Uusia suolaisia piirakoita on kiva kehitellä. Niissä on
usein monia eri osia, joita muuttelemalla saa aina uutta ja erilaista. Pohjan
voi valmistaa monella eri tapaa ja eri raaka-aineista. Täytteeseen voi pistää
melkein mitä tahansa ja maustamalla saa makumaailmaan vielä lisää uutta särmää.
Halutessaan voi piirakan vielä päällystää tai kuorruttaa haluamallaan tavalla.
Tämän piirakan idea lähti porkkanakekseistä. Taikinaa
muuttamalla ja maustamalla siitä syntyi piirakalle maukas pohja. Täyte
valikoitui tällä kertaa lähinnä niistä raaka-aineista, mitä sillä hetkellä jääkaapissa sattui
olemaan. Ajatuksena oli tehdä kasvisruokavalioon soveltuva tarjottava. Täyte
hyydytettiin munamaidolla ja lopuksi halusin kokeilla valmistaa kuorrutteen
piirakan päälle käyttämättä juustoa.
Kuorrutteen taustalla on oma havaintoni valkuaismunakkaan
voisesta mausta. Se syntyi aivan vahingossa. Äitini oli vatkannut ylijääneet
valkuaiset vaahdoksi psylliumin kanssa ja paistanut taikinasta munakkaita
kookosöljyssä. Luulin, että paistamiseen oli käytetty voita, sillä maku todella
muistutti hyvin paljon voita. Tähän piirakkaan halusin miedon, mutta
täyteläisen kuorrutteen, joka ei riitelisi pohjan ja täytteen kanssa, joten
ajattelin kokeilla valkuaismunakkaamme ajatusta. Lopputuloksena syntyi kaunis
ja erittäin maukas piirakka.
PORKKANAPOHJAINEN KASVISPIIRAKKA
Pohja:
200g porkkanaraastetta
1tl suolaa
1tl inkivääriä
1tl rakuunaa
mustapippuria maun mukaan
100g voita tai kookosöljyä
1rkl psylliumia
1tl soodaa
80g mantelijauhetta
40g kookosjauhoa
Valmista ensin pohja sekoittamalla porkkanaraasteeseen
mausteet, sulatettu rasva ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Painele taikina noin 28cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa
uunissa 150C 10 minuuttia. Nosta uunin lämpö 175C.
Pohja paistamisen jälkeen. |
Täyte:
1 iso sipuli
15cm pätkä purjoa
1 paprika
2 valkosipulin kynttä
öljyä
suolaa
kuivattua lipstikkaa, meiramia, valkopippuria,
savupaprikajauhetta ja arrabiata-mausteseosta maun mukaan
Paahda paprika esim. kuuman grillivastuksen alla kunnes
kuori on hiiltynyt. Laita paprika lautaselle ja peitä kelmulla. Anna jäähtyä ja
kuori paprika ja poista siemenet. Varo paprikan sisällä olevaa kuumaa nestettä.
Pilko pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja huuhdo purjo. Silppua kummatkin.
Paista kasviksia ja silputtua valkosipulia öljyssä, kunnes saavat väriä. Mausta
yrteillä, suolalla ja mausteilla makusi mukaan. Kaada täyte esipaistetun pohjan
päälle.
Munamaito:
2 isoa keltuaista + 1 iso muna
2dl haluamaasi kasvimaitoa
½-1tl suolaa
½tl mustapippuria
1tl garam masala -mausteseosta (suolaton)
½tl kurkumaa
2tl meiramia
Valmista munamaito vatkaamalla ainekset sekaisin ja kaada
täytetyn pohjan päälle. Paista 175C keskitason yläpuolella 10 minuuttia.
Kuorrute:
2 isoa valkuaista
½tl suolaa
1½tl psylliumia
1½rkl kookosöljyä sulatettuna ja jäähdytettynä
Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi. Jatka
vatkaamista ja ripottele psyllium joukkoon. Sekoita lopuksi varovasti
kookosöljy sekaan ja levitä kuorrute piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä 15
minuuttia.
Hyvän ja terveelisen tuntuinen kasvispiirakan resepti, pitää varmaan kokeilla! Lähdin ensin hakemaan Googlesta kotitekoisen lakritsin reseptiä ja täältä löytyi myös sellainen resepti siihen että tekee mieli kokeilla. Kiitos!
VastaaPoistaMukava kuulla! Toivottavasti pidät piirakasta! :)
Poista