Tämä salaatti on kolmas lukijalta tullut salaattitoive (ja
muutama on tulossa vielä lisää). Tällä kertaa raaka-aineena on käytetty poroa.
Poroa siksi, että alkuun sunnittelin toiveiden pohjalta kolme salaattia, jossa
kasviproteiinilähteiden kanssa on yhdistetty eläinproteiinia: broileria, kalaa
ja possua/nautaa. Koska toteutusten aikana noudatin detox-kuuria, ei possu ja
nauta ollut sallittua. Siten touteutin toiveen porolla, jotta voisin sitä
syödä. Poron voi kyllä korvata naudanlihalla vallan mainiosti! :)
Tähän salaattiin halusin värikkään kasvispohjan, joten
käytin siihen parsakaalia, retiisiä, porkkanaa, purjoa ja kurkkua. Niissä on
myös kivasti eri tekstuureja ja makuja, joten salaatista tulee siten tosi
maukas ja mielenkiintoinen. Makeiksi sattumiksi ja kauniiksi koristeiksi
lisäsin granaattiomenan siemeniä. Jos granaattiomenaa ei löydy kaupasta, voi ne
korvata esimerkiksi kuivatuilla karpaloilla, joita löytyy kaupoista sieltä,
missä on muitakin kuivahedelmiä, rusinoita ja pähkinöitä (ei sipsihyllystä).
Ainakin Pirkalla näyttää olevan sellaisia, jossa makeutus on hoidettu
ananasmehulla puhtaan sokerin sijaan, mikäli se on sinulle tärkeää. Tosin
hiilihydraatteja niissäkin on, jos niitä sattuu laskemaan. Tosin pienellä
määrällä pääsee maullisesti jo pitkälle.
Kasviproteiinina on tässä salaatissa käytetty paahdettuja
auringonkukan siemeniä. Siemenet voi tietenkin käyttää paahtamattominakin (ja
saattaa olla, että niitä on olemassa myös valmiiksi paahdettuna,
kurpitsansiemeniä ainakin on), mutta paahtaminen antaa niille aivan
uudenlaisen, popcornia muistuttavan hyvän maun, joka sopii mielestäni todella
ihanasti tähän salaattikokonaisuuteen.
Myös tähän salaattiin valmistin kanasalaatin tapaan
hapanimelän kastikkeen, mutta korvasin ananasmehun omenamehulla, sillä
ajattelin omenan olevan enemmän poron kaveri. Kumpaakin vaihtoehtoa voi toki
käyttää, ero ei ole kuitenkaan iso!
Tuttuun tapaan tässäkin salaatissa voi salaattipohjan
valmistella etukäteen, samoin siemenet ja kastikkeen, jolloin salaatti
valmistuu nopeasti nälän yllättäessä. Piparjuuri tuo kivan vahvan sinappisen
maun lihalle (rakastan piparjuurta!). Piparjuurta käytetään kuorittuna ja
raastettuna ja maku on todella vahva. Jos ei sitä löydy ja haluaa jotain
vastaavaa, voi salaatin joukossa käyttää rucolaa.
VÄRIKÄS JA HERKULLINEN
POROSALAATTI HAPANIMELÄKASTIKKEELLA
(2 annosta)
noin 300g poron
fileetä tai etuselkää tai naudanlihapihviä
2-3dl parsakaalia
veitsellä hienoksi silputtuna
iso kourallinen
retiisejä, poista kannat ja huipun "suirut" ja pilko haluamallasi
tavalla
1 iso porkkana
kuorittuna ja pieniksi kuutioiksi leikattuna
noin 8cm pätkä purjoa
silputtuna
pätkä kurkkua
kuutioituna
noin ½
granaattiomenan siemenistä (halkaise hedelmä ja naputtele siemenet irti
hedelmälihasta) tai maun mukaan kuivattuja karpaloita
nippu rosmariinia,
riivi lehdet irti varresta ja silppua ne
nippu timjamia, sama
valmistelu kuin edellä
maun mukaan
auringonkukansiemeniä paahdettuna
paistamiseen öljyä
suolaa ja
mustapippuria maun mukaan
tuoretta piparjuurta
tai rucolaa (lue johdanto)
Kastike:
2rkl omena- tai
valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
2-3rkl
kookossiirappia, hunajaa, vaahterasiirappia tai vastaavaa
2rkl omenamehua
5rkl mietoa
oliiviöljyä
suolaa ja
mustapippuria maun mukaan
Valmistele kasvikset, yrtit ja auringonkukansiemenet. Irrota
granaattiomenasta siemenet. Valmista kastike vatkaamalla vispilällä
viinietikka, siirappi, ja omenamehu yhteen ja lisää öljy ohuena nauhana samalla
voimakkaasti vatkaten. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paista poro tai naudanliha pannulla haluamaasi kypsyyteen ja
mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä liha pannulta folion päälle ja kääri liha
siihen ja anna seistä 5-10 minuuttia, jolloin viipaloidessa lihasnesteet eivät
karkaa (=lopputulos on silloin kuiva).
Paista parsakaalia, porkkanaa ja purjoa pannulla öljyssä yhdessä
yrttien kanssa muutama minuutti ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Siirrä pois pannulta ja sekoita joukkoon retiisit ja kurkut.
Kokoa salaatti lautaselle. Laita pohjalle kasvisseosta
(sekä mahdollinen rucola). Ripottele päälle auringonkukan ja
granaattiomenansiemeniä. Lisää päälle viipaloitu liha, raasta päälle
piparjuurta ja koristele vielä auringonkukan ja granaattiomenan siemenillä.
Tarjoile kastikkeen kanssa.
Kunnon luksussalaatti. :) Ihanan värikäs!
VastaaPoistaKiitos! <3 Oli myös aivan älyttömän hyvää :)
Poista