900W noin 2,5 minuuttia.
Tämä pitää testata vielä tänään! Meillä on kaapit täynnä venemessutuliaisia eli erilaisia kalasäilykkeitä, mutta ei ole tullut syötyä koska mielestäni kaipaavat kaverikseen tummaa leipää.
VastaaPoistaVoin kyllä suositella tätä lämpimästi! :)
PoistaOnpa mainiot ideat sinulla kummassakin leivässä rukiinoloisissa "rus"paloissa ja näissä mikrosämpylöissä. Pitääpi kokeilla!
VastaaPoistaKiitos Paula, testaa ihmeessä! :)
PoistaIhana ohje, tätä pitää kokeilla vaan kun löydä carobia.
VastaaPoistaCarobia löytyy ainakin luontaistuote kaupoista ja vastaavista ja myös isompien markettien "superfood"hyllyissä olen nähnyt sitä.
PoistaVoiko carob-jauheen korvata jollain... vai onko se leivän juju?
VastaaPoistaCarob-jauheen tilalle voi laittaa enemmän pellavajauhetta ja halutessaan ripauksen tummaa kaakaojauhetta. Lopputulos ei tosin ole aivan sama, mutta tuota voisi kokeilla.
PoistaNämä oli ihan älyttömän HYVIÄ !! Seuraavan kerran lisään vain hieman siemen- tai pähkinämurskaa . Oli aivan kuin saaristolaisleipää. Carobissa tosin on hiilareita, mutta eihän tähän paljoa sitä tule. Loisto resepti ja nopea !Kiitos !!!
VastaaPoistaKiitos! 😊
Poista