Olen jokin aika sitten kertomassa paikallisen
allergiayhdistyksen tilaisuudessa blogistani ja erityisruokavalioihin
liittyvästä ruuanlaitosta ja leivonnasta. Tilaisuutta varten valmistin
tarjottavaksi muun muassa riisipiirakoita ja maissileipää sekä tätä paistamatta
valmista suklaamoussekakkua. Kipinä tähän tuli ystävältä, joka on allerginen
vähän kaikelle ja toivoi jotain suklaista. Sokeri on pannassa, samoin viljat,
peruna ja pähkinät. Tein tästä lisäksi maidottoman ajatellen niitä, jotka eivät
voi tai halua sitä käyttää. Ajatuksena oli valmistaa keksipohjantapainen
suklaapiirakkakuori ja täyttää se makeammalla suklaamoussella.
Valmistin pohjan paahdetuista auringonkukansiemenistä,
kaakaosta ja riisimaidosta ja makeutin pohjan stevialla. Auringonkukansiemenet
maistuvat sellaisenaan mielestäni vähän tympeiltä, niistä puuttuu manteleille
ja pähkinöille tyypillinen luonnollinen makeus ja jotenkin se maku pukkaa
monesti läpi, laittoi joukkoon mitä tahansa. Olen kuitenkin havainnut, että
paahtaminen korjaa ja parantaa makua melkoisesti. Maku muistuttaa silloin
mielestäni popcornia tai etäisemmin maapähkinää.
Pohja valmistui jälleen omasta päästä. Kuten yleensä
tällaisissa tapauksissa, jossa pitäisi kerrankin onnistui täydellisesti, niin
tässäkin tuntui, että kaikki mikä vaan voi mennä pieleen, meni myös pieleen.
Siementen paahtaminen vielä onnistui, enkä edes onnistunut käräyttämään niitä,
mutta siitä se sitten lähti. Seuraavaksi hienonsin siemenet ja sekoitin
joukkoon kaakaojauhetta. Tuli laitettua hieman liikaa. Tai niin pelkäsin, sillä
maku oli melko tumma, ei missään nimessä paha, mutta ajattelin, että ehkä
tilaisuuden vieraat eivät ole tottuneet sellaiseen. Ei kun lisää steviaa, mutta
siinäkin on se ongelma, että tarpeeksi suurilla määrillä se alkaa maistua kitkerältä.
Erytritoli lisäisi makeutta, mutta korjaisi stevian sivumakua, mutta halusin
tehdä piirakan pelkällä stevialla. Lopulta pyysin taustatukea maisteluavuksi ja
todettiin, että nyt saa riittää ja tämä kelpaa. Taikina vuokaan ja jääkaappiin
odottamaan täytteen valmistusta.
Kun on alkuun päästy niin...eiväthän epäonnistumiset enää
siihen voi jäädä! Päätin valmistaa suklaamoussen avokadosta, riisimaidosta,
kaakaosta ja makeutuksesta. Muutama simppeli raaka-aine blenderissä sekaisin,
miten siinä voi muka epäonnistua? No kuulkaas, sitä minäkin ihmettelen! Periaatteessa
se ainut asia missä homma voi mennä pieleen, myös tapahtui. No, kone pysyi
tällä kertaa ehjänä, mutta laitoin liikaa nestettä (omassa päässä liikaa
nestettä?)! Lopputulos oli liian löysää. Hyvän makuista kylläkin, mutta turhan
vetelää.
Miten korjata tilanne, niin ettei tarvitse aloittaa alussa?
Lisätään ensin kaakaota, sehän imee aina tosi paljon nestettä ja tekee
koostumuksen paksummaksi...ainakin yleensä. Ei tällä kertaa! Lisää steviaa joukkoon,
sillä kaakao on kitkerää ja halusin täytteestä melko makean peläten pohjan
turhan tummaa makua. Lopuksi totesin, että maku olisi ok, mutta kaakaota ei
enää uskalla lisätä. Mitä sitten seuraavaksi laitetaan? Ksantaania ei voi
käyttää ja psylliumia en halunnut laittaa, sillä lopputulos voi olla vähän
outo. Chian siemenet ehkä auttaisivat, mutta piirakka on jo muutenkin niin
rasvainen ja tuhti, että ehkä kuitenkin jotain muuta...APUA!
Lopuksi tutkin suklaariisiproteiinin pussia ja totesin sen
olevan sallittu tilaisuuteen, kokeillaan siis sitä. No ei se juuri auttanut
asiaa. Lopuksi päätin lisätä joukkoon kaakaomassaa ja myös erytritolitomua
humpsahti lopulta joukkoon, ne korjasivat tilanteen ja makukin kaikesta
huolimatta oli ihan kohdillaan lopputuotteessa, vaikka kauhulla jännitin sen
puolesta koko päivän. Täyte siis sisältää vähän kaikkea edellä kuvatun takia ja
halusin kirjata tähän ohjeen juuri sellaisenaan kuin se kuvassa on.
Yksinkertaisemmalla pääsee käyttämällä vähemmän kasvimaitoa. Jos haluaa, niin
piirakan voi tietenkin valmistaa myös käyttämällä pohjassa pähkinöitä tai
manteleita ja täytteessä tavallista maitoa ruokavaliosta riippuen.
PAISTAMATTA VALMIS
SUKLAAMOUSSEPIIRAKKA
Pohja:
5dl
auringonkukansiemeniä
3rkl kaakaojauhetta
(tummaa eli leivontaan tarkoitettua)
½tl suolaa (käytin
ruususuolaa)
40 tippaa
toffeesteviaa
2rkl haluamaasi
kasvimaitoa (käytin riisimaitoa allergioiden takia)
½tl
vaniljauutejauhetta tai vaniljajauhetta
Täyte:
3 avokadoa
(verkkopussista eli niitä vähän pienempiä)
2dl haluamaasi
kasvimaitoa
3rkl kaakaojauhetta
0,25-½tl
vaniljauutejauhetta tai vaniljajauhetta
25 tippaa
suklaasteviaa
10 tippaa
vaniljasteviaa
ripaus suolaa
1,25dl erytritolia
tomusokerina (käytin valmista, jossa mukana steviaa)
1rkl
suklaariisiproteiinijauhetta
50g kaakaomassaa (saa
luontaistuotekaupoista)
Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla
keskilämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Käytin valurautapannua. Älä polta! Kun
ne ovat sopivan värisiä kippaa ne pannulta pois. Laita siemenet
tehosekoittimeen ja hienonna jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää joukkoon
loput pohjan aineet ja sekoita taikinaksi. Painele taikina matalareunaiseen
piirakkavuokaan (halkaisija noin 26-28cm). Laita jääkaappiin odottamaan
täytteen valmistusta. Laita kaakaomassaa lukuun ottamatta kaikki aineet
tehosekoittimeen ja hienonna sileäksi. Kaada seos kulhoon. Sulata veitsellä
pilkottu kaakaomassa joko vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen ja
lisää suklaamassa sula huoneenlämpöisen täytemassan joukkoon. Kaada täyte
piirakka pohjalle ja laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, kunnes täyte
on viilentynyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti